x

Broder Daniel-tolkning får särskilt syfte i Historieätarnas julföreställning

Broder Daniel-tolkning får särskilt syfte i Historieätarnas julföreställning

Det klickade ordentligt när Julia Frej gästade Historieätarna, och snackade Bellman. Programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren fattade direkt tycke till artisten och kom därefter med förslaget att Julia Frej skulle bli en del av deras kommande föreställning. Julia tvekade inte en sekund, hon sa upp sig från att byta blöjor på en förskola och gick istället rakt in i produktionen med Alla Kan Äta Julbord.

– Jag sa ja direkt! Jag älskar Lotta och Erik har jag älskat sedan jag var liten och kollade på Pentagon.

Musiken till julföreställningen har hon skrivit tillsammans med Erik och Lotta och hennes roll på scenen är att vara som en musikalisk guide iklädd Lucia-skrud. Hon sjunger om allt som äts och görs och låtarna har en humoristisk jultappning, men uttrycker sig ibland på ”ett ganska crazy sätt”.

– Det finns en humor i att man sjunger någonting som är så djupt förankrat i människor och ger en så nostalgisk julstämning. När jag då sjunger de ganska absurda och slappa texterna jättefint och seriöst, blir det så himla roligt, folk skrattar så de gråter!

Alla Kan Äta Julbord består av fem akter och utspelar sig i historisk ordning. Musiken blandas tillsammans med bilder och filmer och i år är det till och med motorcyklar med i föreställningen.

– Det känns som att nu när vi tycker om varandra så mycket och blivit så tajta så har vi verkligen kommit in i det och förstått vad det är som funkar som bäst. Detta är tredje året vi gör det och vi försöker att göra den lyxigare för varje år. Vilket också gör att folk som gått tidigare år lätt kan gå igen, eftersom att det är mycket nyskrivet och nypolerat.

Vad är det som gör ert koncept så populärt, tror du?

– Dels för att det är något nytt. Annars brukar ju julbord förknippas med fylla och att man äter tills man ser svart. Detta är ett historiskt förankrat julbord. Vi berättar verkligen allt man kan säga historiskt om varför vi firar jul i Sverige och varför vi äter det vi äter, men på ett väldigt kul sätt! Samtidigt som det är så vacker lokal och fin mat så är det ändå väldigt avslappnat och bra stämning. Min upplevelse är att människor älskar livemusik och eftersom att jag är ensam musiker så blir det också väldigt intimt.

Julias singel Vi Är Skuggor, en översättning av Broder Daniels Shoreline, är en av låtarna som kommer framföras.

– Jag är en frilansmusiker och gör allting själv, jag har inget bolag bakom mig så det är svinroligt att min tolkning har blivit viral och fått så pass många lyssningar som den fått! Erik och Lotta tyckte att det kändes kul att ha med den och även ge den ett syfte i föreställningen.

Tidigare har Julia släppt låtar på engelska men nu har hon gått över till sitt modersmål. Vilket hon tycker känns mer äkta och ärligt eftersom att hennes texter är självupplevda.

– Jag har hållit dem lite för mig själv och jag tror att det beror på att de är väldigt personliga texter. De skingrar mitt liv, saker som hänt och människor jag känner, vi kallar dem för Fröken Frejs Epistlar. När jag turnerade med Mauro Scocco i somras och även med Cleo, så sjöng jag på svenska och jag märkte hur uppskattat det blev och hur stor skillnad det var, det kändes som att publiken tog in min musik mer.

EP:n kommer i april, men först en singel i januari. Det planeras även turnéer och spelningar inför 2017.

– Jag spenderar mycket tid i studion och har fått spela på lite olika ställen så det känns som att det går framåt och det är jätteroligt!

Alla Kan Äta Julbord har premiär den 24 november på Artipelag och spelas fram till den 17 december.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA