x

George Michael – med kämparglöd in i det sista

George Michael – med kämparglöd in i det sista

Då resten av världen fortfarande lyssnade till tonerna av Last Christmas miste vi tragiskt nog samtidigt rösten som låg bakom denna alltid lika populära julklassiker. Georgios Kyriacos Panayiotou – George Michael – blev inte mer är 53 år gammal då han gick bort juldagen 2016.

Enligt många en av de mest hårt arbetande och missförstådda artisterna som började sin karriär tillsammans med barndomsvännen Andrew Ridgeley då de formade gruppen Wham! och i samband med detta blev en väsentlig del i 80-talets “new pop”-boom som då tog världen med storm.

Bandet hade inte många aktiva år inom musikbranschen men satte sina spår med bland annat Wake Me Up Before You Go Go, I’m Your Man och självfallet tryckarnas egna crème de la crème; Careless Whisper, som George Michael tog med sig på sin solokvist.

Med en start 1982 och ett skivkontrakt som sedan kom till att få George Michael att nästan förändra musikartisters rättigheter för alltid bestämde sig George och Andrew att, ett år efter att ha varit det första västerländska bandet som någonsin besökt Folkrepubliken Kina, gå skilda vägar.

I juni 1986 framförde de en spektakulär avskedskonsert framför 72 000 fans på Wembley Stadium i London och bandets sista producerade singel Edge Of Heaven var, enligt Michael själv, “avsiktligt och öppet sexuellt eftersom ingen ändå lyssnar på texten till Wham!-låtar”.

Det faktum att 20-årige George Michael och den stora talang han hade inte bara som sångare men även som låtskrivare och producent aldrig fullt uppskattades i och med imagen gruppen hade var en av anledningarna till vad som blev gruppens split.

Ett år senare släpper George albumet som genast sätter hans namn som solo-artist på kartan och också blir ett av Rolling Stone Magazines topp 500 album genom tiderna; Faith.

Titellåten och videon till denna blir den nya George Michael. Med cowboy boots, Levi’s jeans, solglasögon och en svart skinnjacka har han en ny image som sexsymbol och karriären fortsätter.

Han kompletterar med vågade I Want Your Sex som, om den inte förbjuds att spelas på många radiostationer inklusive dagssändningar på BBC, slår igenom och hamnar som topp 3 i flertalet länder världen över.

Vid det här laget är George skivbolagets guldgosse men också trött på att ses som en produkt istället för sen seriösa och talangfulla artist som han är.

Han kör med öppna kort och ber skivbolaget om att slippa behöva promota Listen Without Prejudice Vol. 1 men får inte den respons han förväntar sig och vägrar därmed att visa sig i videon Freedom! ’90. Istället ber han fem av vår tids mest berömda supermodeller att mima texten i videon och videon blir en att minnas allra minst för den mörka humor den ska utstråla; så som MTV hade kommit att ha förändrat musikbranschen så att fysisk skönhet nu var nödvändigt för att sälja musik, använde man i videon fem vackra ansikten istället för låtens sångare för att göra narr av detta.

Detta vara bara början till vad den nu äldre och mognare George var kapabel till då han stod för vad han trodde på. År 1992 påbörjar han en rättslig strid mot Sony Music i hopp om att komma ur kontraktet han skrev på i början av sin karriär och som fortfarande höll honom låst till att vara ett varumärke och en sångare han inte längre kunde stå bakom. Fallet pågick i nästan två år och Michael stöttades och hyllades av artister överallt som såg detta som en möjlighet till frihet.

Tyvärr förlorade han men släppte, efter en längre tid utan album, Older, och var med första singeln Jesus To A Child tillbaka och respekterad för den begåvade artist han var.

I alla år därefter slutade George aldrig att genom sin musik uttrycka hur han kände och vad han tyckte om vad som pågick i främst den politiska världen och gjorde mer än skickligt nog senare även skandal till succé med Outside.

Han donerade mängder med skivintäkter till välgörenhet och ville inget annat än att fortsätta skapa musik för sina fans utan att behöva bli utnyttjad av mellanhänderna som han då ansåg var skivbolagen.

Han är och förblir alltid en mångsidig och musikalisk begåvning som med sin ödmjuka personlighet och starka karaktär inte bara blev fansens och musikartisternas hjälte men också den sångare som kämpade och bad oss att alltid Listen Without Prejudice.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA