x

KRÖNIKA: "Rent förjävligt att priset bara går till mångmiljonärer"

KRÖNIKA: "Rent förjävligt att priset bara går till mångmiljonärer"

(Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte GAFFA.)

Så Metallica har fått Polar-priset. Det kan och ska man ha en massa olika åsikter om, och det finns mycket bra med det här beslutet men också en hel del problem. Och det största av allt presenterades så fint i intervjun angående priset med Lars Ulrich i Aftonbladet. På frågan om vad bandet tänker göra med prispengarna, en miljon svenska kronor, säger Ulrich:

”Det kommer vi sitta ner med vår styrelse och ta ett aktivt och seriöst beslut kring.”

Jag tar det en gång till, bara så att vi är säkra.

”Det kommer vi sitta ner med vår styrelse och ta ett aktivt och seriöst beslut kring.”

Metallica, bandet, är alltså så stora, så kända och framför allt så rika att de fungerar som ett företag och har en styrelse där det här beslutet ska tas. Troligtvis, säger han också, kommer pengarna att gå till bandets fond för välgörenhet.

Som jag ser det finns det två sorters priser, ett som man får för äran och ett som man får för pengarna. Äran kan vara en medalj av kungen eller ett GAFFA-pris framröstat av fans, det kan i stort sett gå till vem som helst. Men gäller det pengar och i det här fallet ganska mycket pengar så tycker jag att det är rent förjävligt att det hittills bara gått till mångmiljonärer. Inte ens vanliga ynkliga miljonärer utan mångmiljonärer. Har det till exempel gått till en enda artist som bara äger ett hem? Är det någon utan privatjet som har fått det?

Gäller det pengar, och i det här fallet ganska mycket pengar för alla människor som inte är mångmiljonärer, så ska det gå till artister som behöver pengar för att kunna skapa eller överleva. Pengarna ska såklart gå till ett band vars svar på frågan om vad det ska göra med pengarna är att det ska köpa nya instrument, betala hyran på replokalen, spela in nästa skiva i en riktig studio, äta, överleva, ha råd att turnera, ha råd att spela i länder de annars inte kan spela i, etc, etc, etc. Det ska definitivt inte gå till ”företag” vars styrelse ska ta ett beslut om vad som ska göras med pengarna.

Polarprisjuryn skulle redan nu kunna instifta att prispengarna går till välgörenhet för jag är hyfsat säker på att ingen som fått priset hittills har behållit pengarna då det bara är kaffepengar för dem. Och det här gör det ju så förbannat tråkigt, för Metallica är ju egentligen ett riktigt schysst val. Och visst, jag hör redan nu alla motargument och klagomål och min mejlbox plingar av arga mejl medan jag skriver det här. Egentligen borde den och den och den få priset, och ska Metallica få det varför får inte den och den. Och vi kan argumentera om det i evigheter.

Men om vi verkligen ser på vem som har fått priset innan (Paul McCartney, Elton John, Springsteen, Bob Dylan, Pink Floyd, Led Zeppelin, Paul Simon och Sting, etc) så är det ju för den konservativa juryn ett riktigt inspirerat val. Det är ju faktiskt bandet som på sätt och vis fick den hårdare metallen att bli rumsren och bjöd in den till de stora arenorna och listorna, och bara det är ju oerhört viktigt och stort. Och Metallicas första skiva Kill ’Em All är en av de viktigaste skivorna i hela genren, inte den bästa, men en av de viktigaste. Och för allt det här och lite till så är det ett bra val.

Fast det hade räckt med en medalj av kungen.

Har du en krönika eller ett debattinlägg du vill få ut? Kontakta oss på [email protected]


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA