x

"Lite kryptiskt svarar jag The National"

"Lite kryptiskt svarar jag The National"

Jack Moy har glidit ut på solokvisten och ger under morgondagen en spelning på Debaser Strand i Stockholm! Vi ställde några konsertrelaterade frågor och fick svar på tal.
 
Hur lyder dina spontana tankar inför Debaser-spelningen?
 
– Att spela på hemmaplan är alltid något speciellt och lockar alltid fram känslor. Att byta ut alla främlingar i publiken mot välbekanta ansikten, vänner och familj höjer på något sätt insatsen för spelningen. Man vill leverera på sin absolut högsta nivå och känner ett ansvar att kvällen ska överträffa allas förväntningar. Planen är egentligen att leverera ett snortajt set med gamla och nya låtar och låta folk dansa tills de storknar.
 
Hur hade din scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?
 
– Jag är väldigt minimalistisk på så sätt, jag har aldrig känt ett behov av att ha eldkanoner på scen. Jag tycker man kommer långt med en duktig ljusdesigner som har känsla. Men kom igen, klart det hade varit kul att skjuta ut två ton konfetti under hela spelningen.
 
Vilken är världens bästa liveakt just nu?
 
– Verkligen en svår fråga, känns som den egentligen grundar på vad man själv vill få ut av en konsert som åskådare. Lite kryptiskt svarar jag The National (Kommer till Stockholm i november), jag vill att det ska kännas när man ser saker live, jag avnjuter gärna mina favoritlåtar med gråten i halsen.
 
Vad har varit ditt största konsertögonblick?
 
– Jag såg Mumford & Sons på Debaser Slussen 2010. Det var typ 180 pers i publiken. Jag fick bjuda Marcus Mumford på en bira och leva ut hela fanboy-grejen. Tar med mig den kvällen i hjärtat för evigt, de bevisade på något sätt att musik och publik inte alltid sitter ihop. De var på något sätt larger than life innan de var larger than life. Svårt att beskriva.
 
Och galnaste?
 
– Jag såg ODZ på en svartklubb i Hornstull i vintras. För de som inte är bekanta med ODZ eller begreppet "svartklubb" så uttrycker jag mig milt när jag säger att det var galet. Behövde en skiftnyckel för att försöka sätta ihop minnesluckorna från den kvällen.
 
Om du skulle jämföra ett Jack Moy-gig med en film, vilken blir det och varför?

– Guy Ritchies Rock’n’Rolla, en film som har rock'n'roll i titeln men efter du sett klart den är du inte övertygad om att det hade med musik att göra.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA