x

NYBÖRJARGUIDEN – Så tog grungen över världen

NYBÖRJARGUIDEN – Så tog grungen över världen

Under fliken NYBÖRJARGUIDEN går vi igenom musikföreteelser och genrer från musikhistorien. En kort sammanfattning över något väldigt betydelsefullt. Vi inleder med en stämpel som kanske inte alla är nöjda med – men som har varit ytterst viktigt för samtidens rockscen.

Grunge är en musikgenre som grundades på 80-talet i Seattle. Genom att blanda tung distorsion från klassisk metal med den råa aggressiviteten från punk skapades grungen i viss mån som en motreaktion till 80-talets något ytliga metalscen. En scen där glam- och hårmetal blivit en cementerad norm för genren. Grungen ville gå i motsatt riktning, och istället för att klä ut sig och sminka sig enligt en ”larger-than-life”-estetik ville behålla fötterna på jorden och framhäva en mänskligare skildring av artistskapet.

MEST LÄST: Världsstjärnor i slagsmål på Stockholmsklubb

Den växande musikscenen fick sin första riktiga exponering utanför Seattle med kompilations-LP:n Deep Six 1986. På albumet fanns låtar av bland annat Green River, The Melvins och Soundgarden. Band som idag anses vara några av de främsta pionjärerna inom grungen.

1986 grundar även Bruce Pavitt och Jonathan Poneman Sub Pop, ett skivbolag som snabbt blir en central punkt för scenen. Sub Pop var först med att skriva kontrakt med bland annat Nirvana, Soundgarden, Mudhoney och Green River.

Ingen vet exakt vem som först myntade begreppet ”grunge” (vilket på svenska betyder något i stil med geggamoja), men en av de tidigaste användningarna av termen ska ha varit när Mark Arm från Mudhoney beskrivit sitt band som ”pure grunge, pure shit”.

LÄS OCKSÅ: Här är Guns N' Roses storslagna nyheter

På tidigt 90-tal exploderade grungen totalt och blev en av de absolut hetaste musiktrenderna i världen. Mycket tack vare Pearl Jams debut Ten och Nirvanas magnum opus Nevermind som innehöll hits som Smells Like Teen Spirit och Come As You Are. Estetiken att klä sig i varma och något plufsiga kläder, ursprungligen främst nyttjat för att överleva Seattle klimatet, hade nu blivit den absolut hetaste modetrenden. Helt plötsligt kunde en röd flanellskjorta kosta lika mycket som en Armanikostym. Grunge blev därefter en något negativ term för många musiker som inte längre ville förknippas med vad genren muterats till, och den växande girigheten bakom den.

Viktiga artister inom grungen som inte tidigare har nämnts i artikeln är Mother Love Bone, Alice In Chains, Tad, Hole, Screaming Trees, och L7.

LÄS OCKSÅ: Broder Daniel och 6 till invalda i Swedish Music Hall Of Fame


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA