x

Årets bästa musikvideor enligt Anders Nilsson

Årets bästa musikvideor enligt Anders Nilsson

Utan inbördes rangordning

1. Bishop Briggs – The Way I Do

Regi: James Larese

Det som börjar enkelt, med knallgul fond och sångerskans fokuserade blick riktad mot åskådaren, utvecklas till en visuell upplevelse som borde göra Empire of the Sun stolta. I takt med att låten växer, klonas artisten som om hon befann sig inuti ett surrealistiskt diorama.

2. Missy Elliott – I'm Better feat. Lamb

Regi: Dave Meyers/Missy Elliott

En Missy Elliott-video brukar innebära lika magnifik koreografi som mask och kostym. Lika självklart som att Missy backas av dansare med LED-belysta hjälmvisir, hamnar gästande Lamb i en simbassäng och finner sig omgärdad av pilatesbollar och vattenakrobater.

3. Grimes feat. Janelle Monáe – Venus Fly

Regi: Grimes

Grimes egenregisserade Venus Fly är så grafiskt intensiv att den nästan blir krävande att titta på i ett svep; cybergoth-miljöer där det poseras med brinnande svärd och fiolstråkar bör dock alltid premieras. Eftertexterna har ett lugnare tempo för den som behöver varva ned efter energikicken.

4. Yaeji – Raingurl

Regi: Yaeji/Enayet Kabir

Konstnärssjälen Yaeji gör egensinnig house och rappar på både engelska och koreanska. Efter makeup tutorial-satiren Last Breath och bisarra Feel It Out följde Raingurl, vars Singin' in the Rain-rutin får en att vilja dricka vodka och fuldansa i neon hela natten lång.

5. Mura Masa & Charli XCX – 1 Night

Regi: Yoni Lappin

Likt en ung Larry Clark, har Yoni Lappin öga för att fånga uttrycken hos unga människor som kämpar med livets gåta. Närgången vardag varvat med loj dans i en gympahall fungerar oväntat bra till Mura Masas elektroniska ljudlandskap och Charli XCX:s sång.

6. N.E.R.D & Future – 1000

Regi: Todd Tourso/Scott Cudmore

N.E.R.D är tillbaka, kanske mer politiska än någonsin och med dansaren Mette Towley i centrum. Även om det i början av videon framgår att man tar avstånd till våld, går det inte att ta miste på uppmaningen till protest mot förtryck och fascistiska tendenser.

7. FKJ – Skyline

Regi: Cedric Dubourg/FKJ

Som någon kommenterat på YouTube: "Love this episode of Stranger Things". Visst, att på BMX-cyklar eller i detta fall s.k. lowriders åka mot kameran, är inget nytt grepp. Ändå finns det något trivsamt i att följa franska FKJ:s färd genom en dimmig skog, mot nya horisonter och livsmål.

8. Ariel Pink – Feels Like Heaven

Regi: Pete G.D.

Hade det inte varit för de smartphones som förekommer i videon, skulle Ariel Pinks himmelska verk kunna passera för en autentisk 1980-talsproduktion. Associationerna lär ändå räcka och bli över för nostalgiker som vill sväva på moln och låtsas att sista låten på discot aldrig tar slut.

9. Haim – Want You Back

Regi: Jake Schreier

Francis and the Lights bidrag till koreografin passar Haim:s avslappnade stil. Sporadiskt mimande och luftspelande (!) promenerar systrarna gatan fram och är sina vanliga coola jag. Den långa tagningen är i samma anda som Paul Thomas Andersons filmer från Something To Tell You.

10. Kesha – Praying

Regi: Jonas Åkerlund

Underskatta aldrig styrkan i en målmedveten comeback. Efter åratal av kamp för att lämna en mörk era bakom sig, reser sig Kesha på nytt och sjunger som aldrig förr. Jonas Åkerlund målar som väntat med den stora penseln, med läskiga grismasker och övertydlig, religiös symbolik.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA