x

"Jag fick ett mejl om att han grät när han lyssnade på den"

"Jag fick ett mejl om att han grät när han lyssnade på den"

Agnes Lindström Bolmgren har en tung roll i den redan hyllade filmen Tårtgeneralen. Vi passade på att snacka lite musik med skådisen innan filmen får sin premiär.

Vilket är ditt första musikminne?

Jag hade en liten midisynt som spelade Whams Wake Me Up Before You Go-Go. Jag blev besviken när jag hörde den riktiga låten istället för den monotona midiversionen. Sen minns jag Absolute Dance-skivorna med Rednex, Pandora och GES. GES var för övrigt mitt första backstagepass, sommaren 1994. Det var min pappa som fixade det.

Vilken var den första skivan du köpte?

– Jag hade En Jävel På Kärlek som singel. Jag älskade verkligen GES. När jag var liten och tyckte någonting var läskigt så brukade min pappa alltid nynna någon låt av dem. Och då blev jag lugn.

Vilken musik kom sen?

När jag var 13 så förändrades mitt liv. Jag var på Öland och såg filmen The Last Waltz av en ren slump eftersom pappa såg den på TV.  Efter det blev jag helt besatt av The Band, och började spela både gitarr och trummor. När vi åkte till New York så gick vi och såg Levon Helm live. Då överlämnade jag en egen skiva med The Band-tolkningar till honom. Jag fick ett mejl om att han grät när han lyssnade på den. Jag utgick från att han blev rörd, men det är såklart trist om han grät för att jag förstörde hans musik.

Filmen Tårtgeneralen är indränkt i 80-talskultur. Har din karaktär Åsa något eget soundtrack?

– Musik säger så mycket om karaktär. Gillar hon Lili & Susie eller Blondie liksom? Jag tänkte för mig själv att hon drömde om något större och gillade Blondie-musik i smyg, men aldrig vågade sticka ut.

Går du ofta på konsert?

– Jag skulle vilja göra det mer. Men jag kan få klaustrofobi och kan samtidigt bli rastlös, särskilt om jag dricker öl på konsert. Jag älskar att se Hives live, de är så himla roliga. Det är imponerande med folk som gör någonting nytt varje gång, trots att allting redan är gjort. Jag älskar Jonas Lundqvist också. Han är förresten min tennistränare också. Vissa Nätter har en grym video när han står i omklädningsrummet i tennishallen.

Har du någon guilty pleasure?

Jag gillar Carolas Säg Mig Var Du Står, men jag vet inte om jag skäms för det. Den låten är lite Donna Summer på svenska. Jag älskar En Helt Ny Värld från Aladdin. Jag satt och youtubade gamla barnprogramslåtar för ett tag sen, och insåg att Haakon Pedersen borde få mer uppmärksamhet. Det är ju han som sjunger på såväl Bumbibjörnarna som Piff Och Puff och Luftens Hjältar!

Vilken är din bästa filmmusik?

Jag älskar Jackie Brown-soundtracket. Royal Tenenbaums och Darjeeling Limited är också fina. Jag var besatt av 1700-talsmusik ett tag efter att ha sett Barry Lyndon. Det är alltid kul med filmmusik, det gör så mycket för upplevelsen. Som Tommy Nilssons En Dag i trailern till Tårtgeneralen.

Du har varit DJ i Berlin. Vilken musik spelade du då?

Jag gillar mer enstaka låtar än hela album. Jag kan spela Prince, Todd Terje, Gerry Rafferty, Black Keys och Hubbabubbaklubb på en kväll. Det är kul att sammanfoga The Clashs Magnificent Seven med Donna Summer.

Du kan känna tvång när det kommer till musik. Kan du förklara?

Jag känner skuld om jag inte spelat gitarr på länge. Att stå på scenen är mycket värre som musiker än som skådespelare. Vi hade Småstjärnorna hos en kompis när vi var nio år, och jag hade tänkt sjunga Vem Tänder Stjärnorna? En kompis gick upp och körde Kiss och det blev stor succé. Då blev jag så nervös att jag började gråta och gick hem. Det betyder så mycket. Det är så sårbart men också det roligaste jag vet.

Om någon artist skulle skriva en låt om Agnes, vem skulle det vara?

– Stevie Wonder! Jag älskar hans melodier. Det vore maffigast om låten bara hette Agnes.

Vilken är din största musikupplevelse?

– Det måste ju vara The Last Waltz. Och när Whitney Houston sjunger Star-Spangled Banner på Superbowl. Tror det var Filip som visade den för mig på Youtube. Jag börjar grina varje gång jag ser den. Hon är så cool där hon står i någon avslappnad sportdräkt och bara kör på med världens bästa röst.

Vilken musik ska spelas på din begravning?

– The Band - I Shall Be Released. Något med Nina Simone, där finns mycket fint. Det blir inte GES. Tyvärr.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA