x

Årets bästa enligt Mathias Skeppstedt

Årets bästa enligt Mathias Skeppstedt

Det är ett bra tecken när man börjar sätta ihop en årsbästalista och första versionen har 40 plattor. Så det första jobbet var att skära bort bra och ofta riktigt bra skivor. Speciellt Moon Duos Occult Architechture Vol 1 gjorde ont att den inte platsade tillsammans Henrik Palm, Pissed Jeans, Dälek, The Scaramanga Six, Godspeed You! Black Emperor och Jesu/Sun Kil Moon som alla gjorde starka skivor i år.

Sen var det otroligt nära att Thomas Andrew Doyle med sin klassiska instrumentalskiva Incineration Ceremony tog sig in på listan. Kolla upp den genast! Sen måste jag också nämna Melvins, The Fall, Chelsea Wolfe och Mogwai som kanske inte gjorde sina allra starkaste verk men ändå levererade i år igen. Och i sista sekunden kom Italienska His Electro Blue Voice med vad som verkar vara ytterligare en riktig benknäckare till skiva som jag tror hade kommit in på listan om jag haft mer tid.

Vad som också är intressant i år är att flera skivor inte finns på Spotify eller andra streamingtjänster, utan istället släppts på Pledge, Kickstarter eller Bandcamp som verkar vara där en hel del band nu hänger till. Och av dem vill jag speciellt nämna Six By Seven som numera ett soloprojekt av Chris Olley som i år släppte hela 14 plattor och minst lika många unika EP:s under olika namn. Jag hade kunnat ha med flera av hans skivor på den här listan men det fick räcka med Six By Seven och Walls Of Dada, annars var hans Yugolav Attack! en riktig höjdare som jag lyssnat mycket på.

Längst ner finns en Spotifylista värd att lyssna på.

ÅRETS BÄSTA ALBUM

1. Gnod – Just Say No To The Psycho Right-Wing Capitalist Fascist Industrial Death Machine

2. Six By Seven – EX II

3. Thåström – Centralmassivet

4. P.O.S. – Chill, Dummy

5. Walls Of Dada – Walls Of Dada

6. Xordox - Neospection

7. Godflesh - Post Self

8. Ossler – En Himmelsk Fullkomning

9. Liars – TFCF

10. Mutation III – Dark Black

11. Tilliander - Compurriddim

12. Paradise Lost – Medusa

13. Metz – Strange Peace

14. Sort Sol – Stor Langsom Stjerne

15. The Jesus and Mary Chain – Damage and Joy

16. Dead Cross – Dead Cross

17. Christian Fitness – Slap Bass Hunks

18. Ride – Weather Diaries

19. The Telescopes – As Light Return

20. The Flaming Lips – Oczy Mlody

ÅRETS BÄSTA KONSERTER

Poptone, First Avenue, Minneapolis, USA

Liars, Jazzhouse, Köpenhamn Danmark

Thåström, Cirkus, Stockholm

Här är en Spotify-lista med en låt från varje skiva. Vissa finns ju inte på Spotify så dår har jag slängt in låtar från lite plattor som inte fick plats.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA