x

Ha en god deppig jul med dessa dokumentärer

Ha en god deppig jul med dessa dokumentärer

O helga natt i all ära.. men låt oss vara ärliga, julen är också galenskapens högtid. När människor som inte har något annat än blodsband gemensamt tvingas umgås under en intensiv dag om året, ackompanjerad av Kalle Anka och Aquavit kan nog de flesta känna att julefriden hänger på en skör, skör tråd. Och att sammanbrottet är nära. Även om du inte upplever julen som en Norén-pjäs kanske du ändå börjat tröttna på att se Love Actually och Tomten Är Far Till Alla Barnen för femtioelfte gången.

Så här kommer tips på tre musikdokumentärer, som inte alls handlar om julen (mer än att de alla innehåller spår av psykisk instabilitet) att titta på när du behöver en paus från att svara på frågor som huruvida du träffat någon ny partner eller inte. Eller när du börjat frågasätta om demokrati verkligen är en så bra grej, efter att ha hört någon överförfriskad släkting raljera om varför vi bör stänga gränserna. Eller, när du helt enkelt bara vill ha en paus från allt trevligt mys..

The Devil And Daniel Johnston

Daniel Johnston är en amerikansk singer-songwriter och konstnär som både kult- och geniförklarats i underground-kretsar sedan 80-talet. För den breda massan är Daniel dock kanske mest känd via en T-shirt Kurt Cobain bar på MTV Awards i början av 90-talet. Eller i bästa fall via låten True Love Will Find You In The End. 

The Devil And Daniel Johnston skildrar Daniels liv och musikkarriär, båda starkt präglade av hans psykiska ohälsa (bl.a bipolär-sjukdom.) Dokumentären visar den idag så romantiserade myten om ”det plågade konstnärsgeniet” på ett äkta och ärligt vis. Det är stundtals ganska mörkt och nästan lite sorgligt, men ändå en väldigt fin och dessutom visuellt snyggt berättad story. 

Dig!

Tar du namnet på den allt för tidigt bortgångne The Rolling Stones-gitarristen Brian Jones, och en av historiens mest kända självmordsekter får du namnet på det amerikanska neo-psychbandet The Brian Jonestown Massacre. Och vill man skulle man kunna använda de båda referenserna för att kort sammanfatta Dig! – begåvade musiker och män med storhetsvansinne.

Dokumentären följer The Brian Jonestown Massacre och The Dandy Warhols under sju år, två band som börjar som goda vänner men som med tiden glider längre och längre ifrån varandra. Medan The Dandy Warhols får ett enormt genomslag och jobbar med namn som David LaChapelle, kämpar The Brian Jonestown Massacre mot droger, lagen och framför allt sig själva.

Anton Newcombe, frontman i TBJM har i efterhand kommenterat dokumentären som vinklad, för att framställa dem som ”losers.” Oavsett vinklad eller inte är det ett en timme och 47 minuters gött kollage av fascinerande personligheter och grym musik – och såhär i efterhand, ett bevis på att musikalisk talang och framgång inte är samma sak.

Last Days Here

Last Days Here handlar om Bobby Liebling, frontman i doom-metalbandet Pentagram. Den skulle kunna vara ytterligare en i raden av halvtråkiga dokumentärer om en gammal nerknarkad rockmusiker. Men den är något mer, den innehåller inga tillrättalagda snyggt ljussatta intervjuer där huvudpersonen nostalgiskt ser tillbaks på sin karriär. Istället får vi se en på gränsen till alltför ofiltrerad bild av en man (som bokstavligen ser ut att leva sina sista dagar på jorden) berätta om sina vanföreställningar, och skriva kontrakt om sin skivsamling för att hålla sig ren: ”If I use crack after today, you’ll get my record collection.”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA