x

GUIDE: Veckans konsertmåsten – från psykedelisk folkmusik-rock till avantgardistisk indieopera

GUIDE: Veckans konsertmåsten – från psykedelisk folkmusik-rock till avantgardistisk indieopera

DUNGEN

Fantastiska psykedeliska, progressiva och svensk folkmusik-iga Dungen gör sina sista två spelningar i Sverige innan de tar sig över atlanten för att berika jänkarna med sin fantastiska show En Helkväll Med Dungen. Grabbarna kommer dock tillbaka med en spelning i Lund första april, för er som inte kan ta er till Uppsala eller Stockholm i slutet av denna vecka. Spelningen är uppdelad i två akter, där den första består av att bandet spelar igenom hela senaste plattan Häxan, till Lotte Reiniger och Carl Kochs The Adventures Of Prince Achmed, världens äldsta bevarade animerade film. Akt två är en mer konventionell konsert, där Dungen som vanligt visar vilken kollektiv urkraft de besitter: Missa icke Sveriges kanske mest spirituella liveband.

Reginateatern, Uppsala, fredag 24 februari
Södra Teatern, Stockholm, lördag 25 februari

ELVIS COSTELLO

Kompositören, sångaren, låtskrivaren och gitarristen Elvis Costello kommer till Sverige för första gången sen 2014 med fyra konserter som hålls denna vecka. Den respekterade låtskrivaren och berättaren presenterar med sin aktuella show sina klassiska verk och mest levande berättelser i en retrospektiv soloföreställning som firar en rik musikalisk karriär som sträcker sig över mer än 35 år. Costello är kanske mest känd för sin tid med The Attractions, med vilka han exempelvis invaldes till Rock and Roll Hall of Fame 2003. Han är även känd för sina samarbeten med exempelvis The Imposters, Burt Bacharach, Paul McCartney och The Roots, och sina konsertframträdanden med pianisten Steve Nieve. I år är dessutom Costello en av de som valts in i Songwriters Hall of Fame.

Göta Lejon, Stockholm, onsdag 22 februari
Konserthuset, Göteborg, torsdag 23 februari
Malmö Live, Malmö, fredag 24 februari

Konserthuset, Jönköping, söndag 26 februari

EFTERKLANG

Det minst sagt kreativa danska progressiva musikundret Efterklang kommer till Sverige, tillsammans med The Happy Hopeless Orchestra Leaves, bestående av flera eminenta sångare och musiker. Här framförs en konsertversion av bandets senaste opera Leaves: The Colour of Falling. En gripande, skrämmande, humoristisk och märklig upplevelse. Operan handlar om en grupp människor som gått under jorden för att med hjälp av främmande krafter experimentera fram evigt liv. Operan spelades för utsålda hus, i källaren på ett av Köpenhamns största sjukhus, sommaren 2015 och nu tar de ut showen i Europa. Föreställningen kommer aldrig att sättas upp igen, så vill du se något du aldrig sett tidigare med ett av Danmarks mest framgångsrika och omtalade band så missa inte detta.

Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala, torsdag 23 februari

MESHUGGAH

Det progressiva metalbandet Meshuggah från Umeå tar sig med sin tekniska briljans och kompromisslösa brutalitet ut i landet nu i veckan. I höstas släpptes The Violent Sleep Of Reason som mottogs med stora hyllningar från kritiker och fans, och fick en placering som nummer 17 på Billboardlistan. Rolling Stone Magazine placerade albumet på plats nummer två strax efter Metallica som Messuggah bland annat var supportband till på Ullevi 2015. Genom åren har många försökt efterapa bandets pricksäkerhet, utan att någonsin lyckas. Ord kan inte beskriva musiken, bara dina öron och hjärna kan tolka den ojämförliga tyngd och energi den alstrar. Live är bandet ett monster.

Pustervik, Göteborg, onsdag 22 februari
Münchenbryggeriet, Stockholm, lördag 25 februari

ANDRA KONSERTMÅSTEN I VECKAN

AMANDA BERGMAN
Konserthuset, Göteborg - måndag
Magasinet, Falun - fredag

SOHN
Debaser Hornstull Strand, Stockholm - måndag

SPECTRUM
Inkonst, Malmö - onsdag

MILKY CHANCE
Debaser Hornstull Strand, Stockholm - onsdag

DEVIN TOWNSEND PROJECT
Pustervik, Göteborg - torsdag

PLURA
Västerås Konserthus, Västerås - fredag

KEN RING
Kungsbacka Teater, Kungsbacka - fredag

LITTLE JINDER
Konsert & Kongress, Linköping - fredag
Gävle Konserthus, Gävle - lördag

LAMBCHOP
Fasching, Stockholm - lördag

HOV1
Kulturens Hus, Luleå - lördag

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA