x

LÄSLUST: Jenny Wilson om sin favoritbok – "Med liknande teknik beskrev jag våld, mobbning, ensamhet"

LÄSLUST: Jenny Wilson om sin favoritbok – "Med liknande teknik beskrev jag våld, mobbning, ensamhet"

– Inför varje skiva jag har gjort genom åren har jag alltid hämtat väldigt mycket hjälp och inspiration från främst poesin. När jag skrev texterna till Demand The Impossible! läste jag rätt mycket olika grejer, bland annat Allen Ginsberg, Nikki Giovanni och Robert Pinsky – jag var ute efter något mässande och urbant och korsade det med mytologiska grejer från Gamla Testamentet.

När jag skrev texterna till Hardships! använde jag mig av Sonja Åkesson och Kristina Lugn och en del arbetarlitteratur som Ivar Lo Johansson, eftersom jag var ute efter att beskriva livet som morsa och behövde mycket diskbänks-magi. 

gallery_large

Men första gången jag verkligen fick en skrivteknisk uppenbarelse var när jag skrev texterna till första skivan, Love And Youth. Jag visste att jag ville bearbeta temat skola, ungdom, ångest och frihetstörst men inte med vilken ton jag skulle göra det. Men så läste jag Imre Kertész roman Mannen Utan Öde, som handlar om honom själv när han deporteras och överlever i ett dödsläger i Ungern som liten pojk.

Det han gör när han berättar om sina fasor och vidrigheter är att han berättar det helt ur en pojkes oskuldsfulla, fantasifulla perspektiv där det enda sättet att inte mista sitt förstånd eller gå under är att gilla läget och till och med se det fruktansvärda med ett ljust sinne. Boken är allt annat än käck, det vet förstås redan alla som läst den.

Med liknande teknik beskrev jag våld, mobbning, ensamhet et cetera, men genom ett hoppfullt och förväntansfullt skimmer.

Du ser Jenny Wilson och hennes First Floor Power på The Flea i Köpenhamn, 26 maj, och på Inkonst i Malmö, 27 maj.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA