x

”Jag är Sveriges bästa sämsta DJ”

”Jag är Sveriges bästa sämsta DJ”

Hedda Stiernstedt är för närvarande aktuell med en andra säsong av den populära SVT-serien Vår Tid Är Nu. Vi pratar musik med skådisen.

Vilket är ditt första musikminne?

– Jag minns Fred Åkerströms Jag Ger Dig Min Morgon. Mamma hade en LP-spelare där Fred Åkerström och Nationalteatern rullade hela tiden. Det enda jag kommer ihåg är att jag låg i mammas säng och tittade på hennes rullgardin. Det är ett väldigt tidigt minne. Pappa spelade bara jazz. Chet Baker Sings var en favorit. När jag var åtta-nio år så kommer jag ihåg att pappa berättade att Baker fått tänderna utsparkade i slagsmål. Det var därför han sjöng som han gjorde.

Vilken var den första skiva du köpte?

– Spice Girls! Innan dess hade jag en skitful bandspelare i plast. Jag hade två kassetter: Nordman och Lisa Ekdahl. Jag minns dem alla med värme. Kanske inte Nordman … Men jag kan förundras NU över Spice Girls och den feminism som de förespråkade redan på 90-talet, innan girl power var en riktig grej. De var skitbra förebilder. Bästa låten var Say You’ll Be There, den hade även bäst musikvideo.

Hur ser din musiksmak ut idag?

– Jag använder mycket musik när jag jobbar. Jag har olika playlists för olika sinnesstämningar. Men min go to-musik är R&B och hiphop. Drake, Madi Banja, Nicki Minaj, Lorentz, ASAP Rocky, Kanye. Ganska mainstream, haha. Jag använder musik till olika saker. Det behöver inte vara jazz från 40-talet när jag jobbar med Vår Tid Är Nu. Säkert brukar vara effektivt. Drake också. Det finns ingen röd tråd direkt.

– Jag är också Sveriges bästa sämsta DJ. Dålig för jag hade en väldigt kort karriär där jag aldrig lärde mig mixa, men jag var ändå bra för jag har bra känsla för stämning och en väldigt bra musiksmak såklart, haha.

Går du ofta på konsert?

– Ja. Jag älskar livemusik och festivaler, och jobbade ett tag med att sälja cigg på Sveriges alla festivaler för att få gå gratis när jag inte hade råd med biljett. Jag älskar livemusik.

Finns det någon musik du inte tål?

– Jag har verkligen försökt med EDM-musik, men det flyger inte riktigt för mig. Vi har inte hittat varandra. Jag blir uppstressad av det, till och med på klubbar.

Vilken är din största musikupplevelse?

– En av de coolaste var Frank Ocean på Way Out West ifjol. Det var på gränsen till skitnödigt, men samtidigt så intelligent. Håkan Hellström på Roskilde runt 2008 också. Han gjorde en spelning mitt på dagen och det var sjukt fint. Det var precis innan han blev enorm. Det var genuint glädjefyllt.

– Det senaste var en jazzklubb i New York. Inte Blue Note som vi var på väg till, utan en annan i närheten. Vi drack cocktails och jag hade kostym på mig. Som taget ur en film.

Har du någon speciell avslappningsmusik?

– Filmmusik utan text. Finns det en text så lyssnar jag på den. Jag har playlists som rullar när jag till exempel läser text eller skriver. Mycket Max Richter, John Williams och Hans Zimmer.

Vilken är din bästa filmmusik?

– Jag har blivit besatt av Max Richter. Richter gör jättefin, dekonstruerad Vivaldi-musik. Jag minns en sjukt fin scen i The Crown. Sen kan jag verkligen älska när filmer har rätt placerade låtar. Som i filmen Pojkarnas slutscen, när de använder Fever Rays musik. Den satt som en smäck. Hela filmen Drives soundtrack var också helt perfekt.

Vad betyder musik för dig?

– Det är svårt att existera utan musik. Särskilt att vara skådis utan musik, jag har svårt att jobba utan musik. Musik är ju allt? Konst är ju allt liksom.

Om någon artist skulle skriva en låt om Hedda, vem skulle det vara?

– Det vore roligt med en Drake-låt … Madi Banja kanske. Då skulle låten handla om att vi har det så glassigt ihop. Låten skulle heta Från Dalen Till Hollywood.

– Jag och Charlie från Vår Tid Är Nu fangirlade Säkert på Musikhjälpen i vintras. ”Heeeeeeej, får vi tar en bild?” Hon såg lite perplex ut. Det var mest för de andra skådisarna från serien. Säkert är en gemensam artist som alla gillar. Sen har jag och Charlie lyssnat mycket på Billie Holiday.

Vilken musik ska spelas på din begravning?

– Max Richters Spring 1. Eller, jag har föreställt mig att jag ska dö till den låten. Jag visualiserar att jag blir överkörd med cykeln samtidigt som jag lyssnar på den låten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA