x

"Jag hade tagit bort all belysning och projicerat natur på väggarna"

"Jag hade tagit bort all belysning och projicerat natur på väggarna"

På torsdag drar indiepop-stjärnan Adna ut på turné med premiär i Göteborg. Alla datum hittar du längst ner i artikeln, men först en Q&A med Adna själv.

Hur lyder dina spontana tankar inför konserterna?

– Den där rädslan i att stå på scen och framför folk hänger ju över en litegrann, men det kan bli väldigt fint när man lyckas omvandla den rädslan till något som känns. Den största förändringen blir att få spela med band nu framöver, och det har jag gått och sett fram emot länge – att få dela det här med andra och förhoppningsvis möta nya människor i det.

Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

– Jag hade tagit bort all belysning först och främst, projicerat natur på väggarna, fyllt lokalen med rök och haft kuddar åt publiken att sitta på. Något åt det hållet i alla fall. Jag tycker ju att sorg är en viktig känsla, så det vore fint ifall det kunde vara lite den stämningen tänker jag, att man kan få vara ledsen och dela det med andra och sen enas kring det och gå vidare.

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

Beach House såg jag förra året och jag minns att jag tänkte att det är helt sjukt hur de kan låta ännu bättre live. Victorias röst fick ta en så stor och fin plats, och jag gillar att det känns lite grann som att de spelar först och främst för sig själva. Och att hon tog vara på tiden mellan låtarna för att prata feminism. Det var grymt.

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– Jag såg Bon Iver för första gången 2010 och lyckades ta mig ända fram och stod och kramade en skiva i typ två timmar för att sen förstå att det är just precis det här som är grejen med musik. Den upplevelsen fick mig att se något annat i musik och viljan till att våga försöka uttrycka mig själv genom det.

Om du skulle jämföra ett Adna-gig med en film, vilken blir det och varför?

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind är min absoluta favoritfilm, och rent känslomässigt tänker jag att den passar bra. Den har ärligheten och det fiktiva samtidigt som det känns på riktigt, och den jobbar med den inre världen och den yttre världen och det ibland svåra i att synka dem. Sen rent visuellt finns det en lite skrämmande men också drömsk barnslighet, tycker jag, som jag inspireras väldigt mycket av.

Här ser du Adna:

18/5 - Pustervik, Göteborg

19/5 - East West, Örebro

20/5 - Kulturkvarteret, Kristianstad

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA