x

Runtom Knuten: "Vore roligt med olika föremål som vandrar runt i lokalen"

Runtom Knuten: "Vore roligt med olika föremål som vandrar runt i lokalen"

Runtom Knuten och Sista Bossen beger sig ut på en gemensam turné, ett initiativ som smakar mycket gott! För att uppmärksamma det hela lät vi Johan och Fredrik ta del av våra Inför Konserten-frågor och fick svar på tal.

Hur skapar man en god konsertupplevelse? 

Johan: Fokus, dynamik, lösa höfter samt hålla sig borta från att stanna för länge.

Fredrik: Tycker överraskningsmoment och avvikelser är en viktig grej. Men paradoxalt nog bygger det på att man i grunden är väl förberedd. När man känner sig säker finns utrymmet för det oväntade att falla i god jord. "Övning ger överraskning", det är mitt nya motto. Då menar jag att bandet själva ska bli riktigt överraskade alltså, så det blir improviserat på riktigt. Älskar att se en spelning där något går snett men räddas upp på ett snyggt sätt. Då jag känner att: det där hade de aldrig kunnat öva på, men är så skickliga att de förvandlar det till något speciellt och minnesvärt.

Hur förändras er musik när den framförs live?

Johan: Tjaa, Innan man har blivit en trött stöt och spelar den gamla goda elgitarren och trumman så tenderar det att gå lite fortare och bli lite hårdare. Men den sista tiden har våra låtar blivit en aning längre live också, vi har nya roliga pedaler att testa.

Fredrik: Råare än på inspelning, eftersom vissa effekter och subtila utsmyckningar på studioversionen av låtarna är svåra att göra live, vi är inte så tekniska. Kanske låter som ett minus, men vägs upp av att låtarna faktiskt levereras mer renodlade och det gör sig bättre i livesammanhang. 

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

Johan: Det första man tänker på är kanske bomber, granater, zeppelinare, godisregn och annat trams a la Mötley Crue, men tror nog vi skulle lagt vår budget på folk. Vore fint att spendera en guldgruva på grymma gästinhopp.

Fredrik: Håller med, det skulle ju va väldigt kul! Det vore även roligt med olika föremål som vandrar runt i lokalen under spelningen, som pillret i vår video till singeln Majlis. Sånt som gör publiken fysiskt delaktig i showen. Det är ju inte superavancerat, så absolut något vi skulle kunna göra egentligen. Men det är väl tid som är begränsningen där skulle jag säga. 

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

Johan: Köpte precis just nu en biljett till Danny Brown i december så hoppas på honom. Men black metal-bandet Botanist som inte använder gitarrer och är typ träd på scenen låter på pappret som de skulle kunna vara högst på min lista.

Fredrik: Mitt senaste bästa konsertminne är från början av året då jag och Johan såg Melbourne-bandet King Gizzard And The Lizard Wizard på en liten scen. Spelglädjen, intensiteten, karaktärerna, låtarrangemangen ... allt var så bra och kul att uppleva live. "Gizzard" är ett otroligt spelskickligt band som briljerar musikaliskt utan att det för en sekund börjar kännas som att de håller på med "idrott". Det är en fara när band blir alltför teknik/skill-fokuserade, men de ligger på rätt sida av den gränsen. Ska sägas att jag alltid föredrar klubbformatet där man kommer nära artisten, det ger större inlevelse för min del. Har aldrig riktigt gått igång på ett arena-gig.

Vad har varit ert största konsertögonblick som band?

Johan: Måste säga att de releaser vi haft varit väldigt roliga.

Fredrik: Instämmer! Och snart är det dags igen ...

Och galnaste?

Johan: Något smågalet brukar kunna hända och är alltid välkommet, men vi har inga direkta löpsedlar på lager.

Fredrik: Haha ... Vi är nog inte så galna längre, spelar relativt nyktra och så vidare ... men vi är inte ute efter att skapa "crazyness" kring bandet på det sättet. Det primära är att göra intressant musik som breddar den inhemska scenen, vilket jag tycker vi gör.

Vad är det märkligaste ni har fått hem från en turné?

Johan: Pengar.

Fredrik: Haha!! Sant ... Nä, men faktiskt är detta första gången vi gör en regelrätt turné med RK, så den frågan får du göra en follow-up på när det är över. 

Om ni skulle jämföra ett Runtom Knuten-gig med en film, vilken film blir det och varför?

Johan: Spirited Away. Som att kolla på nåt gulligt och färgglatt men det finns ett knepigt och originellt mörker där samtidigt. 

Fredrik: Har inte sett den, men håller med såklart.

Här ser du Runtom Knuten och Sista Bossen:

25 okt - Bar Brooklyn, Stockholm
26 okt - Bengans Fik, Göteborg (GAFFA leker DJ)
27 okt - Rock Bar, Örebro
28 okt - Inkonst, Malmö

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA