x

"Årets bästa album sväljer sin lyssnare"

"Årets bästa album sväljer sin lyssnare"

Ända sedan jag började här och fick förverkliga mina tonårsdrömmar om en karriär på det hänförande pressorganet GAFFA har jag med en trånande och tärande längtan sett fram emot att för första gången få skapa och dela min topp 20-albumlista med er, kära folk och fä.

När dagen D var kommen visade det sig dock inte vara lika enkelt som att skapa mina tidigare mastodont-årslistor på Spotify, där jag utan problem kunnat slänga in 36 timmar musik, och där endast de cirka första sju albumen faktiskt var noggrant placerade efter en personligt hierarkiskt rankad ordning. Men efter för många sömnlösa nätter ersatta med musik, och med något misshandlade trumhinnor kan jag här nedan äntligen presentera de 20 album som var bäst detta år (enligt mig), och tillsammans kan vi (äntligen) sätta punkt och vända blad på detta märkliga, mörka, kaotiska och någonstans säkert även fantastiska år.

Skål och tack på er, kära läsare. Vi ses 2018, och väntar tillsammans vid solnedgången i längtan efter vad som ligger bortom den synliga musikhorisonten.

 1. King Gizzard & The Lizard Wizard  – Sketches Of Brunswick East

  Årets bästa platta paketerar psykrock i trankilt förlamande och pricksäkert utforskande soniska äventyr genom lika progressivt som jazzigt slukande alster. Detta är en platta som sväljer sin lyssnare och sannerligen färglägger den gråa omvärlden från första till sista spår. Jag utmanar er; försök att lyssna på denna platta utan att känna välbehag.  

 2. Dungen & Prins Thomas – Häxan - Versions

  Prins Thomas har med sina tio så kallade ”versioner”, och sin musikaliska magi lyckats omfamna och kombinera sin fingertoppskänsla med Dungens mästerliga tonsäkerhet. Tillsammans skapas något nästan läskigt transcendentalt som både behåller originalets briljans, och samtidigt utvidgar dess horisonter avsevärt. Välbehagligt och otäckt på samma gång, då denna skapelse blir lite som att återvända till en plats som känns alltigenom bekant, men samtidigt fullständigt annorlunda.  

 3. DestroyerKen

  Dan Bejar ramar in 2017 perfekt med sin romantiskt melankoliska retrofuturism. Genom sin poetiska lyrik, sylvasst bultande electronica blandat med smooth-jazzigt och suggestivt vaggande shoegaze är Ken rätt igenom en begripligt konstig och fantastisk skapelse.

 4. Pond – The Weather

  En av årets färgstarkaste epos med fler nyanser än vad en mänsklig palett vanligtvis ska få plats med. The Weather tar vid där Tame Impala tagit uppehåll med en genial ekvilibristisk flärdfrihet och mångfasetterad skapelse.

 5. LCD SoundsystemAmerican Dream

  Efter vad jag upplevde som en av detta århundrades största besvikelser med LCD Soundsystems avslutande konsert på Roskildefestivalen 2016 var jag minst sagt skeptisk till att någonsin återvända till James Murphys livsprojekt. Men med American Dreams briljanta och gloomigt tidlösa resonerande electrorockpop är det omöjligt att inte förlåtas för gamla synder.

 6. Slowdive – Slowdive

  Oslagbart smäktande shoegaze som slänger 2017 rätt ner i det emotionella 90-talets dunklaste grotta. Episkt känslosamt och perfektionistiskt omslutande blir nått slags mantra för en av årets i särklass bästa, och mest efterlängtade comebacker.

 7. BeckColors

  Årets bästa ”pop” kommer från Becks komplexa minimalism i Colors, som med sina skoningslöst medryckande rytmer, eskapistiskt giftiga melodier och kristallklara produktion aldrig blir tråkig att sätta skivnålen på.

 8. Perfume GeniusNo Shape

  No Shape låter som en Prince-platta på LSD, och gud så trippigt genomtänkt elektronisk pop kan låta. Lent och taggigt på samma gång. Denna platta är ett exempel på hur man ramar in en urspårning i en perfekt förstärkt melodisk förpackning.

 9. Penguin CafeThe Imperfect Sea

  Årets kanske mest melankoliska och sentimentala platta, på ett helt fantastiskt vis. Sommarromansen som gick åt helvete. Personen du förlorade och aldrig mer kommer att se. Eller kanske bara en allmän sinnesstämning kring att det är svårt, men faktiskt ett måste att ibland gå vidare. Utan ett enda ord sätter The Imperfect Sea ord på alla de där lite mer jobbigt tunga, men även vackra ögonblicken man krälade sig igenom år 2017.

 10. Blanck MassWorld Eater

  Till drönande experimental elektronisk post-rock som denna är det svårt att hålla närliggande objekt och möbler intakta, och inte flygandes genom luften eller i ett orättvist slagsmål med lyssnaren. Denna platta målar upp en brutalt dansant och hänsynslös undergång som är läbbigt oemotståndlig.   

 11. Fever RayPlunge

  Trots den halvstora besvikelsen i att Fever Rays sjukt efterlängtade comeback inte lät lika mörk som väntat, och att Plunge mycket väl skulle kunna vara en The Knife-skiva, så är detta trots allt en extremt ekivokt slipprig platta som tar ett stadigt strypgrepp och slemmar ner hela ens oskuldsfulla själ med ett giftigt sekret som tycks vara omöjligt att tvätta bort. Och hur kan man inte älska det?

 12. John MausScreen Memories

  Dyster och dansant lofi-elektro av den sannaste renässansmannen man kunnat finna det senaste århundradet. Den medryckande dekadensens filosofi från Maus sviker aldrig och låter själen omfamnas av en behaglig oro.

 13. SolenKänslor Säljer/Miljonär

  Känslor säljer minsann och köper sig en dedikerad plats rakt i hjärtat. I alla fall när de omfamnas av en fyllig ljudbild, noggrann instrumentering, listigt slipade texter och en hopplöst gripande röd tråd. Solen fortsätter att höja spjälan med en dedikerad insatts och en platta som definierar en svensk låtskatt.

 14. The War On DrugsA Deeper Understanding

  En platta man nästan inte behöver säga så mycket mer om än att den alltid tycks fungera. Medryckande och obekymrat paralyserande melodier slår aldrig fel, vilket Adam Granduciel är utmärkt på att gång på gång bevisa.

 15. DaughterMusic From Before The Storm

  Briljans kan finnas även inom ett TV-spelssoundtrack, där tankeväckande och omfamnande musik kan signalera en episk sentimentalitet och överskridande emotionellt fängslande alster. Genomtänkt, tematiskt och otäckt gripande.

 16. Father John MistyPure Comedy

  Ett maxat och utomordentlig projekt där dagens samhälle målas upp genom en surrealistisk och mörk satir med en lysande glimt i ögat. Med utgångspunkt i en lika tung som djup självkritisk reflektion över vår värld blir Pure Comedy en av årets absolut viktigaste plattor som sent får glömmas.

 17. MastodonEmperor Of Sand

  Konceptalbumet om en av världens största mardröm och mördare, nämligen helvetessjukdomen cancer, ramar in en extraordinär brutalitet och kreativitet som syr ihop briljanta melodier med aggressivitetens renhet. Denna platta innehåller några av årets bästa spår att skrika med till när man kör *I LAGLIG HASTIGHET* genom bygden.

 18. The HorrorsV

  En suggestiv tids-manifestation som både känns som något man borde konsumerat under sent 80- eller tidigt 90-tal, och som samtidigt besitter en futuristisk tidsdoft som känns hypermodern. Beroendeframkallande elektronisk och dunkel indierock, sockrad med en rytmiskt melankolisk dekadens.

 19. London GrammarTruth Is A Beautiful Thing

  Enkel, gripande och euforiskt drömmig indiepop som cementeras av ett briljant låtskrivande och Hannah Reids enorma och obarmhärtigt penetrerande stämma. Årets kanske ”vackraste” album.

 20. Roger WatersIs This The Life We Really Want?

  Waters får avsluta denna lista med sin målande pessimistiska misantropi. Musiken som omfamnar de fragmenterande texterna är vacker, på många håll melodiskt genial och består främst av en skarpsinnig och jordnära akustisk kärna som smaksätts med bekanta piano- och synthslingor som får en att återigen känna tyngden av Waters pricksäkra konstnärskap. En gedigen blandning av ångest, hat och skönhet paketerat i nostalgi.

P.S.

Som en liten välförtjänt bonus så slänger jag även in en spellista med några av årets bästa låtar enligt mig som man gärna får lyssna igenom, där även saker som icke fick plats på listan ovan finns med. En låt per album/artist, så tveka icke att söka upp det fullständiga albumet om nu något skulle fånga ert intresse. 

LÄS OCKSÅ: Årets bästa album 2017 – redaktionens val


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA