x

LISTA: Här är Kiss 10 bästa album

LISTA: Här är Kiss 10 bästa album

I veckan kommer det legendariska rockbandet Kiss till Göteborg och GAFFAs fotograf tillika Kiss-expert, Emil Agrell, har listat bandets tio bästa album.

Kiss startade sin karriär med en otroligt stark debutplatta, döpt till just Kiss. Bandet fortsatte att släppa musik och höll ribban högt även med uppföljaren Hotter Than Hell. Året därefter kom albumet Dressed To Kill som inte alls var lika tilltalande, trots megahitten Rock And Roll All Night. Gruppen tog emellertid tillbaka rätten till det kända citatet ''the hottest band in the world'' med albumet Destroyer. Därefter gick det i vågor. Här listar jag Kiss tio bästa studioalbum.
 
10. Dynasty 
 
Kiss goes disco! I Was Made For Lovin' You öppnar plattan och Kiss fans blir chockade. Albumets starkaste låtar är framför allt den enda låten Peter Criss medverkar på, Dirty Livin'. Bland de starkaste har vi även Sure Know Something som Paul Stanley skrev ihop med albumets producent Vini Poncia.
 
 
9. Revenge
 
Ett album som är starkt kopplat till trummisen Eric Carr då han hade insjuknat i cancer under inspelningsperioden och avled innan albumet kom ut. Eftersom Carr var allvarligt sjuk så kunde han inte medverka mer än att sjunga bakgrundssång på megahitten God Gave Rock N Roll To You II, samt agera trummis i musikvideon till låten. Albumet avslutas även med spåret Eric Carr Jam 1981.
 

8. Sonic Boom
 
Tommy Thayer gör studiodebut med Kiss efter en lång tid som anställd bakom scen. Albumet är det första på elva år och bandet kommer tillbaka med en käftsmäll. Sonic Boom kommer med starka låtar som öppningspåret Modern Day Delilah, allsångslåten Stand och arenarockaren Say Yeah!.
 

7. Psycho Circus
 
Kiss originaluppsättning återuppstår för första gången sedan 79'. Bandet levererar fantastiska låtar som ligger perfekt i tiden och på låten You Wanted The Best sjunger alla i gruppen för första gången i bandets historia. Albumet tog en snabbvisit högt uppe på topplistorna, men det varade inte länge. Trots att albumet inte höll i längden sålde det guld och blev en stark listetta i Sverige.
 

6. Crazy Nights
 
September 87', det var då Kiss släppte Crazy Nights, som tog dem hela vägen till 19:e plats på Billboard. Albumet är något för allätaren och kan lätt tilltala populärmusikens fans. Albumets starkaste låtar är Crazy Crazy Nights och Reason To Live.
 

5. Creatures Of The Night
 
Året innan det här albumet släpptes hade Kiss givit ut sitt absolut katastrofsämsta album NÅGONSIN. Music From ''The Elder'' var nästan som att halka på ett bananskal, fast tråkigare. Men nu har Kiss gått in på helt andra spår, då öppningslåten är något av det hårdaste bandet har släppt. Creatures Of The Night är ett fantastiskt album på många sätt. Bandets bästa trummis, Eric Carr, bankar sig in i alla rockares LP-spelare. Här spelar även både ''brorsan'' Bruce Kulick och den försvunna gitarristen Vinnie Vincent.
 

4. Hotter Than Hell
 
Hotter Than Hell är bandets andra platta. Albumet släpptes bara en månad efter nysläppet av debutalbumet. Tyvärr så håller bandet sig inte på samma nivå längre, men det är inget som påverkar karriären. Hotter Than Hell har ju faktiskt med ännu en av bandets bättre ballader, Goin' Blind.

3. Love Gun
 
Bandet släpper ett album fyllt med låtar som spelats på näst intill alla konserter sedan släppet 77'. Det är på Love Gun som vi för första gången får höra Ace Frehley på sång, under låten Shock Me. Albumet innerhåller även låtarna Christine Sixsteen och Plaster Caster, båda spåren är skrivna av Gene Simmons och han sköter själv kompgitarr. Nyss nämnda låtar har en sak gemensamt: att de båda handlar om groupies. Utöver groupie-låtar och Ace Frehley's sångdebut så har vi även en fantastisk titellåt och I Stole Your Love, som bandet länge öppnade sina konserter med.
 
 
2. Destroyer
 
I samband med det här albumet ringde bandet in stjärnproducenten Bob Ezrin, som gjorde ett fantastiskt jobb med att lyfta fram det bästa med gruppen. Albumet är fyllt med hits såsom Detroit Rock City, låten som är baserad på en verklig händelse kring ett fan som avled i en bilolycka på vägen till en av bandets konserter. Förutom denna hyllningslåt så har albumet även bandets bästa ballad, Beth, som är sjungen av gruppens trummis Peter Criss. Det var också på Destroyer som Kiss för första gången hade med musiker som inte var med i bandet, detta började med att Dick Wagner spelade gitarr på låten Sweet Pain. Anledningen till Wagners medverkan var så simpel som att gitarristen Ace Frehley var upptagen med ett kortspel som inte gick att avbryta.
 
 
1. Kiss
 
Det här kan vara det bästa debutalbumet som någonsin har släppts, men Kiss välkomnades knappast till musikbranschen med dunder och brak. När albumet släpptes sålde det inte alls så bra som förväntat, så man la till låten Kissin' Time och gjorde ett nytt släpp. I och med det gick försäljningen raskt upp. Är det någon som mot all förmodan inte har hört Kiss så är det här du ska börja.
 

Håller du med? Givetvis inte, men hur skulle din topplista se ut? Kommentera här nere.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA