x

LUCKA 13: Olov Antonsson ger "En Decemberdröm" mitt i lussefirandet

LUCKA 13: Olov Antonsson ger "En Decemberdröm" mitt i lussefirandet

Är det Lucia så är det. Här i lucka 13 levererar hyllade Olov Antonsson något i julhästväg! En Decemberdröm kan förmodligen vara det juligaste och ljuvligaste GAFFAs Julkalender har visat upp, hittills.

Ta in och läs en intervju här nere om hur En Decemberdröm kom till.

Julmusik har en särskild plats i Olov Antonssons hjärta.

– Nån gång i våras började jag fundera på idéer till en jullåt. Det kändes som rätt år att försöka sig på en julsingel just i år, när vi ändå är aktuella med vår skiva. Sen dröjde det till typ i augusti-september innan jag skrev klart låten.

Han berättare vidare att det blev något stressigt att få klart den i tid till jul, men att det löste sig till sist.

– Vi spelade in den i Studio Kloktornet i Umeå med popgeniet Isak Falk-Eliasson som ljutekniker och producent.

Inspirationen kom från några av jullåtarnas riktiga klassiker.

Phil Spectors julskiva A Christmas Gift For You From Phil Spector är en evig källa till inspiration för mig. Pogues och Kirsty MacColls Fairytale Of New York älskar jag också så klart, och den låten blev en sorts utgångspunkt till texten. Den börjar med raden ”Inga körer sjunger Galway Bay”, som är en ganska tydlig referens till den låten, där New Yorks poliskör sjunger just den sången.

För soundet och arret på En decemberdröm var Elvis Presleys sena 60-talsinspelningar också viktiga, som exempelvis Suspicious Minds.

– Vi provade lite olika arrangemang, och det var Mattias Malm som kom med idén om det där funkiga Elvis-stuket. En annan sak som blev väldigt viktigt för låten är Petter Utbults fantastiska stråkarrangemang, som jag tycker gav en väldigt julig, romantisk känsla till alltihop.

Titeln lånade Olov Antonsson från en låt med The Stone Poneys (där Linda Ronstadt var sångerska). Ett band han gillar skarpt.

Vad handlar En decemberdröm om?

– Det är väl en sorts dröm om att allt ska bli bättre, att ens drömmar ska slå in, en känsla av nån sorts hoppfullhet. Många av låtarna på skivan vi har släppt är ganska tillbakablickande och ibland lite nostalgiska. Nu ville jag göra en låt om att allt det bästa inte har hänt än, typ. Det är väl lite samma budskap som i låten This Will Be Our Year med The Zombies som också nämns i texten och som är en låt jag tycker väldigt, väldigt mycket om.

Under 2017 satsar Olov Antonsson på att få ut sin musik live. Gärna i full skrud.

– Jag skulle till exempel vilja spela med en stor orkester nån gång, en symfoniorkester. Annars är väl planerna bara att fortsätta göra låtar. Det är ju ändå det roligaste med musik, att hitta på själva låtarna och drömma om hur de skulle kunna låta.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA