x

"2017 blev ett mycket starkt hårdrocksår"

"2017 blev ett mycket starkt hårdrocksår"

2017 blev ett mycket starkt hårdrocksår där många debutanter gjorde imponerande plattor. Årets bästa debut stod One Desire för som sparkade liv i hela genren med en fräsch och tidlös produkt. Streamline, Wildness, Cyhra och The Dark Element debuterade också starkt men rådde ändå inte på svenska bandet Eclipse som återigen tog Monumentala steg i rätt riktning. En enormt stark platta som hade allt från start till mål som visar att de är nutidens bästa hårdrocksband.

Noterbart är att bolaget GAIN har flest album på listan (4st) tätt följt av inte helt lika överraskande Frontiers (3st). Över hälften av banden är svenska. Kill The Kong levererar årets bästa käftsmäll medan ett av de mest underskattade banden Defecto släpper sitt andra och extremt starka album som bitvis slår storbandet Metallica på fingrarna. Retropriset går till The Night Flight Orchestra som bara blir bättre men om du istället önskar lite mordernare stuk i genren classic rock så är Streamline att rekommendera.

Årets bästa progressiva musik står Threshold för med karriärens bästa tätt följd av Sons Of Apollo där stjänglansen är tydlig och rätt förvaltad. Hade höga tankar om retro synthwave-genren inför året men endast The Midnight lyckades placera sig och här kommer vi nog få se bättre album under 2018 som generellt redan nu ser ut att bli ett mycket starkt år.

ÅRETS ALBUM 2017 – Mårten Cederberg

1. Eclipse – Monumentum
2. Defecto – Nemesis
3. One Desire – s/t
4. Kill The Kong – Colossus
5. Threshold – Legends Of The Shires
6. Degreed – s/t
7. The Dark Element – s/t
8. H.E.A.T – Into The Great Unknown
9. Art Nation – Liberation
10. Streamline – s/t
11. Trivium – The Sin And The Sentence
12. Wildness – s/t
13. The Night Flight Orchestra – Amber Galactic
14. Cyhra – Letters To Myself
15. Sons Of Apollo – Psychotic Symphony
16. Nocturnal Rites – Phoenix
17. The Unguided – And The Battle Royale
18. The Midninght – Nocturnal
19. Demotional – Discovery
20. Code Red – Incendiary

LÄS OCKSÅ: Årets bästa album 2017 – redaktionens val


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA