x

“Råkade festa med nazister”

“Råkade festa med nazister”

Albumaktuella Dolores Haze följer upp en succédebut, men det satt långt inne. Här berättar bandet om fem speciella händelser under resans gång.

Ett 13-årigt underbarn

– Våren 2017 blev vi introducerade för producenten Lil Pz, ett 13-årigt så kallat underbarn. Han brukar säga “mitt tålamod är er starkaste egenskap”. Vi har inte haft många lyckade samarbeten med producenter tidigare, men från sekunden vi träffade Lil Pz var det som att vi känt varandra hela livet. Han blev som vår adoptivbror eller en extra medlem, och vi har co-skrivit varenda låt på skivan tillsammans med honom.

Kalabalik på Bråvalla

– Sommaren 2017 hade vi ett gig på Bråvalla Festival. Foxy Sagz lyckades övertala resten av oss att göra en favorit i repris från vårt förra gig på samma festival (2015) – det vill säga spendera hela festivalen i ett tält på campingen. Det visade sig vara en bättre idé i teorin än i praktiken – Groovy Nickz råkade gå in i en husvagn och festa med nazister, Lucky Lollo fick en brännskada på fingret från en engångsgrill och när vi skulle gästa Rebecca & Fiona på deras gig var vi upptagna med att kissa på artistområdet och vår turnéledare kom springandes och skrek på oss. Vi gästade dock ändå. Vi sprang en och en upp på scenen när de körde om låten.

Avhoppet

– Tidigare var vi fyra, men på hösten lämnade Groovy Fuck bandet. Det var en väldigt stor omställning för oss, främst emotionellt. Vi startade bandet 2012, var bästa bästisar och har så mycket fina minnen tillsammans. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte känns tomt, jag saknar henne varje dag. Låten I Never Saw This Coming skrev hon några månader innan hon lämnade, sen skrev vi klart den och spelade in den.

#MeToo

– Precis efter att Groovy Fuck lämnat bandet slog #MeToo ner som en bomb. Hösten var nog omtumlande för de flesta, men vi befann oss i ett kaos. Under hashtaggen #närmusikentystnar och i stängda Facebook-grupper fick vi ta del av grova anklagelser mot män vi jobbat med, delat scen med och känt. Till följd av detta drabbades flera svenska skivbolag av stora konflikter med avskedningar och uppsägningar. Vi hade vid denna tidpunkt problem med vårt skivkontrakt och var mitt uppe i att byta skivbolag.

Förlust och förfest

– Den emotionella resan fram till detta album har varit lång och vi har vuxit så mycket både som musiker och som människor. Nu när den äntligen är klar känns det skönt att en ny era ska börja. Albumet har två genomgående teman: förlust/heartbreak och förfest, saker som varit väldigt centrala i våra liv under tiden vi skapade skivan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA