Dessa skivor sålde bäst i Sverige 2016

Dessa skivor sålde bäst i Sverige 2016

Record Store Day närmar sig med stormkliv och i samband med detta vill vi lyfta fram just försäljningen av musik. Låt oss se tillbaka på hur försäljningen såg ut förra året.

Svenskarnas användning av strömmade musiktjänster fortsatte att öka under 2016 vilket gav en ökad musikförsäljning med 6,2 procent, enligt IFPI Sverige. Intäkter från strömmade musiktjänster som Spotify står nu för 82,3 procent av den totala musikförsäljningen.

Försäljningen av CD-skivor minskade under året medan vinylförsäljningen tog nya kliv framåt, detta år med hela 38,7 procent. Vinylskivor såldes för över 45 miljoner kronor vilket motsvarar fyra procent av totalmarknaden. Totalt såldes musik i Sverige för drygt 1,1 miljarder kronor.

De tre mest säljande svenska artistalbumen under 2016 var Kents Då Som Nu För Alltid, Miriam Bryants Hisingen Och Hem Igen och Lasse Stefanz Roadtrip. De mest säljande singlarna var Mike Perry feat. Shy Martin och deras The Ocean, Frans If I Were Sorry och LalehBara Få Va Mig Själv.

“Vi har vant oss vid att de strömmade musiktjänsterna de senaste åren skapat en mycket efterlängtad tillväxt i marknaden men det är viktigt att inte glömma bort hur positivt det är att även 2016 ökat med drygt sex procent. Med tio års erfarenhet av streaming och de nya ekonomiska villkor streamingen innebär vet vi nu hur viktigt det är för alla i näringskedjan, från kompositör till artist och skivbolag, att alla musiktjänster lyder under samma regelverk. Att en tjänst förhandlar med rättighetshavarna och betalar 60-70 procent av intäkterna medan en annan tjänst inte behöver förhandla och betalar 8-10 procent är helt enkelt inte hållbart", säger Ludvig Werner, VD för IFPI Sverige i ett pressmeddelande.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA