x

25 anledningar att älska Bob Hund

25 anledningar att älska Bob Hund

Bob Hund fyller 25 år, länge leve Bob Hund. GAFFA firar jubileumsåret med en lista från ett kvartssekel av musik och förvirring. Här är 25 anledningar att älska den spattiga orkestern.

1. För en diffus vecka

ABBA cementerade soundtracket till Nyårsafton med Happy New Year 1980. Men det finns andra högtider som har eget anthem, till exempel helgen vecka 48. Veva igång den digitala grammofonspelaren:

2. De rockade billigt

Bob Hund auktionerade ut sina ägodelar den 6 juli 2013 i samband med en egen festival. Instrumenten och andra bandrelaterade klenoder gick under klubban. Valet föll på att rocka billigt genom att låna av publiken. Den här videon får summera låneåren:

3. Konen

Ett livsfarligt vapen eller en lustig hatt – den ikoniska trafikkonen är multifunktionell. Den kan vina som en projektil på scen, användas som mikrofon, alternativt megafon, men det bästa användningsområdet är när Thomas Öberg nyttjar den som huvudbonad sjungandes ”Du kan kalla mig för idiot, det har jag ingenting emot”.

4. Historien om hund-ringen

Det är en gammal obetald skuld från 1991 som binder gitarristen Johnny Essing till Bob Hund:

– När vi sökte gitarrist ville vi ha Johnny Essing men han var knorrig och hopplös att ha att göra med då. Jag hade lånat ut 100 kronor till honom, så jag sa "om inte du följer med och repar kommer jag kräva tillbaka den där hundringen". Det var en bra hake jag hade där, säger Mats Hellquist till GAFFA.

Och så fick Bob Hund sin önskade gitarrist:

– Jag hade inte hundra spänn, så jag var tvungen att gå till replokalen för att jag var lite rädd, säger Johnny Essing.

5. Rullskridskobjörnen

Det har tagits många pressbilder genom åren, men det finns en som sticker ut i fotoalbumet.

– Vi hade smoking på oss och stod vid en kista där det låg en uppstoppad björn med rullskridskor på sig. Vi stod och sörjde björnen som hade förolyckats i den här rullskridkso-olyckan … det var en bra bild, en personlig favorit, berättar Mats Hellquist. Nu undrar många hur skogens bamse ser ut med rullskridskor på bakramarna? Lugn, nedan finns Mats gunstling:

gallery_medium

6. De vill inte enbart strykas medhårs

Vilken är Bob hunds sämsta låt genom tiderna? Den frågan sökte bandet ett ärligt svar på. Fansen fick rösta. Notera att Världens Bästa Dåliga Låt hamnade på en andraplats. Och här är vinnaren, tidernas sämsta Bob Hund-låt:

Hela förteckningen över Bob Hunds 30 absolut sämsta låtar finns summerade här.

7. För (Sk)allsångs-debuten

”bob hund framför 1900-talets mest infatila textrad live i Skalllsång På Svansen”, skriver orkestern själva på Youtube.

8. Den ensamme sjömannens födelsedag

En låt fick leva vidare i setlisten efter Bob Hunds premiärspelning utanför replokalens fyra väggar ... Den Ensamme Sjömannens Födelsedag. Melankoliskt mäktigt:

9. För Bob Hund-operan

Bob hund lyckades med bedriften att dö och återuppstå under samma kväll. Reinkarnerad exakt som förut? Icke!

10. För den ultimata öppningslåten

Det är något speciellt när en Bob hund-spelning inleds med Allseende Ögat. Det finns mycket att älska, speciellt konstpausen 37 sekunder in låten och Jonas Jonassons rymdsynth.

11. För att de sålt den dyraste plattan i Sverige

Prislappen för en specialversion av singeln Fantastisk landade på hissnande 3 650 amerikanska dollar på Ebay (≈ drygt 31 500 kronor år 2009 enligt Dagens Nyheters rapport). Utförandet i sig är just fantastiskt. Vinylskivan är fastlimmad i en grammofonspelare och på locket har Martin Kann graverat in låttexten. Skivan går att spela 30 gånger.

12. Ska du hänga med? Nä!!

Den 19 januari 2001 fick Kristian Luuk besvara den frågan på bästa sändningstid. Svaret blev som sig bör; NÄ!!

13. För att de anlitade Magnus Carlson som chaffis

I början av hundåren lyssnade Bob Hunds chaufför till namnet Magnus Carlson. Men Weeping Willows-sångaren kan addera fler Bob hund-meriter till sitt CV:

– Bob Hund behövde en roadie och chaufför, ingen av dem har körkort, så jag åkte med dem i två år. Det var helt fantastiskt, man stod bakom scenen och tryckte t-shirts som ingen ville köpa, och sen bara exploderade allt och alla älskade Bob Hund och skulle äga en jävla t-shirt, berättade Magnus Carlson i en intervju med Nöjesguiden.

14. Legenden om Fem Meter Upp I Luften

Solna 1992. En spelning, en frontfigur som ger järnet på scen, en tvivelaktig remiss från farbror doktorn – det ligger till grund för låten Fem Meter Upp I Luften. Den som inte känner till historien kan gå rakt till källan här (19.20 in i Thomas Öbergs sommarprat)

15. Den här urladdningen på Mejeriet i Lund 1996.

Stagedives, ös och en mikrofon som försvinner ner i byxorna, här lever Bob Hund verkligen upp till musik och förvirring. Några röster från kommentarsfältet vittnar om en legendarisk spelning: "Det var en helt fantastisk stämning; knökfullt och alla var helt galna och lyriska”, "Måste vara den bästa livespelningen någonsin”, och någon påstår sig även ha skymtat sin lärare dyka från scenen och ut i publikhavet.

 

16. De är innovativa

Sittande publik, stående publik, opera, symfoniorkestrar, sälja rubbet, festival, stumfilm ... vi har blivit bortskämda av Bob Hunds laborationer och finurliga sätt att uppfinna sig själva. Vi lät Jonas Jonasson spekulera i absurda projekt som förts på tal.

– Vi har material för en hel revy med gag och spex. Jag tror att det handlar mycket om att vi jobbar med att leka med ord, texter och förutsättningar, säger Jonas Jonasson.

Drömprojektet; att lära hunden nya tricks på hal is med ett gediget kostymförråd.

– Min absoluta favorit är Bob Hund On Ice. Seriöst eller ej. Inga av våra idéer är seriösa förrän de genomförs.

17. För en låttitel som Det Skulle Vara Lätt För Mig Att Säga Att Jag Inte Hittar Hem Men Det Gör Jag, Tror Jag.

Hint: Historien bakom den långa titeln är kort. Mer om den och annan lyrik finns att luska i här.

18. För att de är ”konstiga och bra” att jobba med enligt Patrik Arve

Teddybears Patrik Arve stod bakom kameran under inspelningarna av Istället För Musik: Förvirring, Düsseldorf och Ett Fall & En Lösning. I en intervju med fanzinet Raketmaskin berättar Arve om inspelningarna och hur det var att regissera Bob Hund. Klippet ruvar på mycket trivia.

19. För den sjunde medlemmen – omslagsmakaren Martin Kann

Vissa gånger har han ingen omslagsidé, andra gånger får hans eget ansikte figurera på konvoluten till Bob Hunds släpp. Här är hussen till den piprökande jycken, 29 år ung:

gallery_medium

20. För Allt På Ett Kort

En minnesnyckel av guld:

21. Historien bakom bandnamnet

Att kolla på tecknad film kan bära frukt.

22. De har aldrig ställt in. 

23. För att festen inte är över!
24. För Bob Hund som kroppskonst

I Kägelbanans foajé surrar det frenetiskt en helg i april 2016. Det motoriska ljudet från Idamaria Holmqvists tatueringsmaskin skär igenom vestibulen och sätter färg på huden. Den ambulerande tatueringsstudio har slagit följe med Bob Hund under flera turnéstopp. Många hundar och texrader har det blivit:

– Jag ser hundar överallt. I varenda grej som är oval ser jag en hund, säger Idamaria Holmqvist.

Filippa och Tommy Brage är nygaddade. Och valet av motiv föll på:

– Hjärtskärande rätt! Det var Filippa som ville ha den, och det är ju klart att jag vill ha samma tatuering som min dotter, säger Tommy Brage, som har en hund förevigad på armen sedan tidigare.
gallery_medium

25. För att det finns mer än 25 anledningar att älska Bob Hund.

Adjö, din gamle röv!

Nu på nyårsafton visar Bob Hund upp sig på Debaser Medis, som stänger ner för gott. Missa inte detta!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA