x

José González: "Man kan förvänta sig att bli förvånad"

José González: "Man kan förvänta sig att bli förvånad"

Clandestino Festival har varit ett årligt evenemang sedan 2003 och har musik från alla världsdelar, konst och samtal på agendan. Den strävar alltid efter mångfald och mångkultur och visar ofta upp artister som verkar i marginalen, långt ifrån vad västvärlden vill kalla mainstream.

I år fyller Clandestinofestivalen 15 år och i årets upplaga är José González medkurator. Han kommer dessutom att göra en unik solokonsert i Masthuggskyrkan – som är en ny venue för i år.

GAFFA träffade José González och snackade om den kommande festivalen och artistbokningarna – som han själv har varit med och satt ihop.

– Jag var där först bara som åskådare och så lärde jag känna Alexander Motturi som är en av drivkrafterna, det var han som startade Clandestinofestivalen.

José har både besökt Clandestino som åskådare och som artist genom åren och har därigenom skapat en stark relation till festivalen.

– Jag har blivit en del av Clandestino-gänget utan att vara så aktiv i det. I år är det 15-årsjubileum och då ville Alexander hitta på något speciellt. Det var då Clandestino-gänget bjöd in mig som medkurator. De hade redan hunnit boka ganska många band och ett av dem var Orchestre Poly-Rythmo De Cotonou. Det är ett av mina favoritband, som jag älskar att DJ:a när jag får chansen, så det kändes direkt som att jag kunde stå för årets lineup. Jag gjorde några listor på band som jag tänkte kunde passa bra.

Hur de har tänkt när de gjort själva bokningarna, är inget de har behövt diskutera förklarar José.

– Det finns en övergripande tanke kring en blandning av kulturer och just årets tema kring festivalens författarworkshops är "Rätten Att Berätta". Jag visste ju om alla de här grejerna, men det var liksom inte nåt han har behövt förklara för mig. Det känns som att tanken handlar om att det ska vara blandat, både stilmässigt och med artister från olika länder.

– Med tanke på hur deras lineups har varit föregående år så tycker jag att de gör det på ett sätt som känns lite mer punkigt i år. Jag har sagt det innan och det tar emot att vara så här taskig mot andra, men när det görs uppifrån, typ från kommunen eller så, för det finns ju många såna försök att blanda stilar, då blir det lite kulturtantigt. Det är ganska många band som är rätt råa till exempel, som stilmässigt inte hade passat något kulturhus tycker jag.

Både José och resten av Clandestino-gänget är nöjda med årets lineup och den blandning de lyckats åstadkomma, trots att vissa önskade artister inte blev av.

– Vi försökte få till Moses Sumney som är en sångare, bor i USA, och ursprungligen från Ghana. Fantastisk soul-röst. Och han har varit igång med sina skivor länge, vi har turnerat ihop och han hade varit perfekt att ha som någon slags brygga mellan det souliga och på något sätt klassiskt skön musik i kontrast med många andra som är väldigt rytmiska eller punkiga. Så det var synd att vi inte fick till det … Men han ville men kunde inte, berättar José och tillägger:

– Men någon som blev av var Madame Gandhi som inte är så känd med sin egen musik än, men hon har varit trummis med M.I.A. och blev känd härom året när hon sprang maraton friblödandes som mensaktivism. Hon är jävligt cool.

Nu är det inte långt kvar tills festivalen drar igång och det vi kan förvänta oss av den är en överraskande blandning.

– I år är det väldigt mycket som är klubbigt och dansvänligt. Till exempel Family Atlantica som är väldigt mycket percussion och det är en blandning av latinamerikanskt och etiopiskt, sen är det en del DJ:s. Man kan förvänta sig att man kommer bli förvånad, för det är så pass blandat.

Josés egna förväntningar är höga och han hoppas själv på att överraskas av det som festivalen har att erbjuda.

– Det ska bli kul! Jag ser verkligen fram emot att se många spelningar och som det har varit hittills så har det varit rätt lite folk så man kan lära känna nytt folk och jag hoppas på bra klubbkvällar också, att det blir dans. Men jag förväntar mig att bli överraskad.

Trots att det som José ser mest fram emot är att se de andra artisterna uppträda, tycker han att det ska bli spännande att få spela i Masthuggskyrkan.

– För mig blir det kul att spela här för jag har ju spelat en hel del i Göteborg men inte haft en helt solo spelning på länge och inte heller i någon kyrka. Så det är en viss stämning som jag ser fram emot.

Festivalen går av stapeln den 8 - 11 juni. (Alltså INTE 8 - 11 juli som det står i vår festivalguide) Spelningarna hålls på olika platser i Göteborg och i Bottna.

Bokade artister är bland annat Mario Batkovic, Moor Mother, Kondi Band, Linus De Faire, Madame Gandhi, Noura Mint Seymali, Maya Dunietz, Family Atlantica, Kokoko!, Asmaa, Azaizeh, Acid Arab, Orchestre Poly-Rythmo De Cotonou och José González.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA