x

Solskensindie från norska internet

Solskensindie från norska internet

Under 2016 spelade Boy Pablo bara i hemstaden Bergen. Året efter vidgades världen litegrann med spelningar i Oslo och Trondheim. Sen släpptes Everytime – och singelns video fick indieinternet att bubbla. Innan 2018 är slut kommer norrmännen ha spelat på utsålda ställen i såväl Europa och USA som Asien. Det har minst sagt tagit fart.

– Bit för bit har jag börjat fatta vad det är som händer, det är galet. Det här är inte normalt, säger huvudpersonen Nicholas Pablo Muñoz om det senaste året och fortsätter:

– När vi kom hem från Europa-turnén och började få erbjudanden från USA, då insåg jag på riktigt att det här kanske kommer leda någonstans. Du vet, internet har inga gränser …

Det är så du känner, tacksamhet till nätets spridningskraft?

– Verkligen. Idag är internet allt för artister som vill göra något själva. För mig personligen var det videon som fick ut mitt namn, att det hände har betytt allt för projektet.

En viktig julklapp

Allting började såklart långt innan allt det här, hemma i Bergen. Nico kommer från en familj där musik är centralt. Pappa spelar ”nästan alla instrument som finns” och hans bröder sysslar även de med musik. Det ledde till att Nico själv började spela gitarr tidigt och att han senare valde att gå ett välkänt musikgymnasium i den lilla orten Os. Men familjen har också haft ett mer konkret finger med i Boy Pablos liv.

– Den allra första inspelningen av Boy Pablo var faktiskt en julklapp från min bror. När vi spelade in då visste jag inte alls hur slutprodukten skulle låta. Vi testade bara litegrann och det blev som det blev. Men med varje inspelad låt har jag lärt mig hur jag inte vill att det ska låta … och hur jag vill att det ska låta.

Förra året släpptes debut-EP:n Roy Pablo och nu är alltså EP nummer två – Soy Pablo – här. De båda är fyllda av slackig indiepop som låter som den är dränkt i solsken och sockriga tonårsdrömmar. Ändå är allt alltså skrivet i en av Europas regnigaste städer.

– Det regnar så mycket här, det regnar liksom just nu, så jag vill göra musik som är en kontrast till det. Sen älskar jag också varma ställen, som Spanien och Sydamerika, och jag älskar latin music. Det är inte med flit, men allt det har nog inspirerat mig.

Du har tidigare sagt att Blink 182 är ett av dina favoritband från när du var liten … det hörs inte supertydligt i din musik.

– Haha, men jag älskar dem! Jag älskar deras simpla texter och hur catchy allting är. Det tror jag ändå att jag tagit med mig till min egen musik. Men visst, jag har ju lyssnat på en del annat sen jag var typ 14, haha.

Hur balanserar man humorn med det seriösa?

En annan sak som Nico har gemensamt med sina barndomsidoler – liksom mycket senare inspirationskällor som Mac DeMarco och Tyler The Creator – är humorn. Det räcker med att kolla in ordleken på EP-titlarna, hans Instagram-stories eller varför inte den underbara och naivt simpla genombrottsvideon till Everytime. Men hur balanserar man upp sin seriösa sida med rätt mängd humor, så att musiken inte urvattnas till ploj?

– Det finns så mycket musik som bara är seriös, framför allt popmusik. Jag vill inte att min musik ska vara 100 procent seriös. Jag vill få in något som känns lite goofy, det är så jag vill ha mitt sound, säger han och fortsätter:

– Sen tycker jag vi fått till en bra mix, för ofta står jag för det lite mer seriösa med låtarna och när vi sen är med bandet kan vi bara ha roligt. Det bara blir så av sig självt när vi är samlade.

Ja, ni verkar vara ett band som gillar att ha kul både vid sidan av och på scen. Jag såg bland annat ett klipp när någon blev rakad under ett solo …

– Haha, ja det var kul men faktiskt planerat i förväg. Men överlag tycker jag att många indieband mest står där på scen. Inget händer. De står där, ser lite höga ut och spelar sin musik på ett okej sätt. Inte mer. För mig är det mer naturligt att ha kul på scen, det är också det jag helst vill se själv.

VEM?

Bandet Boy Pablo är egentligen ett soloprojekt från 20-åringen Nicholas Pablo Muñoz. Det är nämligen han som skriver all musik. Men på scen har han med sig samma band som han satte ihop under gymnasiet.

– Jag skulle inte vilja ha med mig några andra än dem. Våra spelningar blir bättre tack var dem, så killarna är en stor del av projektet.

VAD?

Varm gitarrindie – utgå från Mac DeMarco men gulla till det rejält – som någon på Wikipedia valt att kalla ”nerd rock”.

– Haha, det har jag aldrig hört innan. Jag gillar det! Och jag kan förstå varför man kallar det så.

VAR?

Det går såklart att hävda att Nico är från Bergen och att han hittade sitt band på musikgymnasiet i Os, men sanningen är att Boy Pablos musik har sitt hem på internets olika sociala medier.

– Vi hade aldrig varit så kända som vi är idag om det inte hade varit för internet, så är det bara.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA