x

Katohjärta: "Det är vår trygga plats"

Katohjärta: "Det är vår trygga plats"

Vintern 2015 släppte Umeås Katohjärta EP:n Förlåt För igår Det Var Kaos, en samling låtar som prisades bland annat för att de påminner om en tid då svensk pop var som ärligast på ett konkret och ofabricerat sätt – allt detta utan att vara så där opersonligt nostalgisk som det kan bli när man inspireras av en annan tid. Nu är gruppen aktuell med Vita Lögner.
 
Singeln är hämtad från albumet Inget Kommer Ordna Sig som släpps i vår. Katohjärta består av Filip Sundberg (trummor), Moa Hurtig (sång), Elina Bygdén (bas) och Erik Hörnsten (gitarr). 
 
Hur bildade ni Katohjärta? 
 
Elina: Jag träffade Moa på Umeå Konstskola och vi brukade prata musik och insåg att det vore kul att spela ihop. Moa hörde av sig till Erik som fick i uppdrag att skriva en poplåt på svenska. Bara någon vecka senare satt vi tre i ett vardagsrum med akustiska gitarrer och repade låten Katohjärta. Erik skrev fler låtar och vi behövde en trummis, så vi frågade Filip, "and the rest is history".
 
Er allra första låt som band var alltså Katohjärta som är skriven 2012 och som släpptes förra året. Vad minns ni om hur låten kom till?
 
Erik: Jag fick upp ordet Katohjärta i huvudet. Ett hjärta av sten. Låten handlar om ett ex.
 
Förra året gjorde ni också en cover av Hurulas Ont Som Jag. Vad för slags norrländsk musik, eller i större utsträckning svensk musik, inspirerar er som musiklyssnare? Kan denna inspiration spåras på era egna låtar?
 
Erik: 90-tal i allmänhet och Popsicle i synnerhet. Vi växte upp under 90-talet och vi gillade redan då gitarrpop. Jag lånade CD-skivor på bibblan och spelade in ett kassettband med Popsicle på ena sidan och Oasis på andra, som gick runt runt.
  
Det som slog mig först när jag hörde på EP:n Förlåt För Igår Det Var Kaos var orden. De är direkta och oraffinerade på ett sätt som inte verkar vara standard i popmusik just nu. Texten i Varje Dag är ett bra exempel på både sparsam ordmängd och tveklöst djup. Var kommer dessa texter ifrån? Hur går själva författandet till?
 
Erik: Texterna handlar väl mest om relationer som gått åt helvete. Jag kommer på nån rad när jag är ute och cyklar, sedan bikear jag hem till gitarren och sen får jag kämpa för att få ihop en hel låttext. Men första raden kommer oftast när jag cyklar. Ibland när jag inte kommer på sista raden måste jag ut och bikea igen.
 
Vi kommer in på den nya singeln och om det kommande albumet som är en naturlig förlängning av EP:n.
 
Erik: Vita Lögner kom till en alldeles för varm dag i juli, vilket resulterade i lite soliga gitarrer och texten handlar om den där tomma känslan man kan ha när man vaknar upp på söndagen. Låten är inspelad i studion Second Home tillsammans med Henrik Oja. Det är vår trygga plats. Gott kaffe och en råskön plyschsoffa där vi sitter och skvallrar.
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA