x

Årets bästa enligt Jonathan Sindihebura

Årets bästa enligt Jonathan Sindihebura

Det började med att jag tittade igenom min lista för de tio album som enligt mig var de bästa detta gångna år och fick idén att intervjua artisterna bakom alla utgivningar. Alla artister förutom Josh Tillman såklart; en del av anledningen till att han utesluts står förklarad längre ner.
 
Det slutade med att jag inte riktigt nådde målet. Det blev dock fem konversationer, några långa och några kortare, om musik men framför allt, hur ostigt det än må låta, om livet.
 
I samtalen lärde jag mig mycket mer om artisterna än vad som kunde tydas på spåren, och de resterande fem albumen fick tala för sig själva. I samtliga fall hittade jag en artist eller en grupp som, med deras senaste projekt, hade lyckats släppa loss tankarna på ett mer artikulerat sätt. 
 
1. Father John MistyPure Comedy
 
Som musikskribent måste man ibland göra den svåra självransakan för att försöka hitta skiljelinjen mellan rollerna beundrare och journalist, och vara ärlig med sig själv när grinden mellan dessa två sinnesinställningar inte är stängd. Årets bästa album kom i en tid när jag äntligen vågade ställa frågorna som Josh Tillman tar upp redan i första låten Pure Comedy. Om andlighet och om hårddragna trosuppfattningars fängelselika natur. Tankar och värderingar som jag ofta lindade in i pseudo-proggressiva paketeringar och formuleringar. Den chockerande rättframheten i allt som sägs här och den komiska leveransen, som ofta tyvärr uppfattas som snobberi av kritiker, var bränslet jag behövde för att ta itu med en uppväxt som jag ännu tyvärr inte riktigt tillåts prata och skriva om offentligt. Hade jag försökt prata med Tillman om vad jag som enligt mig är årets mest omfattande album var jag tvungen att konvertera ett uppenbart läbbigt kärleksbrev till professionella journalistiska frågor; något jag inte hade lyckats göra.
 
Mest gripande textrader: “Their languages just serve to confuse them / Their confusion somehow makes them more sure” och “It’s easy to assume that you’ve built some rapport / with a someone who only likes you for what you like yourself for"
 
2. MigosCulture
 
2017 var året då jag förstod Migos, när jag insåg att det inte finns en enda medioker låt på detta album. Förvånansvärt för mig som hade startat timern (redan år 2013) för när deras hajp skulle dö. Tre killar från norra delen av Atlanta som på den här skivan visar att de bemästrar hur man gör musik som inte behöver några prefix. Det är inte Atlanta Culture, inte Rap Culture, inte Black Culture … det är Culture. 
 
Mest minnesvärt: Migos på Way Out West. Innan de intog Flamingo frågade ett gäng unga vita svenska killar som uppenbarligen hade anammat kulturen om jag kunde mina adlibs, varpå vi tillsammans reciterade Offsets bästa läten unisont.
 
3. RapsodyLaila’s Wisdom
 
Läs min intervju Rapsody här
 
4. Perfume GeniusNo Shape
 
Läs min intervju med Mike Hadreas här.
 
5. Mattias AlkbergÅtminstone Artificiell Intelligens
 
Var börjar man i Mattias Alkbergs voluminösa skaparverk? Man skulle kunna börja med detta nästintill perfekta popalbum. En samling låtar som inte tar vår påstådda intelligens på stort allvar, men som på fullt allvar utgör årets bästa musik skriven på svenska och till stor del om svenskar. Resten av redaktion verkar hålla med
 
Mest välskapta låt: Relativt Norrbotten är en vacker låt med hög igenkänningsfaktor. Som Skellefteåbo har jag själv mumlat för mig själv något i stil med “Man tjänar knappt ett enda öre fast man kan allt, men man slipper ändå alla Stockholmsvin. Vad ska man med fungerande lokaltrafik?"
 
6. Sun Kil MoonCommon As Light And Love Are Red Valleys Of Blood
 
Läs ett kort men gott samtal mellan mig och Mark Kozelek här.
 
7. DamsoIpséité
 
Franskspråkig rap från Belgien med en ordkonstnär som med sitt flow kan fånga musikälskare som inte begriper några av de mest t-shirt-vänliga raderna från de senaste åren. Damso rimmar intellektuella tankar med något av den smutsigaste ärlighet som går att uttrycka om livet som man i rampljuset.
 
Mest imponerande komponering: Mosaïque Solitaire. En låt uppbyggd från tre beats som inte borde ha passat ihop men som gör det på något magiskt vänster.
 
8. Tim DarcySaturday Night
 
Jag pratade med Ought’s Tim Darcy om hans sköra och vackra solodebut. Läs här.
 
9. KatohjärtaInget Kommer Ordna Sig
 
Läs en koncis konversation mellan mig och Umeå-bandet Katohjärta.
 
10. Young ThugBeautiful Thugger Girls
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA