x

”Vi vill skapa en typ av mikrokosmos av samhället”

”Vi vill skapa en typ av mikrokosmos av samhället”

The Cardigans-frontaren Nina Persson pratar om nya släpp och om framtiden på teaterscenen. Nu är hon aktuell som en av skaparna bakom Medborgarbandet och föreställningen Vinnaren Tar Allt.

Vad handlar den nya singeln Var Ligger Sverige om?

– Oj jag måste fundera, det är första gången jag svarar på denna typ av frågor … Den handlar kort om att ta tempen på Sverige, vad är läget här, hur har vi det? Det är också första numret i föreställningen!

Var Ligger Sverige för tankarna mot helhjärtad demokrati, medborgarskap och vikten av att ta hand om sitt samhälle. Fast på ett riktigt poppigt sätt. Det är en så kallad nusvensk låt.

Vad menas med nusvenskt?

– Att det snarare är modernt och handlar om det som komma skall, istället för en kabaré eller revy som snarare är något nostalgiskt. Det är ju också en lek med ordet nysvensk – nya svenskar, nukultur …

9 mars släpps en fem spår lång EP. Berätta mer om det.

– Det hade jag nästan glömt bort! Det är så himla mycket med föreställningen nu. Jag lyckas aldrig bra med att förklara vad låtar handlar om. Kan tycka att det snarare ligger i betraktarens ögon.

Och ja självklart, det ligger i betraktarens ögon, men trots det ger Nina en liten fingervisning av vardera spår.

Var Ligger Sverige såklart, en annan är Blodet Måste Flyta vilket handlar om en slags fredlig revolution. Sen är det Jag Står Inte Ut Men Jag Slutar Aldrig Kämpa, vilket jag tycker är rätt självförklarande. Ligg Lågt är en annan av dem, vilket även är en cover på Hot Chips Over & Over. Denna låt har en funktion i pjäsen men skulle kunna förklaras vara en sträng uppmaning till att chilla.

Det blir tyst, någon minut går, mossig som man kan vara en torsdagskväll innan Nina utbrister:

– Självklart! Den sista låten är såklart Köp Maj, ett samarbete mellan Panda Da Panda och Thomas Öberg. Den handlar om tanken att önska att någon kunde köpa ens själ.

På EP:n hörs bland annat röster av Nina Persson, Joy, Panda Da Panda, Kristin Amparo, Moto Boy, Thomas Öberg (Bob Hund) och Regeringen.

Är detta början på ett helt eget framtida album på svenska?

– Nej … det tror jag inte. Det här är snarare Medborgarbandet! Det finns dock ännu flera låtar i föreställningen än dessa, men Var Ligger Sverige är den första singeln.

Vad var det som gjorde att Medborgarbandet blev till? Varför just nu?

– Det började när jag flyttade tillbaka till Sverige. När jag bodde i New York var jag med i The Citizens Band, vilket var ren politisk kabaré. Det var väldigt roligt, politiskt och behandlade dagsaktuella frågor. Diskuterade detta med Gudrun Hauksdottir, en gammal vän och som sen också kom på idén. Vi började spåna på det, dra i lite trådar, med vem, hur, vad, när skulle det ske? Detta var 2016 och vi insåg snabbt att det skulle vara valår 2018. Det var klockrent! Klart det skulle ske då. Efter ett halvår fick vi kontakt med Malmö stadsteater och tillsammans med dem har vi gjort allt, en samproduktion.

Och sen en föreställning! Berätta lite om Vinnaren Tar Allt.

– Det är en nummerföreställning, ingen regelrätt teaterpjäs. Det finns en kärnhistoria, monologer och låtar. Lite kortfattat handlar det om demokrati och vikten av val, att få lov att välja när det är val.

… samt ett filmprojekt.

– Ja! Det är ytterligare ett projekt, Medborgarlandet, vilket kommer synas i SVT:s K-special. En dokumentär om projektet.

Både EP-släpp och premiärföreställning samma dag. Var det genomtänkt?

– Ja, det var genomtänkt. Vi ville gärna ha det så, de hör ihop. Det fungerade väldigt bra med tajmingen också! Vi kommer även att sälja vinyler under premiären och vid varje efterföljande föreställning. Men det går också att beställa den via Bengans. Både på CD och vinyl.

Det är en väldig mix av olika personer inblandade. Hur viktig har den här blandningen av människor varit?

– Helt grundläggande, helt klart. Det har varit ett väldigt roligt men svårt pussel att lägga. Det som vi vill göra var att, eller det som måste vara är att en fullständig representation finns! Olika ålder, kön, etnicitet, yrkesbakgrund, etcetera. Det har blivit väldigt bra! Och att de som är artister i grund och botten speglar en spridning också, olika genrer och sådant!

Vad hoppas du att besökare och framför allt ungdomar ska bära med sig av att ha sett föreställningen?

– Jag hoppas att de ska känna sig tilltalade, att de lyckas bli fångade. Inte att de ser oss som förebilder men att publiken ändå tänker ”aha, kan man prata om politik på detta sätt?”. Media har redan börjat med sitt skavande och det är inte alltid så lätt att engagera sig i, vi vill därför skapa oss en drömvärld på scen. Bryta barriärerna mellan olika konstformer. Vi vill skapa en typ av mikrokosmos av samhället, skapa ett ”tillsammans-skap”. Politik innebär ofta krav och plikt på engagemang, men vi vill jobba med lusten istället. Hoppas att detta kan ge en typ av kamplusta!

Känner du att du har ett ansvar som artist att ta ställning i olika samhällsrelaterade frågor?

– Jag tycker det är knivigt! Tycker egentligen att konsten inte har några plikter alls. Men man har en plikt att vara medveten och vissa sitter på väldigt viktiga verktyg vilket de kan använda. Det måste tas på allvar! Man har världens bästa megafon egentligen.

Mycket kulturinspirerat på G! Hur ser din kulturkonsumtion ut? Är du en teaterfantast?

– Nej, nej. Det har jag aldrig varit. När vi började med detta kände jag att jag behövde engagera mig! Så nu har jag börjat gå på teaterföreställningar. Är teater dåligt är det plågsamt men om det är bra är det helt fantastiskt. Är inte det en frisk utgångspunkt? Jag tycker om bra teater. Och att ha en nyckel in till stadsteatern, det är helt magiskt.

Samhället är i ett nytt skede! (i och med bland annat #metoo). Äntligen känner jag. Vad känner du?

– Jag håller med. Det är otroligt friskt och peppande! Jag hoppas detta leder till lagförändringar och omstruktureringar i systemet. Det är spännande, det står saker på spel helt enkelt. Det har gått väldigt fort. Det är upphetsande, spännande, samtidigt som det också är läskigt. Att saker kan förändras. Att folk kan samlas. Det är rå-härligt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA