x

"Att ge Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan är ett hån"

"Att ge Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan är ett hån"

Somliga av er kommer hata mig, andra kommer hålla med. Att ge Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan är ett hån. Ett hån mot alla författare som inte fick det den här gången heller. Mot alla författare som fått priset tidigare som plötsligt devalverats. Mot alla som sitter hemma på sina kammare och skriver och drömmer.

Man kan tycka vad man vill om Bob Dylan som artist, även om jag personligen råkar tycka att han är bland de mest överskattade gnällgubbar som finns. Ni får ge hur många Polarpris och Grammys ni vill för att mata hans ego, det bekommer mig inte. Bortse från hans musik i det här är ni snälla, det är bara texterna det handlar om. Och i fråga om texter har Bob Dylan inte så fasligt mycket att komma med att han ska få ett pris som detta. Han skriver helt okej, men inte på något sätt banbrytande. Läs hans Memoarer om du vill somna gott.

Jag menar inte att trampa någon på tårna, jag förstår dem som uppskattar Bob Dylan som textförfattare. Men det här är ett populistiskt klavertramp av Svenska Akademien som jag inte förstår mig på. Är det ett försök att vara hippa? Att blidka vita medelålders män? Är de köpta?

Mina tankar idag går till Joyce Carol Oates. Till Hanif Kureishi, John Irving, Jonathan Franzén och alla andra fantastiska författare som inte fick priset den här gången heller. Och till alla dem jag inte hört talas om och läst än. Och inte minst till alla er som sitter hemma på era kammare och skriver helt obetalt men med drömmar, som trodde att det handlar om litterär kvalitet när det enda som krävs är ett kändisskap.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA