PREMIÄR: "En livslång kamp som jag inte har valt"

PREMIÄR: "En livslång kamp som jag inte har valt"

Houman Sebghati är rapparen och liveartisten som inte lämnar någon oberörd. I snart 20 år som musikartist har han lämnat ett avtryck på den svenska musikscenen. Nu är han tillbaka med en låt om att välja att älska istället för att hata – ett budskap som är högaktuellt i dagens samhällsklimat.

Klättra Upp Igen, är en låt som beskriver en livslång kamp som jag inte har valt. Den har snarare valt mig, säger Houman Sebghati.

– Som vanligt är det Kungen och geniet Mårten ”Moe” Sakwanda som har proddat. Snälla Albin Gromer och Sep sjunger på holken, säger han vidare till GAFFA.

LÄS OCKSÅ: 10 dagsfärska album du bör kolla in

Vi står här och nu med låtens videopremiär. Ett gäng klipp som med all rätt kan sammanfattas som ett konstverk.

– Jag är stolt att säga att det är min regidebut. Den mycket begåvade Azze Pereira har stått för After Effects och redaktionellt arbete. Att jag fick med Rossana Dinamarca och Reine Brynolfsson är bara spaceigt, säger Houman till GAFFA.

Artikeln fortsätter under premiären.

MEST LÄST: Här är världshistoriens deppigaste hits

Singelns omslag är gjort i samarbete med fotografen som tog den nu rikskända bilden Kvinnan Med handväskan i Växjö 1985.

– Hans texter imponerade på mig. De är, likt mitt fotografi, väldigt talande. Houman fångar ögonblicket, säger fotografen Hans Runesson.
Född och uppvuxen i Hässelby ingick Houman Sebghati i slutet av 1990-talet i musikkollektivet 165 som tillsammans med Petter då startade den andra vågen svensktalande hiphop från Stockholm. Musikjournalisterna Mats Nileskär och Ametist Azordegan har beskrivit Houmans musik som ”kultförklarad” och ”mer genuint än så här kan det knappast bli”.

LÄS OCKSÅ: Seinabo Sey släpper album överraskande snart

Houman hjälpte till att starta karriärer åt Linda Pira och Finess. Han har samarbetat med bland andra Timbuktu, Michel Dida, Lilla Namo, Daniel Lemma och Petter. Han har varit aktiv inom kulturlivet i Sverige i en mängd samarbeten med bland andra Riksteatern, Stadsteatern, Länsmusiken, UR, SR och SVT, förutom de två bandkonstellationer som han turnerar med. Dessutom har Houman spelat tillsammans med kammarorkestrar i genreöverskridande samarbeten.

Med start 14 augusti åker Houman ut på en föreläsningsturné för att prata med unga förstagångsväljare om demokrati. Samtalen rör även självförverkligande och effekterna av att drabbas av rasism. (14 augusti Sundsvall, 15 augusti Landskrona, 17 augusti Stockholm, 24 augusti Oskarshamn, 25 augusti Malmö).

SENASTE: Svensk festival får en syster i Kanada


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA