x

Folkindie i ett land av hundar och havsdjur

Folkindie i ett land av hundar och havsdjur

Ingen undkommer iskylan i Göteborgvinden men inne på Cafét vid Lindholmens färjeläge är värmen påtaglig mellan medlemmarna i duon Blue House.

Ida Kjellberg och Christopher Håkansson träffades redan på högstadiet i Lerum innan de började spela och sjunga tillsammans.

Enligt legenden började deras musikaliska samarbete på en kräftskiva där de stod på en brygga och sjöng Come What May från filmen Moulin Rouge ut över sjön för full hals tillsammans. Blue House är taget från pizzerian med samma namn där de brukade hänga som unga.

För tre år sedan började de framträda utanför den närmaste kretsen. På småställen runt om i Göteborg, senare även på andra scener i Sverige. I Lettland har de uppträtt på Baltikums största musikfestival. De stora scenerna väntar ännu men en sak jag tar med mig från mötet är Idas entusiasm över glädjen i att bara få repa och spela. Sättet att leva, få lära känna alla fina människor och få direktkanalen till någons inre genom musiken.

I januari kom deras tredje EP och nu har GAFFA nöjet att premiärvisa deras första video som är ett animerat konstverk av Christophers syster Hannah. Videon är lika drömsk och psykedeliskt filmisk som deras akustiskt uppbyggda musik som gärna växer i ett långsamt crescendo från förädiskt enkla slingor till mer komplext uppbyggda rytmer och melodier.

article_header

När jag slänger ur mig jämförelsen med José Gonzales möter Joni Mitchell lyser de upp och jag antar att jag inte är alldeles fel ute. Båda är uppenbarligen uppskattade liksom Laura Marlings frasering som Ida talar varmt om. Influenserna kommer alltid från något håll utan att man direkt kan veta varifrån tror Christopher. Att låtarna blir komplexa är inget självändamål men suggestiva gitarrslingor som vävs samman med den fylliga kontrabasen och Idas drömska röst gör att det ofta går den vägen. Att det ändå ska låta luftigt och lätt är viktigt tycker båda.

De skriver var och en för sig och skickar idéer mellan varandra innan de träffas.

Idas reaktion på Christophers respons kan bli:

”Vad har du gjort, det här är helt andra ackord!”                                     

”Men det här är väl bättre” svarar Christopher då lugnt, och så fortsätter det fram tillbaka. Det tenderar att ta lång tid och kan vara jobbigt tycker Ida men Christopher har ett oändligt tålamod och resultatet talar för sig själv. Det är inte ovanligt att de har olika bilder av vart låten ska komma att ta vägen.

Ingen av dem är musikaliskt skolad vilket ibland kan bli förvirrande när de möter sina kompmusiker som är musikhögskoleutbildade och de ska kommunicera sina idéer. Men det brukar snart redas ut. Samtidigt är det en fördel att de känner sig helt fria från former när de komponerar. Kontrabasen är en viktig del av musiken som ger den extra kropp och dynamik. Det är för det mesta Johan Bengtsson som spelar, en fantastisk musiker känd från många musikaliska samarbeten i Göteborg. Trummisarna kan variera mer vilket ger lite olika karaktär i samma låtar men gör det spännande vid liveframträdanden.

Videon är ett resultat av att ”Christopher aldrig vill vara med på bild”! Tanken på en video har funnits en tid och nu var stunden mogen genom att Christophers syster som är motion picture designer fick fria händer att göra en animerad video till Something New från senaste EP:n.

Så här förklarar Hannah Håkansson tankarna bakom videon.

"Something new är en låt som tenderar att få mina tankar att sväva iväg, ibland till ett land av hundar och havsdjur, vilket jag tror beror på spänningen, mystiken och utvecklingen av låten. Låten stimulerar kreativitet vilket gjorde det verkligen kul att göra den här videon. Gitarren i låten fick mig att tänka på regn och den ihopsatta ljudbilden tog mig till ett dramatiskt landskap – ett månbelyst hav. Och i den kulissen fortsatte jag animera en story i anknytning till låttexten – där vissa ord och meningar styr handlingen mer än andra."

Blue House är en spännande duo som förtjänar uppmärksamhet och deras första video kittlar både hjärtat och de grå på ett skönt sätt.

Kolla in premiären:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA