x

KRÖNIKA: "Låt våra eldsjälar vara!"

KRÖNIKA: "Låt våra eldsjälar vara!"

(Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte GAFFA.)

Du möts av soluppgången på väg hem. Har du inte tagit del av den där smått surrealistiska känslan efter en lång klubbkväll, då har du faktiskt inte levt. Göteborg har alltid haft den goda förmågan att klämma ur sig allt från svart- till medlemsklubbar, gärna utplacerade någonstans på Hisingen. De har givetvis kommit och gått. I många fall har polisen och myndigheter sett genom fingrarna så länge allt har rullat på i lugn och ro. Bråken har varit få och detta trots (eller kanske tack vare) att klubbarna saknar vakter.

Men på senare tid har det hänt något. Inte bara i Göteborg utan även i Malmö. Personer, vi kan utan tvekan kalla dessa eldsjälar, har fått käppar i sina hjul. När detta skrivs har det klassiska klubbhaket Truckstop Alaska nyligen råkat ut för ett tillslag där polisen länsade all alkohol och nu tvingas arrangörerna köra vidare med tomma kylar. Det här är förmodligen spiken i kistan för en klubb som sedan tidigare har haft kommunen på sig angående ljudvolym.

Men det slutar inte där. Plan B i Malmö har på egen hand fått den tidigare så ökända Grängesbergsgatan att blomstra med sin klubb. Hit har eldsjälarna lockat till sig både Malmös mest musikintresserade och världens mest intressanta band. Det är fullt möjligt när ryktet sprids om en klubb som faktiskt tar musiken på allvar. Musiken först, pengarna sen. Men efter några år med något av en frizon kryper polisen och myndigheterna allt närmre, dagarna är räknade när det pratas om att “stadsbilden ska göras om”.

Och så här fortsätter det. Verket, som vi uppmärksammade i vårt april-nummer, kämpar i motvind och i Stockholm raseras DIY-kulturen dag för dag.

Den här ledaren skrivs inte i ett mål att hitta lösningen. Jag är väl medveten om att det finns regler och lagar som ska följas. Du kan kalla mig naiv men det finns en högre tanke bakom den liberala idén om att tillåta fler varianter på landets musikscen. Jag vill tro att man som medlemsklubb vågar lite mer. Satsar på det smala och intressanta när kostnaderna är mindre. De som applåderar åt ovanstående motgångar påpekar säkert att det ska vara lika spelregler för alla. Samtidigt ser många arrangörer i Malmö ett problem i att staden presenterar en gratisfestival varje år. Det om nåt ställer till det för klubbar som lever på sina intäkter i dörren. Det här är ingen lätt fråga. Lagar finns, men är de till för alla? Är de till för den stora musikkonsumenten?

ETC:s Hanna Strömbom skriver i en väldigt fin krönika om att Göteborg stads PR-maskineri vill ha alternativ kultur, men bara på deras villkor. Här finns ingen plats för arrangemang som hamnar någonstans i limbo när vi snackar lagar och ordning. Och med den inställningen är gentrifieringen ett faktum. Detsamma gäller förmodligen Malmö stad som fokuserar på sin grej. Men musiklivet lever inte utan det som puttrar vid sidan. Det handlar om två olika världar som tar ifrån varandra lika mycket som de behöver varandra. Och i slutändan handlar det om eldsjälar som lever musik. Det kan inga lagböcker i världen stoppa.

Skriv gärna på den här petitionen: Rädda den fria kulturen

Har du en krönika eller ett debattinlägg du vill få ut? Kontakta oss på [email protected]


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA