x

INTERVJU: Systraskap i kamp mot patriarkat, orättvisa och klassordning

INTERVJU: Systraskap i kamp mot patriarkat, orättvisa och klassordning

Elektronica-duon Systraskap med Amanda Lindgren och Sabina Wärme har en tydlig politisk agenda. Det handlar om att krossa patriarkatet, orättvisan och klassordningen.

– Det var två delar som var viktiga när vi startade: att göra politisk och elektronisk musik. Det har funnits med hela tiden och sedan har vi byggt upp och utvecklat det vi gör nu från de grundtankarna, berättar Amanda.

Från början gjorde Sabina och Amanda allting själva – från musiken och proddandet till det administrativa.

S: Vi startade en hashtag i höstas som heter We Are Your Producers Now för att vi ville framhäva vad det innebär att vara producent. Många tror fortfarande att en producent är en person som sitter i en påkostad jättestor studio. 

A: Eftersom att det finns en norm gällande stora bolag med massa pengar, så kanske det är så att pengarna inte har fördelats på ett sätt som gör att producenterna lyfts. Det finns jättemånga som producerar superfeta saker men som inte uppmärksammas på grund av att hen inte passar in i den bilden som någon har målat upp.

Vi kommer in på förebilder. Amanda berättar att hon har lyssnat på Tracy Chapman hela sitt liv och tror att hennes politiska texter kan ha inspirerat till det Systraskap gör idag. 

A: Det är så olika för att det går lite i perioder det där, vad man inspireras av. Jag lyssnade jättemycket på Tracy Chapman från att jag föddes till upp i tonåren och hon har ju väldigt politiska låtar och jag tycker att hon är en supercool person. Jag minns att jag blev helt tagen av hennes texter samtidigt som hon var så himla grym och hade så mycket känsla i det hon uttryckte. Så hon la nog min musikaliska grund på ett sätt.

Musiken fanns hos både Sabina och Amanda långt innan de träffades för att plugga musik på en folkhögskola. Sabina började spela gitarr redan när hon var nio år gammal men för Amanda tog det lte längre tid innan hon riktigt kom in i skapandet.

A: Jag började egentligen ganska sent. Jag gick visserligen också på musikskola och spelade klarinett, men började inte seriöst med musiken förrän i gymnasiet. Jag började sjunga när jag var 16 och ungefär två år senare började jag med trummor. Efter det har jag lärt mig flera instrument själv. Så jag var ganska sen med musiken, men när jag väl började på riktigt så var jag ganska nördig.

Byte av bokare bidrar till en mer jämställd festivalscen

Stora diskussioner har pågått de senaste åren kring landets festivaler och den ibland skeva könsfördelningen. Systraskap var med på Popup-festivalen som är en festival med kvinnliga trans- och icke-binära personer och tror att byte av bokare kan bidra till en mer jämställd festivalscen. 

A: Som Storsjöyran, de bokar ju enormt mycket bättre än Bråvalla till exempel, så det är ju uppenbart att det går! Det skulle finnas fler bokare som har ett aktivt tänk i vilka de bokar och inte bara tar de namn som hörs och syns mest. Då kommer vi också tillbaka till det vi pratade om innan, om de stora bolagen och att band som är sajnade till ett visst bolag som har stor makt och inverkan, därmed kan få förtur. Och det är ju en konsekvens av att vi lever i ett patriarkat. För vilka har makten? Jo, det är ju män och då bokar de andra män som att det är något grundläggande. 

9 november släppte Systraskap EP:n To Do List och exakt en månad efter håller de releasekonsert på Södra Teatern i Stockholm.

A: Jag tror att det blir asfett! Vi har den i teatersalongen där vi kommer att spela de nya låtarna från EP:n och så kommer Adam Tensta, Marit Bergman och Maxida Märak att gästa oss. Sen har vi också en hemlig gäst som är riktigt bra! Vi har ju kompat Adam Tensta och Maxida Märak tidigare, så nu blir det som att vi knyter ihop säcken innan vi åker ut på egen turné med To Do List i vår.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA