x

Sveriges bästa festivalbokningar 2017 – plats 13 till 6

Sveriges bästa festivalbokningar 2017 – plats 13 till 6

Sommarens festivaler kryper sig allt närmare. I den här listan har vi samlat de mest intressanta akterna i år.

13. La Fleur

Into The Valley ynglade av sig och blev bland annat Into The Factory och La Fleur hängde med av bara farten. Det är lätt att förstå varför. När svenskan Sanna "La Fleur" Engdahl nu återigen lämnar Berlin för en ekoglad fyrtaktsholmgång (lyssna på Flowerhead) mitt i moder Svea kommer hon garanterat återigen göra succé. Den här gången på ett fabriksgolv i Stora Vika. Vi är laddade till tårna här!

Spelar på: Into The Factory

12. Toots And The Maytals

Toots And The Maytals betraktas allmänt som legendarer inom ska, rocksteady och reggae. Och det är helt i sin ordning. Frontaren Toots Hibbert sägs vara den person som myntade uttrycket reggae med singeln Do They Reggay (yep, var en lite annan stavning till en början) från 1968. När han bildade sitt band, 1966, fullkomligt kokade Jamaica av ska-musik. När så många andra band inom samma genrer har fått stryka på foten fortsätter Toots med vänner oförtröttligt att sprida sin flerfärgade musik vidare till nya generationer.

Spelar på: Öland Roots

11. Kumbia Queers

Går du på festival ska du också titt som tätt känna att du får vara med om något speciellt, något som sticker ut ur den vanliga geggan och där kommer Kumbia Queers in i bilden. Dessa argentinska kumbia-punkare lovar 1 000 procent tropipunk, vad det innebär av afro-cuban och latinamerikanska influenser som blandas i en varm gryta av queerness. Gruppen möttes i en frustration över landets tråkiga och bredbenta rockscen och i deras texter kan man skönja en stor dos ironi, kärlek och politisk medvetenhet.

Spelar på: Urkultfestivalen

10. Aerosmith

Säga vad man vill om den här metalfestivalens fetisch för avdankade rockers, men år efter år har de en förmåga att placera fullkomligt intressanta akter högst upp på listan. Så även 2017 när Aerosmith nu gör sin absolut sista spelning i Sverige. Ja, det är sant, Aerosmith ska lägga instrumenten på hatthyllan för gott. Och detta ska givetvis firas, med fanfarer, konfetti och superhits som Dream On, Walk This Way och Sweet Emotion. Du lär se att Steven Tyler & co fortfarande är att räkna med när den sista rocksucken tas en gång för alla.

Spelar på: Sweden Rock Festival

9. Zara Larsson

Deadmau5, Tiësto och Steve Angello i all ära, men det är inte så svårt att räkna ut vilken artist under årets Summerburst-happening som kommer mötas med största allsången. Zara Larsson är vår för närvarande starkast lysande popstjärna, här i Sverige och utomlands. Tänk dig då den här lika streetsmarta som skönsjungande artist placerad på en plats där det enda som räknas är dans och fest. När dessa två festivalgig läggs åt sidan lär hon ha blivit kvinna på täppan – på Summerburst som på Brännbollsyran.

Spelar på: Summerburst Göteborg, Brännbollsyran

8. Floating Points

Vi vet redan nu att Floating Points sjukt lekfulla och jazziga electronica också gör sig jättebra på festival. Det deklarerades om inte annat på förra årets Way Out West. Vi vet dock inte än om den helfärska festivalen Midsommar Weekender är att räkna med, men dess upplägg skvallrar om att de är nåt på spåren. Att göra en speciell och konstnärlig sak av det här landets mest traditionella helg, och detta genom att skicka in neurovetenskapsmannen Sam Shepherd aka Floating Points – hur kan det gå fel?

Spelar på: Midsommar Weekender

7. Feist

2011 kom albumet Metals. I sex jävla (ursäkta den kanadensiska franskan) år har vi väntat på att Calgary-artisten ska skicka ur sig nytt material och så kommer allt nu – som en ketchup-effekt. Ett nytt album och en spelning på Way Out West som lär ge gåshud på varenda del av vår arma kropp. I Leslie Feist har vi en sann artist, som var för bra och för stor för Broken Social Scene, som slog sig fri. Och nu, 2017, gör precis exakt vad hon vill. Som att samarbeta med Jarvis Cocker (lyssna på singeln Century). Feist är verkligen tillbaka.

Spelar på: Way Out West

6 - She Past Away

Den här bokningen är själva antitesen av stadsfestivalernas säkra-kort-bokningar i form av svenska folkkära Så Mycket Bättre-artister. She Past Away är gothisk postpunk från Turkiet. Du hör ju. Men det här hade bara varit en intetsägande pose om det inte vore för att den här gruppen vet exakt vad de sysslar med. Du hör ekon från The Sisters Of Mercy, The Cure och Joy Division, men du förstår samtidigt att postpunk är något värdsligt, som knappast stannar inom västvärldens strama ramar.

Spelar på: Subkultfestivalen

KOLLA IN PLATS 5 - 1

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA