x

Ett enda recept för framgång

Ett enda recept för framgång

Få musikträd har så många förgreningar som hårdrocken. Många band som lade grunden för respektive subgenre – och för hårdrocken i stort – turnerar fortfarande. Men är allt redan gjort? Vad är då receptet för att kommande band ska kunna nå samma status? Five Finger Death Punch från Las Vegas har skördat stora framgångar sedan starten 2007. Gitarristen Zoltan Báthory berättar för GAFFA om sina teorier och varifrån han plockat ingredienserna som skapat bandets populära sound.

Är er musik influerad av skandinaviska band?

Definitivt. För mig har Skandinavien alltid varit det enda stället i världen där folk höll fanan högt under de tider när hårdrock och heavy metal inte sågs som en viktig genre. När grungen kom var jag inget fan av den och jag kände att min favoritmusik höll på att försvinna. Alla band som fortsatte var från Skandinavien. Jag tror att speciellt den svenska scenen har haft en massiv påverkan på vad som händer med heavy metal just nu, vi hade inte funnits eller låtit likadant om det inte vore för svensk metal.

Du skriver era låtar. Var hämtar du annars inspiration till ditt låtskrivande?

Jag växte upp i Ungern och i början var europeisk musik en stor influens. Även om man inte lyssnar på klassisk i musik så är det så inbäddat i kulturen att det alltid finns i bakgrunden. Om man bryter ner europeisk heavy metal så kan man leda rötterna till klassisk musik – relationer mellan harmonier och sådant. Om du lyssnar på amerikanska band så kommer du höra att de är mer influerade av rythm and blues, det handlar mer om groove. Jag skulle säga att vår musik är en matchning av båda parter tack vare min uppväxt, melodierna är europeiska och resten är amerikanskt. Det gör att vår musik är bekant både för européer och amerikaner, men vi känns samtidigt nya på båda kontinenterna.

Många gamla metalband har en speciell legendstatus eftersom de var med och lade grunden för genren – och nu är den lagd. Hur kommer det påverka nästa generation av stora band?

Visst, de lade grunden men inte heller de banden kom från ingenstans. Metallica influerade i sin tur den nuvarande generationen med Avenged Sevenfold och Slipknot, och de band som kommer i framtiden kommer vara influerade av dem! Banden du talar om, jag kallar dem ”legacy bands”, de kommer gå i pension snart på grund på ålder helt enkelt. Och sedan kommer nästa generation, för festivalerna behöver fortfarande huvudakter.

Ser du er som en del av den nya generationen?

Absolut, åtminstone i Amerika har jag inte sett något metalband som kommit efter oss och sålt lika mycket skivor, guld och platina. Det är synd, jag hatar när folk snackar skit inom genren, det är viktigt att hårdrocken är hälsosam. Om andra band är framgångsrika så finns det en scen och då kan vi ha stora turnéer och festivaler. Sammanhållningen är viktig, och de band som förstår det här och slåss för en enighet kommer vara de som överlever.

Är alla sorters metal gjorda redan?

Det kan man aldrig veta, det kommer alltid något nytt. Det fanns en tid då alla trodde att allt var gjort och plötsligt kom Limp Bizkit och Korn. Puristerna sade ”det är inte metal”, men det är det ju visst! Det var ny metal – nu metal, en ny grej. De spelade enkla riff men de hade ett våldsamt sound. När vi kom var det många som klumpade ihop oss med dem bara för att vi har nedstämda gitarrer, men jag tycker att vi spelar traditionell 80-talsmetal med nu metalbandens moderna sound.

Vad har ni som inget annat band har?

Kombinationen. En sångare som både kan sjunga och skrika, europeiska melodier, influenser från Pantera och nu metal … om du lägger det i en skål och blandar så får du Five Finger Death Punch. Vi skapade en blandning som ingen var beredd på. Uppfann vi något nytt? Inte riktigt, alla ingredienser fanns redan, men vårt recept är helt nytt.

Är nya kombinationer det nya receptet för framgång?

Ja! För att ett nytt band ska slå så måste de komma på en egen mix som inte existerar. Blanda in något som ingen har gjort förut. Jag tror att EDM kombinerat med heavy metal är nästa grej.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA