x

INTERVJU: Firefox AK: "Jag gör bara det jag själv vill göra"

INTERVJU: Firefox AK: "Jag gör bara det jag själv vill göra"

När Andrea Kellerman, personen bakom Firefox AK, sajnades till ett nytt skivbolag fick hon inte längre den frihet inom sitt artisteri som hon tidigare haft. Det var bland annat det som till slut ledde till att hon la sin egen musik på hyllan och sökte sig tillbaka till att formgiva. Men nu är hon tillbaka på banan med ny EP och inplanerad turné nästa år. GAFFA bestämde möte med Andrea på Hotell Opera i Göteborg, precis innan hon efter fem års frånvaro, skulle spela i direktsänd radio i Musikguiden i P3: Sessions & Live.

– Att inte ha spelat på fem år och sedan göra det i direktsänd radio inför hela svenska folket känns sådär … Men samtidigt så känns det jättekul att få komma tillbaka och spela igen. Det kommer vara jättekul när det är gjort, tänker jag!

Men Andrea har inte helt kunnat hålla sig borta från scenen.

– Jag har ju spelat i så många år tidigare så det finns ju kvar i mig någonstans. Jag spelar ju gitarr med Hello Saferide så jag har varit iväg lite med henne de senaste åren också. Men vi får se, jag kanske helt freakar ut helt och får en black out!

Hon har ett förflutet som frilansande formgivare och har bland annat gjort sina egna omslag. Därför kändes det naturligt att falla tillbaka på det. Även två barn hann komma till världen under tiden hon var borta från musiken. Men med åren som gick fick hon mer tid för sig själv och började så smått ta upp musiken som fanns inom henne.

– Jag började spela mer hemma och ville också börja skriva låtar med andra, då tog jag kontakt med min kompis Annika Norlin. Vi började skicka lite grejer till varandra, vilket gjorde att lusten kom tillbaka och det kändes roligt att åter ta tag i musiken.

EP:n inklusive singeln Heart Of Mine skrevs klar i L.A. där Andrea spenderade en månad förra hösten.

– Det var efter att jag blivit varslad från mitt jobb. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag tänkte jag att jag borde passa på att göra något kul. Så då åkte jag dit för att skriva klart alla låtar som jag hade påbörjat tidigare och en av dem var den låten. Jag tycker att den tropiska natten gör sitt avtryck i den, på ett sätt.

Vad handlar den om, för dig?

– Den handlar om att hitta sig själv. Man går och söker efter någonting tills man inser att det kanske är i en själv som man borde hitta det som känns bra. Så handlingen kommer nog lite ifrån att jag varit borta för att sedan komma tillbaka till musiken.

Videon till låten är löst inspirerad av Laura Bridgman (f. 1829) som till följderna av scharlakansfeber förlorade både syn och hörsel. Hon var med i ett reliefskrift-experiment och blev tack vare det den första dövblinda människan i världen som lärde sig språk och att kunna kommunicera med andra människor.

– Jag berättade lite mina tankar och att jag ville att videon skulle handla om något slags sökande. Då tog Mats Udd, som har regisserat videon, till sig det och kom tillbaka med idén om Lauras liv, om just det att inte se någonting. Det är därför alla dansarna har vita linser på sig i videon.

I fredags var det release för A New Shape, en EP som speglar en längtan till något annat eller något nytt.

– Jag känner att jag kanske har varit på en plats där det har varit lite tungt en längre period, så många av låtarna handlar just om det. Hurricane Of Love och Tell Me Lies skrev jag redan 2011 när jag under den hästen var ute och spelade med Hurts. Men jag upplever det som att dem inte är helt självbiografiska utan att jag har spätt på lite och det var först i efterhand jag upptäckte att alla låtarna hade en gemensam handling, det var inte meningen från början.

Är du nöjd med den?

– Ja, jag är jättenöjd med den! Den känns väldigt befriande att jag har gjort låtarna för min egen skull. Jag har gjort det mer som i ett terapeutiskt syfte för mig själv, vilket gör att det känns så otroligt skönt att de har hamnat så rätt med Claes Björklund som producent. Han har verkligen fångat essensen i låtarna och spelar även på några av dem.

Är det skönt att känna så, att du gör det för sig själv och ingen annan?

– Jo, förr önskade jag mer att någon av mina låtar skulle bli en hit och slå större i musikbranschen. Men nu känns det mer som att det inte spelar någon roll, jag gör bara det som jag själv vill göra och det som känns rätt i magen.

Firefox AK släpper ännu en EP innehållande fem nya låtar, redan i vår och eventuellt kommer samarbetet med Annika Norlin finnas med på den.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA