x

Misery Loves Co: "På scenen släpper vi fram primitiva instinkter"

Misery Loves Co: "På scenen släpper vi fram primitiva instinkter"

Cirka 16 år efter bandets tredje och senaste album visar nu det svenska industrimetalbandet Misery Loves Co. upp sig på hemmaplan! Vi skickade över några konsert-relaterade frågor till medlemmen Patrik Wirén – och fick svar på tal.

Hur skapar man en god konsertupplevelse? 

– Det där är ingen lätt sak. Det krävs blod, svett och tårar. Hårt arbete. Det finns verkligen inga genvägar i konsertupplevelsebranschen. Minsta lilla försök till genväg hörs och känns omedelbart och då faller allt platt. Tyvärr är det ganska få band som har förstått det där ... Sedan är det förstås upp till publiken också, om det ska bli en helt enastående upplevelse gäller det att de drar sitt strå till stacken. Misery Loves Co ger dig alla förutsättningar för ditt livs kväll, men sedan är det upp till dig vad du gör av den möjligheten. 

Hur förändras er musik när den framförs live?

– Det är helt skilda saker. På scenen släpper vi fram primitiva instinkter som inte får lika stort utrymme i studion.

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Asså … Det jag drömmer om handlar inte om spektakulära scenshower, de bästa spelningar jag sett har inte krävt några ekonomiska resurser alls. Det jag vill ha är någon sorts hudlös närhet mellan publik och band. Men okej, trist svar jag vet, så … En riktig jävla happening vore kul förstås. Eldslukare, balettdansöser och svartklädda pantomimartister skulle stå på önskelistan.

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Jag tror inte jag sett världens bästa liveakt. Men när jag lyssnar på Franska Trions senaste tänker jag att det här, det måste bara vara världens bästa liveband. Det låter som om de skulle kunna vara det. Fast jag har ju aldrig sett bandet live, så vad vet väl jag … Av det jag sett på senare år har A Place To Bury Strangers, Nick Cave och Silvana Imam varit några av de bästa.  

Vad har varit ert största konsertögonblick som band?

– Det finns så många … Den där kvällen i New York när Deftones öppnade för oss var speciell, likaså den där spelningen på festivalen utanför Venedig då vi delade scen med Nick Cave och Sonic Youth. Solen sken den dagen, till och med på oss dystra nordbor. Men jag tror helt ärligt att vårt största konsertögonblick någonsin kommer att ske den här helgen, antingen i Stockholm eller i Göteborg. Jag vet inte om vi någonsin varit så taggade som vi är nu. 

Och galnaste?

– Jo, det finns rätt många såna också … Det mest omtalade hände egentligen inte under vår egen spelning utan det var när vi öppnade en burk surströmming på scenen under Paradise Losts spelning på en fin gammal arena i Gent, Belgien. Vi hade turnerat tillsammans några månader och ville bjuda på någonting extra som avslutning. Det uppskattades verkligen inte alls. Sångaren, Nick Holmes, började kräkas och de fick avbryta konserten. Han beskriver fortfarande det som en av sina mest ohyggliga upplevelser.  

Vad är det märkligaste ni har fått hem från en turné?

– Diverse sjukdomar.

Om ni skulle jämföra ett Misery Loves Co-gig med en film, vilken film blir det och varför?

– Typ svåraste frågan någonsin. Men jag säger Magnolia, mest för att jag tycker om den så mycket och för att scenen där de sjunger Aimee Manns Wise Up antagligen är det bästa jag sett. Jag blir lika knäckt varje gång. Men för att kunna översätta den till ett gig med Misery behöver vi skruva upp filmen till dubbla hastigheten. Såklart.

Här ser du bandet:

25.11 Stockholm, Fryshuset Klubben
26.11 Göteborg, Sticky Fingers

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA