x

Alma: "Om allt var punk skulle det inte finnas lika många problem" 

Alma: "Om allt var punk skulle det inte finnas lika många problem" 

Finland är inte helt bakom flötet när det gäller musik, men ofta dyker det upp något märkliga hybrider. De flesta minns säkert The Rasmus, som blomstrade på rock-listan i början av 00-talet och vars sångare hade hår som såg ut som en stor stilistisk förvirring. Sedan finns det såklart också Lordi som vi alla försöker glömma, men bara inte riktigt kan. Finland har exporterat några lite underliga fall av populärmusik, men hänger du med i den moderna pop-etern har du förmodligen redan hört talas om Alma. Om inte är detta i alla fall inte den sista gången.

Alma fick först uppmärksamhet i den finska versionen av Idol 2013, där hon slutade på femte plats. Med det kom hennes karriär att kickstarta och 2015 åkte Alma på turné med finska rapparen Sini Sabotage.

– Det har varit en lång väg, men det har gått väldigt snabbt. Under turnén försökte jag att utforska mitt eget musikaliska uttryck och vilken stil jag ville fortsätta med. Jag var ju ett barn då, men lärde mig verkligen en hel del av det, och därför tycker jag det mycket lättare att stå på en scen idag. För några år sedan, åkte jag iväg på en rap-workshop där de behövde en kvinnlig rappare. Jag hade inga förväntningar men plötsligt fick folk upp ögonen för mig, och workshopen började nästan uteslutet handla om Alma. Allt vändes plötsligt upp och ned.

Ungdomsuppror, punk och nonkonformism

Alma sticker ut ur mängden. I skrivande stund har hon långt limegrönt hår, men som singeln Dye My Hair från EP:n med samma namn hintar om är hårfärg en av de saker som snabbt förändras på Alma. Val av kläder och hårfärg refererar till ungdomsuppror, punk och nonkonformism. Alma ser inte ut som någon du vill stöta på ute på en bar, men i verkligheten uppfattar hon sig själv som de flesta andra människor uppfattar sig själva. Hårdheten är bara ett uttryck, men utan att vara helt substanslöst.

– När jag var liten var jag ofta väldigt arg, och lyssnade på finsk punk. I Finland är människor väldigt inåtvända och blyga, men punk och rejv hjälpte mig med mina frustrationer. Punk är fortfarande en stor del av mig och jag har alltid beundrat attityd. Om allt var punk skulle det inte finnas lika många problem.

Ditt uttryck bygger också upp en otrolig styrka. Är det något du har funderat på?

– Mina föräldrar har gjort ett bra jobb, för jag har alltid vetat vem jag är. Men när jag började göra musik uppfattade jag verkligen mig själv som ganska svag och nervös. Efter ett år bara slog det mig att jag kanske är riktigt stark. Men det är inte något jag tänkt särskilt mycket på, för jag har ju fortfarande dagar då jag känner mig svag.

Självinsikt som budskap

Just nu är Almas kalender fylld med turnéer, PR-möten och allt annat som hör till när framgången springer iväg. Förutom ett framträdande på årets Spot Festival, tittar Alma förbi den brittiska showcase-festivalen The Great Escape i Brighton, men när det kommer till showcase-festivaler ligger det ofta ett syfte bakom – att göra överenskommelser med industrin. Men när man har bemästrat de flesta internationella avtal, vad finns då kvar? För Alma handlar det om att visa hela världen vem hon är. På Dye My Hair sänder hon budskapet och självinsikten till lyssnaren, men det är bara live som det verkligen sjunker in. Om du inte är övertygad sedan tidigare, kommer  du vara det efter konserten.

– Det är viktigt för mig att det kommer att bli några häftiga shower. Och att publiken blir exalterad och överraskad av dem. Det vore fett om människor ger mig en chans, även om de kanske inte känner till mig. Det är också svårt att förstå vem jag är enbart på grund av mitt material eftersom det finns så lite ute, men live kommer de kunna få rätt intryck. 

VEM? Som 15-åring upplevde Alma först uppmärksamhet genom den finska versionen av Idol. Idag har hon funnit sitt uttryck, släppt sin första EP, Dye My Hair, och är på väg att ta världen med storm. 

VAD? Elektronisk och edgy pop med distinkta skandinaviska undertoner. 

VAR? Alma växte upp i den finska staden Kuopio.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA