x

"Om du gillar musik första gången du hör den är det inte bra musik"

"Om du gillar musik första gången du hör den är det inte bra musik"

26-åringen har hållit på med musik i halva sitt liv, men trots att han redan 2013 hamnade på folks läppar efter att ha medverkat på en remix av Kartellens AM43 är det först nu Ozzy släpper sitt debutalbum. Ett Öga Rött är präglat av sådant som förändrat hans liv.

– Titeln betyder återfödelse. Att offra något i nuet för att få något mer i framtiden. Det handlar om tider av mitt liv när jag gett upp saker för musik. Mig själv, mina principer, min moral, min tid, min familj. Vissa dagar har jag kanske strypt min moral för att jag ser en framtid där jag kan göra musik på heltid.

Boken med samma titel av Jonas Hassen Khemiri var en av de första han läste.

– Albumet har inte så mycket med handlingen att göra, mer att jag började tänka på ett annat sätt efter att jag läst den. Den inspirerade mig till en kärlek för böcker som förändrade mitt liv. Tidsramarna för materialet bakom låtarna kan gå tillbaka till när jag var sju år gammal. Jag går hela tiden tillbaka, jag vet exakt vad som ledde till olika förändringar.

De första raderna som hörs på skivan är ”jag är Ozzy, en tjock svart tjockis, före detta brottsling”. Ozzy berättar att han inte tror att folk kommer förstå innebörden av raderna direkt.

– Det där med brottsling handlar aldrig om handlingar, det är inte så att jag begick inbrott och sen slutade. Det handlar om ett brottsligt tänk som du kanske får av att växa upp i Rosengård. När jag klev över i den vanliga världen tyckte vissa att jag var en idiot, jag övergav de genvägar som de kriminella har.

Han beskriver sig inte som någon vanlig hiphoppare involverad i den gangsterstil som ofta förknippas med undergroundscenen, men delar gärna ut en känga mot polisen.

– Jag är skyldig att rapportera om smutsiga och korrupta poliser. De gör så att människor på gatan inte vill förändras, de är de enda från den vanliga världen som besöker Rosengård och därför kommer folket aldrig vilja prata med vanliga människor.Tankesättet låter svartvitt, men Ozzy vänder på det.

– Det är ju så de ser oss! ”Det har hänt något i Rosengård, där främlingarna bor”. Kolla på Zlatan – när han gör något bra älskar alla honom men när han gör något dåligt är han en bråkig rosengårdare. Jag har en skyldighet till de miljöerna att rapportera till vanligt folk genom min musik, precis som när tidningar skriver om Rosengård fast inifrån.

Valet att göra det genom konst ser Ozzy som ett sätt att göra klyftorna mindre.

– Med konst blir det ett lugnt bemötande. När du kollar på en tavla så tar du dig tid tills du tar in den. Du andas och känner harmoni. Om du och din kollega är på samma vernissage så kommer ni prata om konsten på jobbet. Det är samma med min musik, nästa gång du pratar med någon som också lyssnat på min skiva kommer ni börja prata om det jag rapporterar om på ett lite mer mänskligt sätt än när de andra två sidorna gör det. När tidningarna skriver eller när folket från Rosengård ska visa att de är arga genom att bränna upp saker.

Det finns även ett speciellt tänk bakom musikalisk inspiration som lett fram till hur Ett Öga Rött till slut kom att låta.

– Bra musik är levande, all konst ska vara det. Det måste vara nytt i din hjärna. Om du gillar musik första gången du hör den är det inte bra musik, eller det är inte säkert att det håller lika länge. Innan hade jag bara en hiphopsyn men jag tvingade mig själv att lyssna på annan musik tills jag lärde mig gilla det. Som musiker ska du kunna göra det, precis som att en fotbollsspelare ska kunna spela i alla lag. Jag håller på att installera samma öra som finns hos musiker i vanliga människor genom min musik.

Ozzy skojar gärna, men en sak är han seriös med.

– Jag är kungen. Det är sanningen, jag vet den bara lite innan alla andra. Det är en Rosengårdsgrej, Zlatan säger samma sak. Det är därför jag inte släppt något förrän nu, för kungen kan inte släppa halvfärdig musik. Jag snackar inte bara, jag levererar också, och jag tar min musik väldigt seriöst.

VEM?
Cismaan ”Ozzy” Maxamed kom till Sverige från Somalia 1991, fem månader gammal. Han är en del av hiphopkollektivet Malmø New Wave som inkluderar flera svensk-somaliska rappare.

VAR?
Upptäxt i stadsdelen Rosengård i Malmö.

– Jag är i princip född där, själva resan till Sverige tog fem månader.

VAD?
Aktuell med sitt första album Ett Öga Rött som gästas av Valon och Petter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA