x

"Vi är tydligen inte bättre än tidigare"

"Vi är tydligen inte bättre än tidigare"

I helgen avslutade Solen sin höstturné. Allt efter att ha utlovat ett helt nytt livekoncept. Men hur gick det egentligen med de storslagna planerna för bandet?

Enligt dem själva kunde de inte längre titulera sig som underdogs, vilket gjorde att hela turnén behövde ett nytt koncept. Turnébudgeten skulle höjas, ridern skulle uppdateras och nya mellansnack skulle skrivas. Efter höstens näst sista spelning, som hölls på Kägelbanan i Stockholm, fick vi följa med dem ut på rökpaus för att med facit i hand se i vilken utsträckning de faktiskt efterlevt sina löften.

Sångaren Erik Hillborg börjar beskriva den blygsamma uppgraderingen av ridern.

– På förra turnén hade vi ju bara tranbärsjuice. Juicen är i och för sig kvar, men nu har vi vodka också.

Mycket mer verkar inte ha fyllts på, men trummisen Olle Darmell är snabb med att tillägga fler förändringar.

– I och för sig har vi en större bil nu också, men mest bara för att Erik och Gustav har med stora stärkare. Men helt ärligt gällande konceptet … Vi kanske slog på stora trumman, vilket vi i praktiken inte mäktade med.

Men mellansnacket då? Hade faktiskt stora förväntningar på den punkten, men märkte helt ärligt ingen skillnad från i våras.

– Vi provade faktiskt på mer mellansnack under första spelningen i Göteborg. Men vi satte nog ribban för högt, mellansnacket flög verkligen inte, säger Erik.

Johan Kilström, som spelar keyboard och gitarr, fyller i.

– Vi är tydligen inte bättre än tidigare. Vi trodde nog för mycket om oss själva.

– Faktiskt! Egentligen gick vi ut med att vi hade ett nytt koncept innan vi hade ett nytt koncept. Men verkligheten kom ikapp oss, tillägger Olle.

gallery_large

(Foto: Victor Claeson)

En nyfikenhet finns i huruvida bandet börjat jobba mer strategiskt. Om de inte längre anses vara underdogs, hur ser dem då själva på sig utåt sätt egentligen.

– Olle gjorde faktiskt en powerpoint för ett tag sedan där han hade förslag på roller till oss i bandet, sjukt nog. Han jämförde oss med offentliga personer. Typ Backstreet Boys, Spice Girls och alla de där, säger Johan.

Olle inflikar.

– Ah precis! Någon skulle vara hunk, någon skulle vara den snälla killen. Gustav var geniet, minns jag.

Gustav som geni? Enligt vad jag har hört så är han snarare hunken. Min kompis dog när du kom ut på scenen för att hon tyckte att du var så snygg.

Gustav, som precis kommit ut efter spelningen, reagerar.

– Oj. Det måste vara något nytt i sådana fall, var liksom poppis i mellanstadiet senast. Kanske är det en renässansgrej?

– Rent statistiskt är det nog Nils som är hunken. Flest personer skriver ju till honom hur fin de tycker att han är.

Till sist kommer även Nils ut till baksidan på Kägelbanan.

Stämmer det att du är bandets hunk?

– Det stämmer.

Till och med Olle instämmer, om än motvilligt.

– Jag har alltid trott att det är jag som varit bandets babe, men har fått en reality check. Om man varit ute med Nils är det folk som kommer fram till honom och frågar om han är med i Solen. Jag brukar liksom få stå vid sidan av och bara “jag också”!

gallery_large

(Foto: Josefin Larsson)

Solen är inte det bandet som främst dragit åt det glada hållet. Tvärtom är ledorden från recensenterna mörker, vemod och hopplöshet. Och publiken verkar vara eniga.

En kille som stod bredvid mig berättade hur mycket ni betytt för honom senaste året, efter att han gått in i en depression på grund av ett sämre breakup.

– Det är ju grymt och ärofullt. Det är en stor grej att man berör folk. Det måste ju ändå betyda att texterna säger någonting, menar Johan.

Olle berättar om ett specifikt möte.

– Tråkigt att han mår dåligt, men viss musik hittar man ju i svåra stunder. Jag minns efter en spelning då vi var tvungna att gå igenom publiken efteråt och en kille greppade tag om mig och sa “du fattar”. Är ju ingen psykolog men fick låtsas vara det för honom där och då. Vi har väl hamnat lite i det facket, att det är lättare att lyssna på oss när man mår dåligt.

Efter ett utsåld spelning med en publik som sjöng med till varje låt känns det svårt att fortfarande sätta in Solen i kategorin som underdogs.

Hur känns det egentligen med en fullsatt lokal där varenda en sjunger med till era låtar?

– Ja alltså, man ler väl bara?, säger Gustav.

Men på riktigt. Är det inte helt sjukt att alla vi i publiken kan sjunga med till era texter? Måste ju vara en märklig känsla.

– Nej men faktiskt så är det helt sjukt. Jävla stor kontrast än för sex timmar sedan när man just sjukskrivit sig från jobbet för det här och nu står folk och sjunger med till vår musik. Det är fett, absolut, säger Olle.

– På måndag är man tillbaka på jobbet igen och kommer kunna berätta för eleverna att man haft gig på Kägelbanan. Men de kommer liksom bara “jaha?”. De blir väl bara imponerade om man varit med i Melodifestivalen. Skönt och jobbigt att komma ner på jorden.

gallery_large

(Foto: Ludvig Gropp)

På deras sociala medier uppger bandet att de efter hösten inte kommer att spela live på ett bra tag framöver. På frågan om de ska fortsätta med nytt material eller jobba med något helt annat vid sidan av så verkar det inte som att det ena behöver utesluta det andra, enligt Erik.

– Vi kommer väl syssla med båda delarna. Ha semester. Plugga färdigt. Äta knäck, jobba och spara ihop pengar.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset – Rösta på dina favoriter här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA