x

Sveriges nya musikhuvudstad?

Sveriges nya musikhuvudstad?

Norrköping är en tillräckligt stor stad för att ha allt, men också öppen nog för att alla ska ha chansen att vara med. Den har gjort sig ett ordentligt namn på musikkartan via Bråvalla Festival men också genom Where's The Music? som visar upp en annan del av branschen: artisterna som i bästa fall är på väg i riktning uppåt.

Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstaden i Norrköping, pratar om att inte mäta efter traditionella mått, då storstäderna har ett överlägset försprång beträffande operahus, arenastorlek och antal studiotimmar.

– Vårt mål är att vara staden där det händer, som när folk här får höra ny musik först genom showcasefestivalen Where's The Music. Arrangemang som Bråvalla Festival och Stenhammarfestivalen gör också att det är just musik som sätter Norrköping på kartan internationellt, säger hon till GAFFA.

Giganternas avtryck på den lokala scenen

Bråvalla Festival satsar på giganterna, Where's The Music försöker täcka in hela landets talang, men hur jobbar stadens kulturutövare för att främja den lokala scenen? Sandra Wall pekar på det viktiga i att hålla traditionstyngda scener levande, som jazzklubben Crescendo. Att skapa ett kvarter som Hallarna, med studio och scenen Dynamo. Att renovera Hörsalen och stötta de nya ägarna till Arbis och Kopparhammaren i Industrilandskapet skapar enligt henne möjligheter för de lokala banden att spela.

– Det är ingen slump att den nationella Livekarusellen, en tävling vars egentliga syfte är att låta nya amatörer ta plats på scenen, startade här som Rockkarusellen. Eller att WTM finns här, där vi har drygt 15 scener inom tio minuters gångavstånd. Festivalerna har självklart gett chanser för flera lokala band, men framför allt handlar det om att musiken finns tillgänglig överallt.

Sandra Wall pratar om en ”Norrköpingsanda”, det vill säga en kreativ gemenskap där alla hjälper varandra.

– När de som jobbar med musik stöttar varandra händer mer än att ett enskilt band får fart och åker på internationell turné. Flera musiker som jobbar i större sammanhang, exempelvis i kretsen kring Marduk, bor fortfarande kvar här, till exempel. Även om en viss konkurrens uppstår på vissa nivåer överväger fördelen med att ha nära till goda råd.

Kommande klustermöten

Men något som är bra kan alltid bli bättre. Enligt Sandra Wall finns det fortfarande väldigt mycket kvar att göra för artister i Norrköping, inte minst när det gäller speltillfällen och högre utbildning.

– I år startar vi också upp så kallade klustermöten, där folk kan ses, få utbildning och ha lite trevligt med förhoppning om att det leder till nya idéer och samarbeten. Men Musikhuvudstaden handlar om att satsa på musikbranschen som helhet och mitt mål är att kulturlivet här ska bli en stor och viktig del av näringslivet.

Where's The Music sker 2 - 4 februari i Norrköping. Imorgon presenterar vi festivalens stora höjdpunkter!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA