x

"All business runt omkring kvävde mig"

"All business runt omkring kvävde mig"

Tidigare Nightwish-sångerskan Anette Olzon är tillbaka inom hårdrocken. Med Sonata Arctica-gitarristen Jani Limatainen har hon skapat ett av årets bästa album.

Hur kom du i kontakt med Jani Limatainen?

– Jag fick en förfrågan av Frontiers om jag ville sjunga på ett album som Jani skulle skriva materialet på.

Vad förväntade du dig till en början?

– Jag hade ingen aning om hur det skulle låta så det var lite nervöst att säga ja utan att ha hört en enda låt men jag tyckte det var dags göra något igen och spännande att jobba med en ny låtskrivare.

Fanns det någon oro i att det skulle direkt jämföras med Nightwish?

– Nej inte först för första demon jag fick lät inte alls som något i Nightwish-stil men när jag fick My Sweet Mystery kom såklart tanken på att det skulle komma att jämföras då det är lite liknande stuk.

Förhandsreaktionerna var positiva, trodde du det? och hur tycker du själv att resultatet blev?

– Jag kände att detta är en grym platta så jag trodde att det nog skulle kunna bli ett positivt gensvar men man vet ju aldrig hur det ska tas emot ändå. Men jätteroligt att det blivit så fin respons, det är roligt för både Jani och mig. Jag är väldigt stolt över det vi gjort och tycker det är kul att det kommer ny musik i genren, det behövs alltid.

Frontiers har många "projekt", är detta också det eller kan vi förvänta oss mer som till exempel livespelningar?

– Ja de är ju kända för det. Det är ju ett studioprojekt men sjävklart gör både Jani och jag gärna lite gig med det. Sedan hur stort eller mycket det blir av det får vi nog se. Båda är ju lite upptagna av våra andra jobb och åtaganden men jag hoppas det ska bli några gig iallafall.

Många med mig ser detta som en av årets överraskningar och den bästa kvinnofrontade metalplattan på flera år, vad gör denna skiva så bra tror du?

– Oj tack, vad snälla ord! Ja du, alltid svårt att säga varför något uppskattas men jag tror själv att det är mixen av metal och väldigt melodiösa refränger och lite ABBA-vibe i det. Jag har ju en ganska klar röst och det i kombination med Janis gitarrer är en häftig mix tycker jag. Sedan vad exakt det är och varför det gillas kan nog bara lyssnaren själv förklara.

Det märks att materialet passar dig perfekt, var det anpassat och klart eller hur delaktig är du i skapandeprocessen?

– Jani skrev det mesta materialet efter att han fick veta jag skulle sjunga så jag antar han skrivit det för mig. Något har han haft i byrålådan sedan tidigare men plockat fram nu han berättar. Jag har inte deltagit i låtskriveriet utan allt är hans kreationer.

Jani har skapat enormt bra musik de senaste åren, hur reagerade du när han skickade över sina idéer? Tvekade du någon gång på att ställa upp?

– Jag var tveksam att ställa upp när jag fick frågan för jag hade ju ingen aning om hur det skulle låta men när jag fick första demolåten kände jag direkt att det skulle bli bra för det var The Dark Element och den var ju svinbra. 

Hur sugen är du på att återigen gå in i musiken på heltid? Eller är det ett mer "Svensson"-betonat liv som känns bäst?

– En mycket svår fråga faktiskt för jag vill gärna jobba som sångerska på heltid igen men inte som det var då jag gjorde det. Men om det känns kul, friare och mindre skit runt omkring sången, då är jag gärna sångerska bara igen. Att sjunga är ju det bästa jag vet men all business runt omkring kvävde mig tidigare och då försvann tyvärr glädjen till att sjunga.

Många skulle nog kunna associera en del texter som kängor mot forna kolleger. Har du skrivit texterna och i så fall finns det någon grund i spekulationerna?

– Ja jag har läst de som tror det men nej, jag har ju inte skrivit en enda rad text så det är ingenting där från mig. Men ja, visst passar Dead To Me ganska bra om jag nu hade velat skriva en sådan text, haha. Men nej, det är då Janis text till något ex, antar jag, så inte mina ord.

Frontiers har släppt över 500 album men denna är den första med inslag av growl, hade ni fria händer under inspelningen?

– Ja de har inte lagt sig i något vad jag vet så vi hade fria tyglar.

Vad händer närmast med The Dark Element och personen Anette Olzon?

–Ja skivan kom ju ut den 10 november så nu får vi se vad som kommer helt enkelt. Jag ska ju ta en examen till sjuksköterska tidigt nästa år och om vi inte ska turnera blir det sjuksköterska och vanligt kneg för mig. Oavsett vilket är båda alternativen lika spännande för mig. Livet är ju en resa och man får se vad nästa dag blir helt enkelt. Live to see!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA