x

49 färska album du bör kolla in

49 färska album du bör kolla in

(Alla album i en och samma spellista hittar du längst ner.)

VECKANS VAL: Robyn – Honey

Robyn är inte rädd för någonting och det hörs. Det känns som att hela hennes långa karriär sammanfattas här. I Because It's In The Music får vi R&B-kärlek i popform känd från hennes tidiga låtar och det hypermoderna gudomliga housebeatet i två av de tre avslutande låtarna. Att Mr Tophat (eller Rudolf Nordström) varit inblandad är mer än tydligt. - Simon Lundberg

Joji – Ballads1

Den här japanen är lite av en visionär i sitt sätt att blanda trap med folk, electronica och R&B. Han gör också streaming-succé. Det är så här det kan bli när man har absolut inga gränser i sig. Ett av veckans mest intressanta släpp rent ljudmässigt.

Pill – Soft Hell

Förmodligen den här fredagens roligaste indiesläpp. Vild postpunk med en otämjd sax som kommer och går.

Pablo Matisse – Rise

Nu snackar vi supergrupp. Pablo Matisse bär bland annat på medlemmar från The Soundtrack Of Our Lives och Division Of Laura Lee. Här är det fullt ös från ruta ett och Rise bjuder även på en tolkning av Bob Hunds Allt På Ett Kort. Inget du vill missa.

Georgia Anne Muldrow – Overload

Hiphop/jazz/avantgarde-soul för vänner av Bilal och Shafiq Husayn.

Tom Odell – Jubilee Road

Hela skivan bygger på berättelser han samlat på sig under tiden då han bodde på titelgatan i London. Där grannarna kämpade med tragiska livsberättelser och han själv med ett brustet hjärta. Tänk att något så ledsamt kan bidra till något så upplyftande. Jubilee Road är verkligen en riktig pianovältare. - Josefi Jönsson

Emil Jensen – En Gemensam Galning

Merparten av texterna tar upp vad vi gör och inte gör med våra liv, stressen att försöka fylla dagarna med meningsfullt innehåll, men också om friheten att slippa ”fånga dagen” och ibland låta den passera utan att fyllas med fullvärdigt innehåll. Att bara få slappna av och låta sig flyta med i ödets alla vändningar. Att få erkänna att vår vardag inte är så lycklig och spännande som vi vill ge sken av eller så är det just det den är, utan att vi inser det själva. - Mathilda Dahlgren

Eagle-Eye Cherry – Streets Of You

Musiken är superkompatibel med svenskt höstmys. Det här kan du lyssna på när du sitter i en varm kofta, dricker te och löser sudoko. Har du inte satt på skivan själv så dyker titelspåret säkert upp i en reklamsnutt för Triss. Så folkhem låter det. - Jesper Robild

Daughters – You Won't Get What You Want

De går utan tvekan från hypnotisk dunkande kraut, till skrikande vägg av punk, till avskalat och rått, till bluesigt och nästan indieaktigt på ett så självklart sätt att man bara måste sätta sig ner och andas en stund. Tyvärr är det en skiva som varken kommer att sälja eller skapa några större vågor, men det är det bästa och mest spännande du kan höra i år. - Mathias Skeppstedt

Say Lou Lou – Immortelle

Tänk er att Garbages Bond-låt The World Is Not Enough har mixats med Charlotte Gainsbourgs mer lättsamma produktioner och kanske 60-talets finaste psykedeliska pop. Då har vi Say Lou Lous andra album Immortelle. - Simon Lundberg

Ian Sweet – Crush Crusher

Debuten Shapeshifter hade sannerligen sina stunder och nu återvänder Ian Sweet med än mer indierock som öser på och stannar av omvartannat.

Bloodbath – The Arrow Of Satan Is Drawn

Detta är dödsmetall med hög kvalitet om än utan någon ambition – eller önskan – att förnya genren. The Arrow Of Satan Is Drawn är frosseri i old school death metal. Med svenska mått mätt ska du tänka stockholmsk snarare än göteborgsk döds. Mera Dismember och Entombed än något ur den mer melodiska death metal-skolan. - Amelie Schenström

Oh Pep! – I Wasn't Only Thinking About You

Den här Melbourne-duons pop har redan omfamnats av hela västvärldens mest inflytelserika musikmagasin. Nu är den din tur att fångas av Olivias och Pepitas stråkglada och smäktande historier.

Folke Nikanor – Bottenviken

Instrumental musik som släpps via det eminenta svenska bolaget Novoton. Vi lyssnar.

Magic Potion – Endless Graffiti

Mer av den väna varan från ett av PNKSLMs mest intressanta band. Skeva melodier att hålla nära hjärtat.

Wargirl – Wargirl

Inspirerad av artister som War, Fela Kuti och Chaka Khan kickade Matt Wignalls igång det här hyperintressanta projektet. Den disco-dunkande inledningen Poison är en given favorit.

David Josephson – Misslyckandets Estetik

En pretentiös (i positiv bemärkelse) och dyster sak, som lurpassar i popmörkret. "En skiva som är en veritabel vandring genom misslyckandets alla skuggspel, förvillelser och irrfärder", som ett pressmeddelande låter hälsa. Det är även en vandring genom den mytomspunna staden Berlin – som var Josephsons hemvist under många år. Producerad av Jari Haapalainen.

Julia Holter – Aviary

Den Los Angeles-baserade komponisten står med ena benet i nyklassisk experimentell musik och med det andra i melodiös indiepop. Blandningen är alltid lika intressant.

Unknown Mortal Orchestra – IC-01 Hanoi

Det här är nåt helt annat än du är van vid när det kommer till Unknown Mortal Orchestra. Här blir det jazz för hela slanten.

Thom Yorke – Suspiria

Radiohead-frontaren levererar musik till en skräckis.

Laura Gibson – Goners

Singer-songwritern och cello-sympatisören Laura Gibson skickar ut ännu mer underskön indiefolk.

Christian Kjellvander – Wild Xxmans

Genom sju råa och övertygande låtar i gränslandet mellan folk, blues, americana och jazz talar Kjellvander till oss om avsked, flykt och sensationen i att anlända till en ny värld. Missa inte vår RESAN-artikel med singer-songwritern.

Eric Bibb – Global Griot

En av Sveriges viktigaste bluesmän släpper nytt album som gästas av några givande personer.

Browsing Collection – Don't Want To Dance

Hårdrockarna i Browsing Collection bryter normen att släppa ett fullängdsalbum och satsar på kvalitet framför kvantitet. Resultatet är denna sexspåriga skiva som ligger där och röjer på gränsen mellan EP och minialbum.

Dean Wareham vs. Cheval Sombre – Dean Wareham vs. Cheval Sombre

Galaxie 500-frontaren går ihop med Cheval Sombre men du kommer fortfarande höra de där tydliga Galaxie-vibbarna i musiken. Lägg till lite calypso och du är hemma.

Micah P. Hinson – When I Shoot At You With Arrows ...

Han kommer från en djupt kristen bakgrund och började experimentera med musik – och narkotika – i tidig ålder. Det här är för vänner av Giant Sand, Lambchop och Bill Callahan.

Deville – Pigs With Gods

Tung rock, metal, fuzzigt. Svenska Deville formades 2004 och har förfinat sina melodier sedan dess.

We Hunt Buffalo – Head Smashed In

Om du diggar stonerrock och saftiga fuzziga riff, då ska du inte missa dessa Vancouver-herrars nya album.

Gaye Su Akyol – Istokrarli Hayal Hakikattir

Laidback pop och garage levererad på turkiska. Ja tack.

Penelope Trappes – Penelope Two

Här är en som jobbar med ambienta toner som för tankarna till Twin Peaks och Blue Velvets soundtracks men får en också att tänka på Galaxie 500 och Slowdives drömska toner.

Makaya McCraven – Universal Beings

I likhet med Kamasi Washington och Thundercat är det här jazz som tar hur många vägar som helst. Det är elektronik blandat med hiphop blandat med alla världsliga och ovärldsliga ting.

David Crosby – Here If You Listen

Folk-ikonen står med ännu en fullängdare med ny musik.

Nao – Saturn

Perfekta R&B-ballader och märklig funk. Soul som osar här och nu och får dig att minnas tillbaka till FKA Twigs och Kelelas finaste stunder.

Apollo Brown, Joell Ortiz – Mona Lisa

Grymma namn som Chance The Rapper, Freddie Gibbs, Danny Brown och så vidare har rappat till Apollo Browns beats. Om du gillar ovanstående akter kommer du hitta goda grejer även här.

Awar – Spoils Of War

Hiphop för dig som saknar 90-talets sound.

Miya Folick – Premonitions

Den här singer-songwritern har turnerat med Kate Nash och det säger en hel del. Lågmält. Indie.

Kagoule – Strange Entertainment

Uppstudsig alternativ rock som redan hyllats av exempelvis NME, Mojo, Rolling Stone och Kerrang.

Homeboy Sandman, Edan – Rock & Roll Indian Dance

Old school, ickekommersiell och till viss del ganska lo-fi hiphop.

Lukas Graham – 3 (The Purple Album)

Många är de som uppskattar den här glada danskens kommersiella pop. Och de kommer inte heller bli besvikna på det färska lila albumet.

Mick Jenkins – Pieces Of A Man

Mick Jenkins är ack så viktig för Chicagos hiphop-scen med sin stil som hämtar mycket näring ur bland annat acid jazz-scenen. Räkna med monotona och hypnotiserande beats. 

Mihty - Mih-ty

Samtida fläckfri hiphop med eminenta gäster.

Mr Twin Sister – Salt

Egendomlig och avvikande elektronisk indie som genom åren samplats av storheter som Kendrick Lamar och Dr. Dre. För dig som gillar Wild Nothing, Lower Dens, Tennis, osv.

Tory Lanez – Love Me Now

Poster-pojken för den moderna hiphoppen släpper nytt och under resans gång får du bekanta dig med kända gäster som Meek Mill och Chris Brown.

Ty Segall – Fudge Sandwich

Garage-älsklingen och arbetsnarkomanen tömmer ur sig ännu ett album.

Man Without Country – Infinity Mirror

En samplig, klipp och klistrig drömpop som smakar jättebra om du även går igång på akter som Chad Valley, I Break Horses och Keep Shelley In Athens.

Mi von Ahn – Signals

Du har kanske redan hört Dust, en lysande pärla som har några år på nacken och inleder Signals. Mer såna ljuva stunder blir det. Räkna med en intervju med Mi von Ahn i GAFFAs decembernummer!

Lars Bygdén – Dark Companion

Med all sannolikhet den tuffaste, viktigaste och starkaste plattan Lars Bygdén har skapat till dags dato. En skiva där artisten behandlar sorgen efter sin fru som så tragiskt gick bort.

The Dahmers – Down In The Basement

Svenska horror-rockbandet The Dahmers skickar ut en ny skiva passande till dessa halloween-tider. I vanlig ordning är det en smakfull blandning av garage-punk, klassisk rock och 60-talspop.

Dolores Haze – Play Hard Fuck Hard Love Hard

Det här gänget skiter i allt och alla och går sin egen väg – precis som albumet antyder. Det resulterar i ett sound som är än mer fläckfritt i jämförelse med det punk- och indierockbrötet som de inledde sin karriär med.

Alla album i en spellista? Det hittar du här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA