x

Här är oktobers bästa släpp – om kritikerna får bestämma

Här är oktobers bästa släpp – om kritikerna får bestämma

Kritiker.se är en fin sida om du vill få pejl på vad landets tyckare håller extra varmt om hjärtat. Med hjälp av sidan har vi här samlat oktober månads bästa släpp – enligt kritikerna.

Ana DiazLyssna Del 2 (Snittbetyg: 4,4)

Så här skrev GAFFA om EP:n:

”Uppföljaren Lyssna Del 2 känns som att ytterligare komma Ana närmare inpå skinnet. Det med texter om svåra relationer som verkar ha gjort Ana till en starkare människa. Det är lite av grejen med EP:n. När den fantastiska pondusen som Ana bär på blandas med svagheten bildas den starkaste kemin.”

Läs hela recensionen här.

Nöjesguidens skrev så här:

"Med sex låtar starka nog att nå topplistor och radiostationer får Ana Diaz alla med ett brustet hjärta att höra upp. I en ljudbild som sammanflätar pop och R&B tar hon lyssnaren med på resan genom hjärtesorg."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

Iiris ViljanenMercedes (Snittbetyg: 4,2)

GAFFA skrev:

"Efter albumet med Vasas Flora Och Fauna och den instrumentala solodebuten Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces har Iiris Viljanen nu gjort fullängdaren Mercedes, och det känns som om hon för första gången någonsin prövar sina egna vingar."

Läs hela recensionen här.

NWT uttryckte orden:

"Iiris med text är långt ifrån lika omedelbar som utan, men det här är som en snårig novellsamling: du kan läsa den många gånger om och märka hur var och en av historierna flätar sig fast i de andra på nya sätt varje gång."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

PascalRevy (Snittbetyg: 4,2)

I GAFFAs recension stod det:

"Revy är en comeback. Ett bevis på att Pascal kommit ur sin svåra tid för att blomstra. De gör det på samma raka vis de alltid gjort, utan omvägar eller krusiduller trycker de sig in tätt intill dig och väser: 'Jag litade på dig, jag litade på dig, jag litade på dig'. Lugn Pascal, vi har inte svikit er. Och ni sviker inte heller."

Läs hela recensionen här

Aftonbladet skrev så här i sin recension:

"Pascals femte album känns som en debut. Hungern och intensiteten brukar bara existera hos band som har noll att förlora. Basgångarna kommer från Joy Division, gitarrerna drar kniv och är lika hotfulla som The Cramps och energin påminner om Gun Club. Men det låter aldrig som något annat än Pascal."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

Läs GAFFAS intervju med Pascal om deras återförening här. 

Josefin Öhrn + The LiberationMirage (Snittbetyg: 4,2)

Hymn skrev:

"Allt – och då menar jag allt – med Mirage är sju resor bättre. Den Flood-doftande produktionen är magnifik. Låtarna känns otroligt genomarbetade och mer som en enhet än på debuten. Josefin Öhrn har dessutom fullt ut hittat sin röst och känns oerhört stabil."

Läs hela recensionen här.

Nöjesguiden recenserade också albumet:

"Med In Madrid och The State (I'm In)uppdaterar de elegant förebildernas elektroniskt manglande monotoni med subtila detaljer, och dessutom excellerar landets mest suggestiva rockband i variationer av elektronisk punk, mäktig kraut,  exemplarisk psychrock och i Where I'm Going till och med drag av mullrande Glitterband-glam. Vad mer kan man önska sig?"

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

DestinyClimate Change (Snittbetyg: 4,2)

Metal Central skrev:

"De 'nya' låtarna övertygar verkligen och förstärker ytterligare min tanke om att DESTINY tveklöst är ett av tidernas mest tragiskt underskattade band. Dra bara igång "Lead Into Gold" eller avslutande kolossen "Ruins And Destruction (Climate Change)" så hör ni direkt vad jag menar! Så förbannat bra att man blir alldeles vimmelkantig!"

På Autorock kan man läsa:

"Avslutande ”Ruins and Destruction” är en guldklimp, där gitarrsolona bara fortsätter och fortsätter, smälltjockt uppbackat av klockrena riff. Tänk Megadeth på bästa humör, fast med helt annan sång. De åtta minuterna och trettiofem sekunderna känns banne mig för kort. Två raka tummar upp också för det samhällsengagemang som präglar skivans texter."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

 

 

Leonard CohenYou Want It Darker (Snittbetyg: 4,1)

GAFFA skrev i sin recension:

"Det är små fragment av minnen, utspridda på en minimalistisk ljudbild. Det är musik som är skriven för nätternas tillbakablickande. Det är skeptiska diskussioner med en ond gud, och svåra bekännelser till kärleken."

Läs hela recensionen här.

Värmlands Folkblad skrev så här:

"Sonen Adam Cohen har producerat och den sparsamma ljudbilden innehåller såväl körer som doande bakgrundsdamer – det sistnämnda känns som en ironisk tvist. Det är sånger om kärlek, religion och känslan av att han summerar sitt liv. Cohenologerna har totalkoll, medan vi andra funderar över om vi vill ha det mörkare; nej, det är bra så."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.


The Radio Dept.Running Out Of  Love (Snittbetyg: 4,1)

Från GAFFAs recension:

"I en bra bit över ett decennium har skåningarna givit oss den mest egensinniga, bästa och viktigaste popmusiken det här landet kan erbjuda. Medan andra tongivande svenska artister tramsat runt på arenor och släppt det ena meningslösa albumet efter det andra."

Läs hela recensionen här.

Corren tyckte till:

"Men samtidigt är ”Running out of love” en så pass bra skiva att den gott kan få ha sitt eget lilla universum med sina egna regler. The Radio Dept visar verkligen vägen för hur pop kan låta. Det är förmodligen inte den mest lättillgängliga skiva du kommer att lyssna på i år, men det kan vara en av de bättre."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

 

Agnes ObelCitizen Of Glass (Snittbetyg: 4,0)

GAFFA tycker till:

"Vi människor behöver leva öppna och genomskinliga. Det är temat bakom danska Agnes Obels konceptalbum Citizen Of Glass. Att hon kan hänföra med sin musikalitet och sång är ingenting nytt, men på hennes tredje album är det råare. Mörkare. Klaviaturen får ge vika och vara bakgrund åt hårda stråkinstrument."

Läs hela recensionen här.

NWT:s dom:

"Hon har utmanat sig själv, och använder glasets egenskaper som metafor för människans ökade krav på öppenhet och transparens trots bräcklighet och behov av integritet. Hennes stämma fångar temat perfekt där hon kastar sig från registrets toppar ner mot botten."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

AleksLivet Mellan Raderna (Snittbetyg: 4,0)

 

GAFFA skrev:

"Men med det sagt, Känn Ingen Sorg, För Alltid och Ibland är förstklassiga spår fyllda av stjärnglans och vi anar att ambitionen nog heller aldrig varit perfektion. Albumet andas medmänsklighet, nåd och acceptans. Aleks ber oss lyssna till köksklockans tickande, blicka mot väggbonadens slitna budskap: Lär dig livets stora gåta – älska, glömma och förlåta."

Läs hela recensionen här.

Hymn skrev:

"Nu kommer äntligen uppföljningsalbumet Livet mellan raderna, en naturlig fortsättning på den linje Aleks trädde in på fem år tidigare. Det märks att tiden gått, det finns ett annat lugn och mognad i både låttexter och produktion. Livet har märkt artisten. Om debuten fylldes av gästartister som till exempel Ison, Fille, Abidaz och Hoosam är det nya albumet kraftigt nedbantat med inhopp."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

Läs intervjun GAFFA gjorde med sångaren om hans kamp och väg tillbaka här.

 

SolangeA Seat At The Table (Snittbetyg: 4,0)

Nöjesguiden tycker till:

"Albumfavoriten Mad handlar om frustrationen över att ständigt bli beskriven som arg och besvärlig bara för att man pekar på uppenbara felaktigheter. Solanges simpla men träffsäkra textrader om omgivningens shaming ackompanjeras av ett studsigt soulbeat och bistås av en pigg Lil’ Wayne." 

Läs hela recensionen här

P1 Kulturs tankar:

"Och, även om Solanges röst är ljusare och mer svävande, så ligger den inte långt efter storasyster Beyonces. För det är svårt att inte jämföra dem. Men om Solange någonsin ska lyckas krypa ut ur superstjärnesysterns skugga, så är det med ett album som detta: modigt, eget och väldigt vackert."

Läs hela recensionen här och lyssna på albumet nedan.

 FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA