"Det läskigaste är när man inser att det inte längre går"

"Det läskigaste är när man inser att det inte längre går"

– När jag skrev den här skivan hade jag nån slags livskris, det var nästan som att jag inte hade något val. Jag var tvungen att åka iväg och skriva musik. För annars visste jag inte vad som skulle hända med mig, typ.

I en lägenhet i Berlin skrev hon musiken som kom att bli debut-EP:n Bittersweet. I efterdyningarna av ett uppbrott med en kreativ partner försvann förmågan att skapa. Musiken som varit en räddning vid varje kris, fanns inte längre där. Därför tog Kiki sin synth, sin dator, ett par högtalare och flydde till Berlin för att bearbeta det som gjorde ont. Ensam, utan distraktioner.

Väl på plats valde hon att isolera sig, vilket blev lättare då hon inte kände någon i staden. Hon blev tvungen att ta tag i musiken, även när det gick dåligt och när hon ville fly ut och hitta på något annat.

– Det läskigaste är när man inser att det inte längre går. Då försöker man undvika hela situationen utan att ens röra vid det, men där försökte jag ändå möta alla de här rädslorna.

Körade bakom Lykke Li

Efter att ha spelat i band och duos samt haft samarbeten med flera olika artister, står Kiki nu på helt egna ben för första gången.

– Jag tror att jag kan skriva precis lika bra med andra som ensam, det är snarare att det blir annorlunda liksom. När man skriver med någon annan så kan de ju komma in med harmonier och melodislingor som jag inte hade kommit på.

Under ungefär ett år turnerade Kiki med Lykke Li, som körsångare, under turnén I Never Learn. Lykke Li är en artist Kiki ser upp till och att bli förknippad med henne ser inte Kiki som något negativt. Men hon vill ändå understryka att trots att de har sina likheter, skiljer sig musiken avsevärt.

– Det som vi båda har gemensamt är den här tonen av någon slags melankoli i allt det man gör. Det är något som jag tycker väldigt mycket om i hennes musik och jag har det också i min egen musik. Att även om jag försöker göra en låt lite mer dansigare, så blir det alltid något melankoliskt i det också.

EP-titeln Bittersweet är passande, då det är en god mix av lättsamma och mörka toner.

– Det finns två undertoner i musiken. Det är dansigare låtar med lite annorlunda beat än vad jag brukade göra tidigare. Men det är inte en dansskiva ändå, det är ingenting som man kanske sätter på ute på klubben tyvärr.

Inspirerades av John Hughes-filmer

Första singeln från EP:n, Birds, släpptes i februari. Enligt Kiki själv var hon ute efter att skriva en ganska töntig och naiv kärlekslåt. Hon ville beskriva den första kärleken och tog inspiration från John Hughes-filmer som Pretty In Pink, Sixteen Candles och Breakfast Club.

– Generellt tycker jag att det är ganska jobbigt att skriva texter. Jag hade en period då jag tyckte att jag skrev så dåligt och då kom jag istället in på väldigt kryptiska texter, som jag knappt själv förstod. Texterna blev inget fokus liksom. Nu ville jag skriva en enkel och ganska töntig text som på ett sätt skulle vara lätt att relatera till, som var tydlig. Och så har jag nån slags förkärlek till 60-tals-kärlekslåtar, så den har ett sånt beat i sig, basgång och trummor är liksom inspirerat av såna gamla låtar.

Efter att ha jobbat med den här EP:n och varit iväg på turné med Lykke Li har Kiki nu tid till att fortsätta skapa ny musik.

– Jag har lite idéer om olika samarbetsprojekt och att skriva mer musik faktiskt. Sen vill jag också göra musik i andra former, inte bara göra poplåtar, utan göra lite mer musik mot rörlig bild. Testa att göra lite andra format än den vanliga låten som har vers och refräng och spelas på radio. Så jag håller på med såna grejer också, men då blir väl det inte under Kiki, utan bara jag. Jag vet inte.

VEM Kicki Halmos kan se tillbaka på flera samarbeten, hon har varit med i duorna Masquer och Low Wood. Nyligen följde hon med Lykke Li som körsångare på hennes turné.

– Nu är första gången som jag gör något helt solo.

VAD EP:n Bittersweet rör sig mjukt i gränslandet mellan gråt och eufori. En kärleksförklaring till dansgolvet. Gråtdisco om att släppa taget. Slå sig fri och gå vilse för att hitta tillbaka.

– Jag har aldrig släppt en fullängdare där jag har tyckt att varje låt är bra, utan det har funnits spår som är mer transportsträckor och jag har känt nu att jag inte vill ha några såna låtar.

VAD Musiken skapar Kiki främst hemma. Materialet till den här EP:n kom dock till när Kiki, efter ett uppuppbrott, isolerade sig i en lägenhet i Berlin.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA