x

Conakry: "Känns som att bristen på sömn äntligen börjat löna sig"

Conakry: "Känns som att bristen på sömn äntligen börjat löna sig"

Under 2013 mötte Conakry scenen för första gången. Nu kan han bland annat se tillbaka på över 50 spelningar och det sex spår långa släppet Kära Framtid från 2015. Här möts new school, abstrakta beats och inte allt för sällan även trapinfluenser. Tidsenlig musik, med tidlöst textinnehåll.

Imorgon, fredag, ser ni honom på GAFFAs releasefest på Moriska Paviljongen i Malmö. I och med det skickade vi över några inför konserten-relaterade frågor och fick svar på tal.

Hur lyder dina spontana tankar inför kvällen? Några särskilda planer och idéer?

– Det känns mycket bra faktiskt. Har varit instängd i studion ett tag för att jobba på min kommande EP, så detta blir ett av de få framträdanden som görs innan den släpps. Tankarna just nu är mycket ”LETS GO”.  Det ska bli kul. 

Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Då hade man ju såklart gjort det allra mesta av det rent scenmässigt med värsta ljuset and so on, men försöker ge allt jag kan redan nu. Får man drömma hade man bjudit på lite Kanye West 2.0, men det kanske kommer snart. För mig är känslan allt. 

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Det är svårt att säga tycker jag, för det handlar om så olika faktorer med olika artister. Vissa har värsta högbudget-showen där det känns som att du är på en annan planet, under tiden som andra fångar den där tidslösa känslan i sitt scenspråk och uttryck. Jag själv strävar mer efter att efterlikna de sistnämnda, men inte hade man sagt nej till rikets högsta budget på det. 

Så som svar, jag vet inte riktigt. J.Cole eller Kendrick Lamar kanske, de är väl närmast alla faktorer just nu. 

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– Det som format mig som artist mest var när jag såg Timbuktu hemma i Lund när jag var, kanske nio år gammal. Vi är från samma område, Djingis Khan, och de brukar arrangera en mini-festival vartannat år där. Minns att jag fick ett extremt ”om han kan så kan jag”-ögonblick under tiden som jag klängde på högtalaren i ett försök att se bättre. En autograf och en skiva senare så skrev jag min första text. Nu är vi här efter tolv år. Därför det var så stort för mig när han delade min senaste låt Yams. Han som fick grabben att börja ju. 

Och galnaste?

– Sjukaste gigget hittills måste ha varit inför ett fullproppat Kulturbolaget 2015 på tiden när jag lirade med min vän Eddi Narin och funkbandet Halvvägs Till Lund. Herregud. Det var något helt annat. Svårt att motivera, det bara gick, man bara fanns. 

Om du skulle jämföra ett Conakry-gig med en film, vilken blir det och varför?

– Den franska filmen En Oväntad Vänskap tror jag. Lite sorgligt, lite komiskt, med ett hoppfullt avslut. Så lämnar man scenen med massa nya oväntade vänskaper för att vi har delat den stunden tillsammans. För övrigt en grym film som alla borde se. 

Hur ser framtiden ut för dig? Kommande projekt och planer?

– Det är mycket som händer nu. Känns som att bristen på sömn och vila äntligen börjat löna sig vilket känns fantastiskt. Först ut är min andra EP Återfall, Åter Faller Vi, vilket är mitt mest personliga projekt hittills. Utöver det samarbetar jag med många artister på grejer som kommer ut nästa år. Är också mitt uppe i att boka de resterande datumen för turné 2017, vilket jag ser fram emot ordentligt. Ska bli skönt att komma ut från studion och upp på scenen igen. Sen tänker jag njuta av allt som är på gång, och all den kärlek jag forsätter få från alla. Är så tacksam för det. 

Det är väl på ett ungefär så mycket jag kan säga nu, lite hemlisar måste man få spara tills vidare. 

Conakry ser du på Moriska Paviljongen fredag 2 december, klockan 21:00. Till Facebook-eventet.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA