x

BÄST JUST NU: Syntwave som osar här och nu

BÄST JUST NU: Syntwave som osar här och nu

Ibland funderar jag på att alla syntsuktande 80-talsstjärnor förmodligen hellre hade velat vara aktiva i vår samtid. Idéerna fanns då, lekfullheten, men mycket fastnade i en ljudbild som inte riktigt var utvecklad för de nya maskinerna.

Därför är det så kul, och lite som en upprättelse, att artister som stockholmaren Robert Parker (bara namnet!) lever och verkar här och nu. Musiken är så mycket pastell, neonskyltar och mörka storstadsnätter att man nästan måste kränga på sig sina Wayfarer för att inte 80-talsexplosionen ska spränga pupillerna.

I jämförelse med föregångarna har vi här helt gnistrande ljudväggar smyckade med detaljer som aldrig riktigt hade fått tillräckligt utrymme i tekniken som fanns för drygt 30 år sedan. Allt är så gammalt men ändå så nytt.

Visst kan man frossa i det förgångna utan problem. Det som får Robert Parker, och här hans medkumpan Doubleboy, att sticka ut ur syntwave-mängden är hans fantastiska fallenhet för hits. I den bästa av världar borde End Of The Night rulla konstant på P3. Grums Through The Night har fått sin perfekta uppföljare.

Kolla även gärna in den snygga musikvideon:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA