x

Killing Joke: "Allt är organiserat av Pentagon"

Killing Joke: "Allt är organiserat av Pentagon"

Det är en regnig torsdag i Malmö och GAFFA har bestämt träff med Jaz Coleman. Loungen i Killing Jokes turnébuss är underligt inredd och dekorerad. Under den obligatoriska platt-TV:n står ett litet altare med en jungfru Maria och ett överfullt askfat. Runt omkring finns Xbox-spel med golftema och massvis av dammiga, gulblekta böcker. En trött amaryllis står i det ena fönstret, i det andra står flaskor med tabasco och munsköljmedel. Jaz sitter i en urtvättad hoodie med Killing Joke-motiv och äter halstabletter som godis.

Efter att ha spelat i 35 länder och med bara en handfull gig kvar är han enligt egen utsago riktigt förbannad och vill mörda sin manager, men mest ser han trött ut. Det är svårt att dra mer än enstaka ord ur mannen. Är det något land i Skandinavien där publiken sticker ut? Jo, Danmark är lite roligare. Finns det några studioplaner? Nej. Någon åsikt om nya Metallica? Nej, Jaz har aldrig hört Metallica. Han är punkare, lyssnar inte på metal och kan inte identifiera sig med någon som bor i slott i Los Angeles.

Att turnera tar hårt både på kropp och själ, men det finns ett ämne som han går igång på. Det vi tråkiga människor kallar för konspirationsteorier. I februari 1982 flyttade Coleman och gitarristen Geordie Walker till Island för att fly jordens undergång.

– Det där var bara en täckmantel för att slippa allt folk. Jag tror inte jorden kommer gå under, men livet kommer förändras. Jag är inte säker på om jag vill leva i världen som den kommer se ut snart. Det kommer finnas en superrik elit av människor som kommer se annorlunda ut, de kommer odla nya kroppsdelar för att kunna leva längre och de kommer suga ut oss andra.

Redan nu pågår massvis med dolda experiment enligt Coleman, något som gör att det är annorlunda att spela konserter 2016. Det märktes inte minst på den skandinaviska publiken, som inte deltar i spelningarna lika fysiskt längre.

– Människor är inte lika rebelliska idag, det är som att de är medicinerade. Det är precis vad de är, faktiskt. När man sprayar aluminium i luften och häller flour i vattnet så blir vi passiva och vårt immunförsvar blir svagare. Hertzvågor som sänds ut från mikrovågstorn och mobiltelefoner moduleras för att kunna påverka våra beteenden. Det är därför nästan ingen protesterar nu för tiden.

Vem gör det här?

– Allt är organiserat av Pentagon. Vi har också HAARP, idén om att bygga ett plasmabälte runt jorden. Dessutom en ny sorts nanoteknik för att spåra människor. Nanomaskar sprutas ut i atmosfären, och när vi sväljer dem kan alla människor övervakas via tredimensionell värmescanning. Varje gång du ser en helikopter sväva över din stad så är det precis vad de håller på med, de övervakar dig. Edward Snowden har dessutom avslöjat att de kan döda aktivister med hjälp av nanomaskarna. Det händer hela tiden, med Prince exempelvis. Gå ut på internet och sök på ”target activist” så kommer du hitta hur många som helst.

Själv använder Jaz Killing Joke för att hantera allt fruktansvärt som händer, nya aspekter av samma mardröm som pågått sedan han var tonåring. Och det finns bara en lösning för att rädda världen.

– Gör uppror. Till ditt sista andetag. En fruktansvärd fascism är här nu, och om du inte säger eller gör något är du värre än tyskarna som bodde granne med koncentrationslägren. Vad ska vi säga till barnen? Det finns bara ett ljus i mörkret, uppror.

Landet i väst är inte den största favoriten.

– Jag önskar att USA inte fanns i mitt liv. Det är fem procent av jorden, men det försöker dominera hundra procent. Fan ta USA. Jag tänker aldrig spela där igen, det är mitt sätt att göra uppror.

På vilket sätt kan musik hjälpa människor att göra uppror?

– All konst kan hjälpa människor genom att skapa en medvetenhet om situationen, men idag används all konst för verklighetsflykt istället. Killing Joke är helt ensamma. Inget annat band vidrör de rätta frågorna, de sjunger bara om skit. Jag kan inte tänka på ett enda annat band som gör rätt. Jag lyssnar inte på några nya band.

– Jag är ingen musikkonsument, det har jag inte varit sedan jag var 16. Klassisk musik, lite tango och Killing Joke. Det är allt jag lyssnar på. Jag är visserligen en del av musikindustrin vare sig jag vill eller inte, men det gäller att tänka som en pirat. Våldta och plundra. Jag hatar fegisar, och då är pirater ett gott föredöme.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA