x

Festivalen som vill upptäcka nya artister

Festivalen som vill upptäcka nya artister

Inom kort beger sig GAFFAs Mathias Skeppstedt till Rennes i Frankrike för att omfamnas av det han inte visste om att han behövde. Läs hans intryck om Rencontres Trans Musicales.

Första gången jag åkte till festivalen Rencontres Trans Musicales i Rennes visste jag inte vad jag hade att vänta mig. Är man uppvuxen med Emmaboda och Hultsfredsfestivalen ute i de småländska skogarna var den här franska festivalen något helt annat. Att varje kväll hoppa på gratisbussen som körde ut till de enorma flyghangarerna utanför staden satte sin prägel. Man möttes av en hangar stor som en fotbollsplan där hela mitten var barer och runt om längs väggarna matstånd som sålde den franska varianten av festivalers snabbmat: ostron, musslor, fisk, buffaloburgare och crêpes. Sen var varje scen i sin egen hangar.

Jag skulle intervjua Rodriguez, den amerikanske folkmusikern som 1970 släppte den fantastiska albumet Cold Man och sen försvann i en dimma av droger och myter. Ett par journalister från Sydafrika fann honom arbetandes på en biltvätt i Detroit och comebacken var ett faktum.

Rencontres Trans Musicales startade 1979 och har alltid haft som avsikt att boka band innan de slår igenom. Genom åren har akter som Björk, Beastie Boys och Massive Attack spelat där. Jag kommer mest ihåg den helt otroliga spelningen med danska Den Sorte Skole som fortfarande är bland det bästa jag sett. Eller den natten när Alexander Tucker (numera i Grumbling Fur) med ett bord fullt av pedaler, maskiner och en rullbandspelare skapade fantastiska drones som skakade om hela festivalen. För i Rennes är det alltid spelningarna du inte hade en aning om som skakar om dig, och är det inte det just tjusningen med en festival? För i tider när största och dyraste bokningen vinner är det väldigt attraktivt med en festival som forfarande jobbar med att upptäcka nya band.

Nu är det dags igen och som vanligt har jag suttit och letat och kryssat och strukit i programmet, och det kommer att bli ett spännande år. Framför allt ser jag fram emot Kina-bördiga Stolen som spelar en slags postpunk som lånat mycket från Joy Division och Factory Records. Även Reykjavikurdaetur, ett feministiskt kollektiv från Island som består av 20 rappare, blir intressant att följa. Eller vad sägs om franska Lysistrata, en trio som spelar math rock blandat med tunga dubinfluenser. Det kan ju bara inte vara dåligt. 

Les Rencontres Trans Musicales pågår mellan 1 – 4 december.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA