x

LÅTPREMIÄR: Mount Song om Wake UP – "Min naturliga reaktion är att vilja skrika rakt ut"

LÅTPREMIÄR: Mount Song om Wake UP – "Min naturliga reaktion är att vilja skrika rakt ut"

Jacob Johanssons alias Det Stora Monstret gav 2014 ut sitt självbetitlade debutalbum. En skiva som GAFFA kallade ”årets svenska debut”. Singeln Kolibrins Vingar gick direkt upp på rotation i P3 och albumet blev också nominerat till GAFFA-priset. Läs recensionen här.

Men nu är han här med sitt nya projekt Mount Song och idag släpps hans andra singel Wake Up från det kommande debutalbumet som ges ut i december. 

– Jag började jobba på Mount Song-skivan 2008 och sedan har låtarna legat i byrålådan tills för ett år sedan när vi började arbeta på skivan igen, säger Jacob Johansson till GAFFA och berättar att han tog en paus från sina engelska låtar när han hittade Det Stora Monstret.

– Nu känns det dock angeläget att arbeta med båda projekten, ett nytt Det Stora Monstret-album är ju också på väg.

Den nya singeln Wake Up har emellertid varit med ett tag. Jacob har spelat den live runt om i stan med bandet innan Monstret tog vid.

– Det är samma gäng musiker i båda projekten och Mount Song-skivan är inspelad hos Filip Leyman som förutom att lira trummor med mig i båda projekten även spelat in och proddat första Monstret-skivan ihop med mig och Christoffer Berg.     

Jacob brukar inte ha en färdig idé när han sätter sig ner och börjar skriva. Wake Up tillhör inget undantag.

– Jag gör, spelar och sjunger och ibland blir det låtar av det. De blir bäst när jag håller mig ur bilden så mycket som möjligt och bara gör. Börjar jag tänka istället brukar vågen dö och ord sluta dyka upp i huvudet. Som bäst är man en kanal åt kreativiteten tänker jag. Men mina låtar handlar om, eller kanske snarare är en reaktion på det som knockar mig i livet. Det som känns mest akut och angeläget för stunden driver fram låten den dagen. Eller kanske snarare när det känns akut blir det låtar och det är inte alltid de handlar om det som gjorde att bägaren rann över. Kan vara en mix. En våg av olika intryck som får det att svämma över.

Låten handlar bland annat om rädslan eller tanken på att råka göra ett misstag som sliter upp ett hål i själen på en.

– Att somna vid ratten. Att vakna upp och inse att man tuggar på en kropp. När det gäller planetens välmående är det ju många små skepp med många kaptener som måste hålla sig vakna vid ratten. Oavsett hur många länder, klaner, religioner, ideologier och andra påhitt människan har drömt upp eller hittat på och lever efter delar vi ju ändå i slutändan samma hem. Planeten Jorden. Sen har frustrationen och sorgen över att se någon man älskar glida in i tungt missbruk och inte förmå att dra sig ur och att vara oförmögen att hjälpa varit en ingrediens.

Jacob ser Wake Up som en smoothie av panik och maktlöshet. Att sitta framför skärmen, se och läsa om vad som sker med planeten. 

– Klimatförändringar, uppvärmning av haven, korallrev som dör och allt onödigt lidande. Hur illa djur behandlas och hur många djurarter som utrotats och är utrotningshotade just nu. Och hur illa människor behandlar varandra. Det får en ju att självantända. Så hemsökande bilder av detta har varit med och drivit fram låten. Min naturliga reaktion är att vilja skrika rakt ut eller ropa stopp, vad håller vi på med, se upp eller akta. Ungefär som när man ser någon på väg att traska rakt ut i vägen framför en bil. Så låten är delvis det och någon form av protestsång mot mänsklighetens trashande av sig själv och världen.

Hur ser dina framtida planer ut?

– Vi kommer att släppa några till singlar och musikvideor först men Mount Song-skivan är på väg och nya Det Stora Monstret-skivan släpps i början av 2017. I samband med album-släppen kommer vi åka ut och spela live.

Lyssna på Wake Up:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA