x

Hur känns det att stå framför 40 000 taiwaneser med blinkande plasthänder?

Hur känns det att stå framför 40 000 taiwaneser med blinkande plasthänder?

Hör och häpna, Les Big Byrd har varit ute i svängen ett bra tag men det är först nu en ordentlig Sverigeturné ska genomföras. Bandets frontman och mångsysslare Jocke Åhlund är redo trots bristen på pengar.

– Vi har en sjukt begränsad budget, men vi kommer göra vad vi kan för att det ska bli kul och mäktigt.

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar då?

– Sjuka mängder ljus, projektioner och scenografi. Kanske en eller ett par extramusiker på scen. Det hade varit så sjukt kul, men det blir fett som det är nu också.

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Fan ingen aning, det är svårt. Jag gillade Föllakzoid från Chile jävligt mycket när jag såg dem på Austin Psych Fest för ett par år sen. Som en skön blandning av typ techno/elektro och psykedelisk rock. Japanska Nissennenmondai var fruktansvärt bra också när jag såg dem.

Vad har varit ditt största konsertögonblick?

– När jag som typ tolvåring gick på min första Iron Maiden-konsert, när de kom till Johanneshovs isstadion på sin Powerslave-turné. Jag var helt knäckt och i extas under varenda minut av den spelningen. Mer nyligen såg jag Selda Bagcan när hon spelade på Berwaldhallen. Jag, min flickvän och min son stod och skrek och grät under hela spelningen. Overkligt att en liten gumma, kanske en och fyrtio lång och över 70 år gammal kan utstråla sån helt okuvlig power och pondus, det är bland det största jag sett nånsin, känner mig så lyckligt lottad att jag fick vara med om det.

Galnaste då?

– När vi spelade på ett torg i Taipei med Caesars inför 40 000 taiwaneser och dessutom i direktsänd TV. Vi var sjukt bakfulla och jetlaggade efter ha flugit från Sverige bara för den enda spelningen och dessutom festat loss ordentligt kvällen innan. När vi spelade hade hela publiken, alltså varenda en av de 40 000 som var där, ett slags märkliga plasthänder med blinkande ljus i som de smattrade med istället för att klappa händerna. Svårartad overklighetskänsla alltså.

Om du skulle jämföra ett Les Big Byrd-gig med en film, vilken blir det och varför?

The Empire Strikes Back. För att det är som en resa ut ur verkligheten och samtidigt in i din egen skeva hjärna. Och för att Frans och Nino är som två små gulliga Ewoker. Jag är Chewbacca och Konie är ismonstret på Thot.

Här ser du Les Big Byrd:

31 okt - Stockholm, Vasateatern

3 nov - Pustervik, Göteborg

9 nov - Droskan, Umeå

10 nov - Kulturhuset, Örebrewfest, Örebro

23 nov - KB, Malmö

30 nov - The Hush Hush Club, Jönköping

1 dec - Pumphuset, Borås

14 dec - Villa Tottebo, Åre

15 dec - Storsjöteatern, Östersund

27 dec - Katalin, Uppsala

28 dec - Broken Dreams, Borlänge


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA