x

"Vi vågar testa saker som är förbjudna inom genren"

"Vi vågar testa saker som är förbjudna inom genren"

Skivaktuella The Baboon Show är ett rockband med klar politisk och feministisk inriktning. I bandet ser vi sångaren Cecilia BoströmNiclas Svensson på trummor, Håkan Sörle på gitarr och Frida Ståhl på bas. 16 februari släpptes det nionde albumet Radio Rebelde.

Berätta gärna historien om gruppen. Var kommer namnet ifrån?

– Vi satt och spånade på namn, det skulle varken vara tufft och behövde inte låta coolt men det skulle däremot vara lätt att komma ihåg. Många band ska alltid ha så himla tuffa namn. Nicklas sa då "Baboon" vilket gav oss bilden av apor som ”hovar in storkovan på bushen”. Men det här är verkligen min idé om hur det var. De andra kanske skulle säga något annat, jag försöker bara minnas, säger Cecilia och skrattar.

Är det något som har förändrats under alla dessa år?

– Kärnan i bandet är fortfarande densamma. Vi håller fortfarande på med det här för att det är superkul, speciellt att spela live! Men mycket har ändå förändrats. Förr gjorde vi allt själva, nu har vi folk bakom oss.

The Baboon Show har gått från att sova i tält, åka combi överallt, spela i varje liten håla, sköta roddning och ljud själva till att ha stora produktioner, personal, skivbolag, promotion och merchpersonal bakom sig.

– Vi lägger oss i ganska mycket, vi litar inte bara på alla. Eller jo det är klart vi litar på andra, men det ska vara på våra villkor och där någon annan kan sköta det praktiska.

Ni är aktuella med ny skiva. Vad skiljer detta album från tidigare?

– Inte så mycket, det här albumet är tyngre och poppigare. Jag tycker personligen att man kan följa oss genom en röd tråd, det finns fortfarande snabba punkiga låtar men nu är de tyngre och råare. Vi gillar hellre ett ”mid-tempo” framför ett snabbt! Vi jobbar fortfarande med melodier, likväl politiska texter som förut.

Själva konceptet har alltid varit densamma. The Baboon Show leker fortfarande med olika element i låtarna, såsom discoljud.

– Vi gillar att våga testa saker som är förbjudna inom genren, för att retas lite med folk.

Ni är ju kända för att vara ett bra live-band. Hur kommer det sig tror du?

– Det är svårt att svara på! Men jag tror att det är för att det är jävligt kul, vilket ger energi. Vi spelar sådan musik som gör oss energiska och om vi har kul så har troligtvis andra kul! Jag brukar titta på folk i publiken och ta energi från dem, om jag saknar det. Vi är ju hyperenergiska i grunden.

Hur bestämmer ni en set-list inför spelningar?

– Vi försöker alltid ha en dynamisk setlist med mycket olika tempo, tonarter och att blanda tungt med snabbt. Vi skulle inte kunna låta var och en av oss välja ut fyra bästa låtarna för då skulle det bli för många låtar som låter för lika, säger Cecilia, skrattar och fortsätter: Vi jobbar utifrån de set vi gillar själva när man går på konsert eller ser spelningar.

”Kan sakna att många är ryggradslösa och inte vågar säga vad de tycker”

Cecilia deklarerar att The Baboon Show inte är ett mainstream-band och så kommer det att förbli. Socialismen är kärnan.

– Det är få band som tar politisk ställning och då är det svårt att, ja, bli omtyckt av alla. Man behöver verkligen inte ta ställning politiskt om man spelar musik men vi kan inte göra något annorlunda, då det inte skulle fungera för oss, vi skriver inte om kärlek, vi skriver om politik och det som är orättvist i världen och samhället! Men vi startade inte bandet i syftet att föra politiska idéer, syftet var att ha roligt, att få folk att känna det man känner med musik!

Vad händer 2018?

– Det blir mycket ut och spela i år, inte så mycket annat. Kanske klinka på lite nya låtar, vi brukar göra det under turné.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA